Veelgestelde vragen algemeen
Ja, in beginsel zijn alle gegevens in de BRO vrij en zonder beperkingen toegankelijk voor iedereen. Alleen waar wettelijke voorschriften dit eisen, zullen gegevens afgeschermd zijn. Dit is alleen het geval met mijnbouwwetgegevens die minder dan vijf jaar oud zijn.
De BRO-gegevens worden gratis beschikbaar gesteld via vijf uitgiftekanalen:
- BROloket voor de niet-expert ad hoc gebruiker;
- PDOK webservices voor de geo-expert binnen en buiten de overheid;
- PDOK viewer, voor iedere belangstellende;
- Machine-to-machine koppeling, SOAP webservices voor applicaties;
- REST services voor applicaties.
De kanalen 1 t/m 3 en 5 zijn open toegankelijk voor iedereen, voor de SOAP webservices genoemd in (4) is een PKI-certificaat nodig. Dit omdat via de webservices toegang wordt gegeven tot privacygevoelige gegevens via het geregistreerde KvK-nummer van bronhouders, gegevensleveranciers en vergunningaanvragers. Verder kan via het Nationaal Georegister (NGR) metadata van BRO datasets en BRO webservices worden geraadpleegd. Meer informatie over de verschillende uitgiftekanalen staat in de Handreiking afname BRO-gegevens.
In de eerste plaats wordt de betrouwbaarheid van de gegevens geborgd in afspraken die in het standaardisatietraject met het werkveld worden gemaakt. Deze afspraken zijn transparant voor iedere leverancier en gebruiker.
Ten tweede helpen de gebruikers mee om de gegevens betrouwbaarder te maken door geconstateerde fouten kenbaar te maken via het proces van terugmelden aan de BRO. Gebruik zorgt er dus voor dat de inhoud van het systeem steeds beter wordt.
Ten derde worden de aan de Landelijke Voorziening (LV) geleverde gegevens grondig gescreend vóórdat deze in de LV worden opgenomen; eventuele systematische fouten zullen daardoor tijdig kunnen worden opgespoord.
De houdbaarheid van de gegevens is afhankelijk van het doel waarvoor de gebruiker de gegevens wil gebruiken. De gebruiker moet zelf de afweging maken of de gegevens voor zijn doel nog bruikbaar zijn. Alle data in de BRO blijft overigens permanent bewaard.
De nauwkeurigheid hangt af van de manier waarop de gegevens zijn ingewonnen. Per registratieobject zullen eisen over nauwkeurigheid worden geformuleerd, en de leverancier moet vermelden wat de nauwkeurigheid is van de door hem geleverde gegevens. In de catalogi die van elk registratieobject worden opgesteld, staan nauwkeurigheidsspecificaties. ‘Nauwkeurigheid’ heeft dus altijd betrekking op individuele objecten, en is niet gedefinieerd op wijk, buurt of straat.
Samen maken we de BRO, dus jouw feedback is zeer welkom. Als je bijvoorbeeld twijfelt aan de juistheid van gegevens kun je een terugmelding doen. Wil je reageren op het gebruik van BROloket, dan kun je via de Feedback-knop direct uw reactie geven. Heb je een wens of een wijzigingsverzoek, dan lees je hier hoe dat werkt en welke stappen dan worden doorlopen.
Wil je structureel meedenken? Dan zijn er de Ketendagen en de Klankbordgroep. Verder is er natuurlijk de Servicedesk voor al jouw vragen of reacties.
Als je twijfelt aan de juistheid van gegevens kun je een terugmelding doen.
Het programma BRO heeft een app laten maken die de bodemopbouw, maar ook de ligging van kabels en leidingen of boomwortels op straat projecteert. De app is als proef ontwikkeld om de kracht van ondergrondmodellen en -data op locatie te ervaren en inmiddels beschikbaar. Het is een éénmalige, niet-commerciële app, die is gemaakt om te onderzoeken of het direct zichtbaar maken van de ondergrond helpt in beleids- en beheerprocessen en bij de communicatie. Alle informatie vind je op de speciale BRO-op-straat-app-pagina. De app is dus nog niet bruikbaar in de praktijk, maar laat wel zien wat kan. De BRO bevat immers veel waardevolle data en modellen, die in combinatie met andere datasets een grote bijdrage kunnen leveren aan ruimtelijke vraagstukken.
Ja natuurlijk. Houd er wel rekening mee dat de BRO-op-straat-app is ontwikkeld als proef, om de kracht van ondergrondmodellen en -data op locatie te ervaren. Er zit geen support en onderhoud op de app. Je kunt wel eigen data inladen en daarmee wordt de app informatief voor diverse doeleinden. Wil je de app langdurig voor eigen processen gebruiken? Laat die dan door een marktpartij (door)ontwikkelen. De app is geschikt voor iPad en werkt vanaf IoS 15.0. Je kunt de app downloaden in de appstore.
De informatie van boringen die je ziet in een model, is de informatie die is gebruikt bij het maken van het model. Voor GeoTOP, REGIS II en DGM gaat het om boringen uit zowel de BRO als uit DINO. Het zijn gegevens die op dat moment beschikbaar waren.
Als later correcties zijn gedaan in de boorgegevens, dan zijn die niet verwerkt in het model en de boringen die bij de modelinformatie aanwezig zijn. Ook kunnen er nieuwe boringen bijgekomen zijn. Bovendien kunnen er ook nog boringen zijn die niet zijn geselecteerd voor het modeleerproces.
Voor het raadplegen van boorinformatie raden we je daarom aan de gegevens van het registratieobject Booronderzoek op bijvoorbeeld BROloket raadplegen. Daar vind je alle boringen die geregistreerd zijn in de BRO en de meest recente gegevens. Voor boorgegevens die niet opgenomen zijn in de BRO kun je vervolgens DINOloket raadplegen.