BRO Monitor supertoegankelijk en in nieuw jasje

Gepubliceerd 5 oktober 2022

Wist je dat je zelf gemakkelijk kunt zien hoe de stand van de BRO in het land is? Daarvoor hebben we ICTU gevraagd een monitor te verzorgen, die al een paar jaar op onze website te vinden is. Wij vinden het belangrijk dat iedereen de BRO Monitor goed en gemakkelijk kan gebruiken, vanaf elk apparaat. Er is onlangs een toegankelijkheidsonderzoek uitgevoerd dat bevestigt dat de informatie op de website voldoet aan alle toegankelijkheidsnormen: status A. De monitor heeft ook een nieuw jasje gekregen.

Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?

Niet iedereen gebruikt een computer of het internet zo gemakkelijk. Slechtzienden gebruiken leessoftware voor de informatie op websites en mensen met motorische beperkingen gebruiken hun toetsenbord voor het navigeren op een webpagina. In Nederland zijn er ongeveer 300.000 mensen met een visuele beperking en ongeveer 1 op de 12 mannen heeft een vorm van kleurenblindheid, tegenover 1 op de 250 vrouwen. Handbeving (handtremor) komt voor bij 5% van de mensen ouder dan 40 jaar. Maar ook jonge mensen kunnen eraan lijden; ongeveer de helft van de mensen is jonger dan 40 jaar.

Digitale toegankelijkheid bij de overheid

Een toegankelijke website is voor alle doelgroepen beter te gebruiken. Daarom is in het Besluit digitale toegankelijkheid overheid bepaald dat overheidssites moeten voldoen aan toegankelijkheidseisen. Ook BROloket en onze BRO-website voldoen daaraan, maar daar liggen nog een paar verbeterpunten voor het de A-status kan krijgen. BRO Monitor heeft die A-status al.

Certificaat digitale toegankelijkheid

In het algemeen zorgen wij bij BZK en ICTU voor een goede toegankelijkheid door diverse maatregelen:

  • Toegankelijkheid ‘by design’: toegankelijkheid is vanaf de start onderdeel van alle stappen bij het ontwerpen, bouwen en schrijven van onze website.
  • Gebruikers: we vragen regelmatig gebruikers van websites en het dashboard naar hun ervaringen en verbeteren onze webpagina’s daarmee.
  • Kennis medewerkers: onze medewerkers houden hun kennis over toegankelijkheid bij en passen dit toe.
  • Evaluatie: onze medewerkers evalueren regelmatig pagina's om te bekijken of deze toegankelijk zijn.

BRO_BRO Monitor_tegel

Uitkomst onderzoek

Jules Ernst van 200 OK beoordeelt veel websites op toegankelijkheid waaronder de BRO Monitor, hij schrijft: “BRO Monitor had al een toegankelijk alternatief voor interactieve kaartjes, maar het ontwikkelteam ging de uitdaging aan om de kaartjes zélf toegankelijker te maken. Zo kan het kaartje met het toetsenbord bediend worden en is de interactieve content vollediger gemaakt. Dit heeft als voordeel dat nu een grotere groep mensen bij de informatie kan komen. Denk hierbij aan mensen met motorische beperkingen zoals handbevingen, RSI of om een andere reden geen muis kunnen gebruiken en blinden, slechtzienden en kleurenblinden. Daarmee is de A-status voor de BRO Monitor bereikt.”

BRO Monitor

Er zijn dus een aantal dingen die ervoor zorgen dat de BRO Monitor supertoegankelijk is. Zie onderstaand filmpje hoe dit overkomt bij iemand met een visuele beperking. Het beeld is wazig gemaakt om slechtziendheid te illustreren en het geluid komt van een voorleesprogramma.

Nog een leuke tip: Als je via je mobiele telefoon de BRO Monitor bekijkt, kun je die via drie puntjes rechtsboven kiezen voor: toevoegen aan het startscherm. Dan kun je voortaan heel makkelijk via het icoontje de monitor bekijken.


Ervaar het zelf