BRO nieuwsbrief oktober

In deze nieuwsbrief onder meer:

 • Bodem en water leidend in Almere Pampus
 • BRO Monitor supertoegankelijk en in nieuw jasje
 • Nieuwe storymap over bodem en terreinvormen
 • Wijziging eHerkenning vraagt actie
 • Naar een veiliger Bronhouderportaal
 • Ketendag live op 24 november

Bodem en water leidend in Almere Pampus

Almere werkt aan een Masterplan Ondergrond voor het gebied Almere Pampus. Hier zijn de principes bodem en water leidend. Om dit masterplan te funderen breidt TNO het BRO-model GeoTOP uit met Zuidwest Flevoland. Hoe meer data, hoe nauwkeuriger het model. Daarom hielp ingenieursbedrijf Wiertsema bij het aanleveren van 12.500 geotechnische sonderingen uit het Almeerse archief aan de BRO.

BRO Monitor supertoegankelijk en in nieuw jasje

BRO_BRO Monitor_tegel

Wist je dat je zelf gemakkelijk kunt zien hoe de stand van de BRO in het land is? Daarvoor hebben we ICTU gevraagd een monitor te verzorgen, die al een paar jaar op onze website te vinden is. Wij vinden het belangrijk dat iedereen de BRO Monitor goed en gemakkelijk kan gebruiken, vanaf elk apparaat. Er is onlangs een toegankelijkheidsonderzoek uitgevoerd dat bevestigt dat de informatie op de website voldoet aan alle toegankelijkheidsnormen: status A. De monitor heeft ook een nieuw jasje gekregen.

Nieuwe storymap over bodem en terreinvormen

storymap

De Bodemkaart en Geomorfologische Kaart horen tot de modellen van de BRO. Hoe worden die twee kaarten actueel gehouden en wat kun je ermee? De storymap van WENR laat dat zien aan de hand van het gebied van de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en in de Gelderse Vallei. In de Ketendemo vertelde Tom Harkema van WENR meer over de actualisering.

24 november: Ketendag live in Utrecht

We organiseren weer een live Ketendag! Naast de Ketendemo en het Softwareplein nemen we je mee in 2 praktijkvoorbeelden die van beleidsvraag via (BRO)data tot concrete planvorming leiden:

 • Bodem en water leidend in  Almere Pampus
 • De cruciale rol van de ondergrond en grondwater in de provincie Noord-Brabant

Naar aanleiding van deze voorbeelden gaan we graag de discussie aan over jullie eigen mogelijkheden en wensen in dit soort processen. Schrijf je vast in voor de Ketendag op 24 november a.s.!

Wijziging eHerkenning Bronhouderportaal

Door plotselinge, maar noodzakelijke contractwijziging verandert binnenkort de eHerkenning voor het BRO Bronhouderportaal. Sommige gebruikers van het Bronhouderportaal krijgen daarom te maken met een nieuwe  toegangsdienst tot eHerkenning. Binnenkort moeten zij in actie komen.

Naar een veiliger Bronhouderportaal

Wij verbeteren de veiligheid van het Bronhouderportaal. Daarom stappen we over op een een andere manier van machtiging en authenticatie. Om dit voor elkaar te krijgen, hebben we de hulp nodig van alle bronhouders, dataleveranciers en softwareleveranciers.

Nieuwe uitgifteservices

Op basis van gebruikerswensen zijn er 2 nieuwe REST-uitgifteservices gemaakt. Met de eerste service is het mogelijk grondwatermonitoringputten op te vragen waarbij meteen te zien is of de put in een grondwatermonitoringnet zit en welke onderzoeken erbij horen. Daarnaast is er een nieuwe REST-uitgifteservice beschikbaar waarmee grondwaterstanden in Excel opgevraagd kunnen worden.

Veelgestelde vragen aan de BRO

1. Wat zijn tips voor grote leveringen aan de BRO?

Wil je bijvoorbeeld archiefgegevens registreren in de BRO (zeer welkom!), dan hebben we wat praktische tips. Bijvoorbeeld wat is groot voor de BRO? Dit is aangegeven voor grondwaterstandgegevens, maar de limieten gelden voor elk registratieobject. Bel ook eerst de BRO Servicedesk om grote leveringen af te stemmen. De BRO Servicedesk kan aangeven of andere partijen op dat moment ook bezig zijn met het overdragen van archiefgegevens naar de BRO en of het verstandig is om te wachten tot die bulkleveringen verwerkt zijn.

2. Welke labonderzoeken moet ik aanleveren bij de BRO?

Analyses van monsters voor geotechnisch booronderzoek zijn verplicht om aan te leveren. Je kunt ze gelijk met het booronderzoek aanleveren, of je kunt ze op een later moment toevoegen aan het booronderzoek in de BRO. Daarnaast worden er bij bodemkundig booronderzoek mogelijk analyses uitgevoerd, die door WENR worden uitgevoerd en aangeleverd. Analyses van milieukundig onderzoek komen vanaf 2024 in de BRO. We beginnen dan met bestaande publieke en private gegevens. Twijfel je of de gegevens van jouw analyse aangeleverd moet worden, bel dan even met de BRO Servicedesk.

3. Ik heb BRO-gegevens aangeleverd maar zie ze nog niet in BROloket, hoe kan dat?

Het klopt dat je niet direct de gegevens op BROloket ziet die je hebt aangeleverd. Elke nacht is er een update van BROloket. De volgende dag kun je de gegevens dus bekijken – en als je wilt ook weer downloaden – via BROloket. Via de SOAP en REST uitgifteservices is het daarentegen wel mogelijk om direct al de aangeleverde gegevens op te vragen.

BRO Ondersteuning

Kun je niet vinden wat je zoekt of loop je vast? De Servicedesk helpt je graag bij het beantwoorden van alle BRO-vragen - niet alleen de technische. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in.

Wist je dat...

 • We de veelgestelde vragen over grondwatergebruik en LGR op de site hebben gezet? Met alle antwoorden erbij natuurlijk!
 • Veiligheid voorop staat? Je kunt 2-factor authenticatie aanzetten voor het Bronhouderportaal als je gebruikmaakt van inloggen met een e-mailadres.
 • De BRO-gegevens ook rekening houden met zomer- en wintertijd?

BRO Agenda

Het programma BRO organiseert diverse online bijeenkomsten om bij te praten, jouw feedback te krijgen en samen te werken. We zien je graag bij een van onze videoconferenties of online vergaderingen!

Donderdag 17 november staat het eerstvolgende BRO'tje gepland. Deze gaat over datagedreven aanpak van WKO in Barneveld.  Je kunt je alvast aanmelden.

Op de kalender in oktober en november:

Volg jij ons al op LinkedIn?

BRO-linkedin

Via onze LinkedIn-pagina blijf je gemakkelijk op de hoogte van de laatste updates!

Je bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.