Veelgestelde vragen algemeen
Allereerst is er een pagina met tips bij het gebruik van de modellen. Daarnaast raden we aan om ook altijd de pagina Toelichting te bekijken op BROloket. Je vindt daar informatie over het model, de toepassingsmogelijkheden, betrouwbaarheid en kwaliteit van een model. Verder is het goed om te kijken naar de actuele lijst met terugmeldingen die zijn gedaan op een model.
Je kunt volledig geautomatiseerd BRO-gegevens opvragen via een SOAP webservice en een REST webservice. Voor SOAP heb je een PKI-clientcertificaat nodig, maar dan krijg je wel toegang tot de niet-publieke gegevens (mits jouw organisatie de bronhouder of (hoofd)dataleverancier van het desbetreffende registratieobject is). De REST service is voor iedereen die de publieke gegevens wil ophalen.
De uitgifte REST-services zijn bedoeld voor ‘incidenteel’ gebruik. Ze zijn niet geschikt voor uitgifte in bulk. De REST-services zijn dan ook niet bedoeld voor ‘tiling’ ofwel op basis van geografische kenmerken de selectie van gegevens steeds verder verfijnen. In de toekomst zullen de REST-uitgifteservices daar ook tegen beschermd worden (‘throttling’). Voor het opvragen van gegevens in bulk en het toepassen van verfijnde selecties zijn Atom feeds beschikbaar bij PDOK.
Ja, dat kan. Ga naar de pagina ‘Ondergrondgegevens’ BROloket en vul de url aan met ‘?bro-id=’ en het gewenste BRO-ID. Bijvoorbeeld: https://www.broloket.nl/ondergrondgegevens?bro-id=GMW000000005125. Je kunt dus met een BRO-id snel gegevens opzoeken.
Ja, dat is mogelijk. Zoek op BROloket het registratieobject waarvan je een QR-code wilt maken. Gebruik vervolgens die url, want daarin is het BRO-ID verwerkt, en een QR-code generator (via Google).
Iemand kan dan die QR-code scannen en komt vervolgens gelijk op de gegevens van dat registratieobject. Dat is bijvoorbeeld handig voor grondwatermonitoringputten. Medewerkers in het veld of nieuwsgierige voorbijgangers kunnen dan heel eenvoudig de gegevens van de put erbij pakken.
Houd er wel rekening mee dat de kaartviewer van BROloket gemaakt is voor schermgroottes van een laptop of desktop. Het raadplegen van gegevens en modellen via de kaart is beperkt mogelijk met een mobiel of tablet; niet alle functionaliteit werkt voor die schermgroottes
De Gasunie is in heel Nederland actief en is een waardevolle bron voor de BRO. De gemeente Groningen treedt op als bronhouder voor ondergrondgegevens die de Gasunie inwint. Dit voorkomt dat de Gasunie afspraken moet maken met veel verschillende bronhouders voor het aanleveren van hun gegevens aan de BRO. Vandaar dat je de gemeente Groningen bij BRO-gegevens in Limburg ziet.
In principe zijn bijna alle gegevens uit alle BRO-domeinen relevant voor systemen voor warmte-koudeopslag: boor- en sondeergegevens, grondwatermonitoringgegevens en grondwatergebruiksgegevens. Ook de modelgegevens in de BRO geven inzicht in de opbouw van de ondergrond, de grondwatertoestand en het grondwatergebruik.
De gegevens over grondwaterstijghoogtemonitoring valt onder het BRO-domein Grondwatermonitoring. De bronhouders moeten (volgens de wet Bro) er zelf zorg voor dragen dat deze monitoringsgegevens in de BRO worden geregistreerd. Het gaat daarbij om gegevens van Grondwatermonitoringput (GMW), Grondwatermonitoringnet (GMN), Grondwaterstandonderzoek (GLR) en Grondwatersamenstellingsonderzoek (GAR). Bronhouders kunnen dit zelf doen of vergunningnemers (als dataleverancier) opdracht geven om dat te doen. Bij de vergunning voor een grondwateronttrekking wordt immers ook vaak de grondwaterstijghoogtemonitoring voorgeschreven.
Om de gegevens van grondwateronttrekkingen en grondwatermonitoring in de BRO te bekijken op BROloket, moet bij de gebiedselectie een filter gebruikt worden voor beide registratieobjecten. Er is namelijk niet een directe één-op-één relatie tussen grondwatermonitoringsputten en onttrekkingsputten, waardoor het in één keer zichtbaar is.
Er is een REST-uitgifteservice waarmee dit mogelijk is. Via een API-koppeling kun je op die manier deze gegevens in 1x opvragen. Je hoeft dan dus niet per registratieobject aan te sluiten op de REST-uitgifteservice en zelf alle gegevens die horen bij de putten te combineren. Je kunt nu in 1x via de REST-uitgifteservice de gegevens opvragen en in samenhang zien. Van een grondwatermonitoringput (GMW) kun je dan zien of de put deel uitmaakt van een grondwatermonitoringnet (GMN) en of deze put een grondwaterstandonderzoek (GLD) en/of grondwatersamenstellingsonderzoek (GAR) en/of Formatieweerstandonderzoek (FRD) bevat.
Een andere manier om geautomatiseerd gegevens op te vragen is via SOAP webservices.
Het uitwisselformaat van de BRO is XML. Dit heeft te maken met Europese wetgeving. De BRO-gegevens voldoen daarmee ook aan de INSPIRE-richtlijnen. Het werkveld maakt voor een deel nog gebruik van Excel. Om daarin tegemoet te komen, is er op basis van een gebruikerswens een experimentele REST-uitgifteservice gemaakt waarmee GLD-gegevens in Excel opgevraagd kunnen worden.