BRO Nieuwsbrief september

In deze nieuwsbrief onder meer:

  • Lancering basisversie BRO 3D webservices
  • Wijzigen inlogaccount Bronhouderportaal voor alle gebruikers
  • Internetconsultatie wijziging Besluit Bro
  • Resultaten consultatie eerste deel Milieukwaliteit
  • Nieuwe functionaliteiten Bronhouderportaal gerealiseerd
  • Save the date: Live Ketendag 23 november

Lancering basisversie BRO 3D webservices

bro-3d-webservices

In het BRO'tje van 12 oktober lanceren we de basisversie van BRO 3D webservices. Vanaf dat moment kun je aan de slag met deze eerste versie. We laten zien wat er al kan, welke services er zijn en waar je die kunt vinden - en hoe je ze kunt gebruiken. En we vertellen meer over de volgende stappen die we willen zetten.

Wijzigen inlogaccount BRO Bronhouderportaal voor alle gebruikers

Op donderdag 14 september heeft het BRO-team bij TNO veranderingen doorgevoerd die alle gebruikers van het Bronhouderportaal raken en actie vragen bij de eerste keer inloggen. Gebruikers die inloggen met e-mail en wachtwoord moeten tweestapsverificatie toevoegen. Log je altijd in via eHerkenning? Dan krijg je een nieuwe beheeromgeving, namelijk die van de Geologische Dienst Nederland (TNO). Tot slot: als je nu nog de beschikking hebt over beide inlogmethoden, dan heb je in de nieuwe situatie alleen de beschikking over inloggen via eHerkenning.

Internetconsultatie wijziging Besluit Bro

bro_bro_wet

De internetconsultatie wijziging Besluit Bro loopt. Iedereen kan nu kennisnemen van het voorstel tot wijziging van het Besluit basisregistratie ondergrond. In dit besluit wordt het registratieobject milieuhygiënisch onderzoek toegevoegd en worden er bepalingen opgenomen over de leveringsplicht van drinkwaterbedrijven. Dit besluit treedt naar verwachting op 1 juli 2024 in werking. De consultatie loopt tot en met 30 oktober 2023.

Resultaten consultatie eerste deel Milieukwaliteit

In zomer vond de publieke consultatie plaats over de concept catalogus Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD) voor bestaande gegevens. Hierop hebben 35 organisaties gereageerd. Momenteel verwerken we de reacties. We geven een tussenstand.

Kijktip: Ondersteboven

LinkedIn BRO (55)

Samen met SIKB werkt de BRO aan Milieukwaliteit. SIKB maakte in het kader van haar jaarcongres op 3 oktober een videoreeks over onze bodem, ondergrond, water en archeologie. Met de BRO is een video opgenomen onder de titel ‘Bodem, de drager van onze toekomst’. Deze video gaat het over belang van kennis over de ondergrond bij gebiedsinrichting.

Zien we je bij het SIKB Jaarcongres? Aanmelden is nog mogelijk.

Nieuwe functionaliteiten Bronhouderportaal gerealiseerd

BRO_Bronhoudersportaal (2)

Het BRO-team bij TNO heeft de afgelopen periode hard gewerkt aan het Bronhouderportaal. Een aantal veelgevraagde functionaliteiten is gerealiseerd. Verdere stappen om de veiligheid te verbeteren bereiden we technisch voor. We zetten de belangrijkste nieuwe functionaliteiten op een rij.

Veiligheid Bronhouderportaal: vermindering tokens

Er zijn momenteel duizenden tokens in omloop voor het Bronhouderportaal. Dit is veel te veel en dit levert een veiligheidsrisico op. Daarom wil het BRO-team bij TNO de hoeveelheid tokens drastisch verminderen. Dit gebeurt stap voor stap. Daarbij is het nodig dat softwareleveranciers hun software koppelen met een nieuwe versie van de REST API.

3D SubsurfaceViewer vernieuwd

geotop-subsurface-viewer (1)

De BRO-modellen van TNO zijn al enige tijd lokaal op je computer in 3D te bekijken en te gebruiken met de gratis 3D software SubsurfaceViewer. TNO heeft een nieuwe versie laten ontwikkelen, die onder andere een geavanceerde doorsnedetool heeft, waarmee interactief doorsneden door de 3D weergave van de modellen gemaakt kunnen worden. Een andere belangrijke vernieuwing is dat je DGM en REGIS II landelijk in 3D kunt bekijken. Daarnaast is er functionaliteit in de SubsurfaceViewer opgenomen om eigen data toe te voegen.

Veelgestelde vragen aan de BRO

1. Kan ik een model of BRO-gegevens combineren met eigen data?

Zeker, op die manier krijg je beter inzicht in de ondergrond. Benut de tips bij BRO en de bronnen. Er zijn bovendien veel verschillende manieren om BRO-data (of modellen) met je eigen gegevens te combineren en zelfs een digital twin te maken. Dat is ook in 3D. De SubsurfaceViewer of de BRO 3D webservices bieden dan uitkomst.

2. Ik kan niet meer inloggen op het Bronhouderportaal. Wat moet ik doen?

Op 14 september is er een aanpassing voor het inloggen op het Bronhouderportaal doorgevoerd. Dat geldt ook voor de demo-omgeving van het Bronhouderportaal. Kun je niet meer inloggen of heb je niet meer de juiste rechten na het inloggen? Neem dan contact op met de BRO Servicedesk.

3. Kan ik in mijn eigen BRO-registratieobjecten zien of er een terugmelding openstaat?

In het Bronhouderportaal kun je sinds kort je eigen BRO-registratieobjecten bekijken. Je kunt op verschillende gegevens filteren, waaronder in onderzoek. Staat er ‘Ja’, dan betekent het dat er een terugmelding openstaat op dat registratieobject. Staat er een registratieobject in onderzoek en weet je niet waarom? Neem dan contact op met de BRO Servicedesk.

BRO Ondersteuning

Kun je niet vinden wat je zoekt of loop je vast? De Servicedesk helpt je graag bij het beantwoorden van alle BRO-vragen - niet alleen de technische. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in.

Wist je dat...

Save the date: Live Ketendag

BRO_Ketendemo_Inwinnen-Verwerken-Gebruiken-Beheren_Tegel

Er staat weer een live BRO Ketendag op de planning! Graag nodigen we je uit bij TNO (Utrecht) voor een inspirerende bijeenkomst op donderdag 23 november. Tijdens deze dag staat het invullen van de rol van de BRO-coördinator centraal. Ben je erbij? Zet de datum alvast in je agenda. Nadere informatie over het programma en mogelijkheid tot aanmelden, volgt in oktober. We kijken uit naar je komst!

BRO Agenda

Het programma BRO organiseert diverse (online) bijeenkomsten om bij te praten, jouw feedback te krijgen en samen te werken. We zien je graag bij een van onze bijeenkomsten!

Op de kalender in oktober:

  • 3 oktober: SIKB Jaarcongres
  • 12 oktober: BRO'tje over BRO 3D webservices
  • 26 oktober: Online BRO Ketendag

Volg jij ons al op LinkedIn?

linkedin-bro

Via onze LinkedIn-pagina blijf je gemakkelijk op de hoogte van de laatste updates!

Je bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.