Wijzigen inlogaccount BRO Bronhouderportaal voor alle gebruikers

Gepubliceerd 14 september 2023

Op 15 september  heeft het BRO-team bij TNO veranderingen doorgevoerd die alle gebruikers van het Bronhouderportaal raken en actie vragen bij de eerste keer inloggen. Gebruikers die inloggen met e-mail en wachtwoord moeten tweestapsverificatie toevoegen. Log je altijd in via eHerkenning? Dan krijg je een nieuwe beheeromgeving, namelijk die van de Geologische Dienst Nederland (TNO). Tot slot: als je nu nog de beschikking hebt over beide inlogmethoden, dan heb je in de nieuwe situatie alleen de beschikking over inloggen via eHerkenning.

Inloggen met e-mail en wachtwoord:

Om te voldoen aan de eisen van de Nederlandse overheid (BIO, Baseline Informatiebeveiliging Overheid) is alleen inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord onvoldoende. Daarom wordt tweestapsverificatie toegevoegd.

Raadpleeg de handleiding wijzingen inlogaccount Bronhouderportaal (pdf, 6.6 MB)

Wat moet je als bestaande gebruiker van het Bronhouderportaal doen?

Na 15 september moet je bij de eerste keer inloggen direct tweestapsverificatie instellen. Anders is er geen toegang meer mogelijk tot het portaal. In de handleiding ‘wijzigen inlogaccount’ zijn de stappen uitgelegd die je hierbij moet doorlopen.

Voor het gebruik van tweestapsverificatie is het nodig om een app op je telefoon te installeren zoals Google Authenticator of FreeOTP. Deze moet geïnstalleerd zijn voordat je begint met de stappen uit de handleiding.

Voortaan kun je dan inloggen met e-mail en wachtwoord, aangevuld met de code die je in de tweestapsverificatie-app ontvangt. Jouw rechten en instellingen in het Bronhouderportaal blijven ongewijzigd.

Inloggen met eHerkenning:

De huidige inlogmethode voldoet al aan de veiligheidseisen van de Nederlandse overheid (BIO). Wel wijzigen er op de achtergrond twee dingen:

  • Tot 15 september valt het portaal nog onder het Ministerie van I&W - een erfenis uit het verleden. Op 15 september gaat het portaal over naar de beheeromgeving van Geologische Dienst Nederland (TNO).
  • Daarnaast gaat de BRO op de achtergrond over op een ander Identificatie en Toegang Beheer systeem. Dit is nodig omdat het bestaande systeem binnenkort wordt uitgefaseerd.

Zorg als eerste dat je machtiging eHerkenning in jouw organisatie geregeld is!

Voor eHerkenning is er binnen jouw organisatie altijd een ‘machtigingenbeheerder’. Deze persoon zal na 15 september opnieuw de machtiging voor het BRO Bronhouderportaal moeten verlenen voor het account ‘Mijn Geologische Dienst’. Pas daarna kun je zelf aan de slag met jouw eHerkenning-account. Zorg dan ook dat de beheerder geïnformeerd is en actie onderneemt.

Ben je zelf de machtigingenbeheerder binnen jouw organisatie? Dan kun je dit meteen regelen na het inloggen bij eHerkenning.

Wat moet je vervolgens als bestaande gebruiker van het Bronhouderportaal doen?

Na 15 september moet je bij het inloggen in een aantal stappen ook over naar de nieuwe omgeving ‘TNO Geologische Dienst’. De stappen zijn uitgewerkt in de handleiding ‘wijzigen inlogaccount’. Tijdens dit proces maak je een koppeling van je ‘bestaande’ Bronhouderportaal-account naar je ‘nieuwe’ Bronhouderportaal-account.

Het laatste deel van het proces is belangrijk: hierin koppelen we jouw bestaande rechten uit het ‘oude’ account aan jouw nieuwe account. Hierna ben je ‘over’ naar de nieuwe omgeving en kun je verder onder de bestaande instellingen in het portaal.

Eén inlogmethode

Onze nieuwe beheeromgeving staat niet toe dat je als gebruiker twee accounts hebt. Als je nu nog de beschikking hebt over beide inlogmethoden, dan heb je in de nieuwe situatie alleen de beschikking over inloggen via eHerkenning.

Productie- en Demo-omgeving

De inlogwijzigingen gelden voor zowel de Productie- als de Demo-omgeving van het Bronhouderportaal. Je hebt dan met hetzelfde account toegang tot beide omgevingen. Je hoeft dus maar een keer in te loggen om de Demo-omgeving en de Productie-omgeving van het Bronhouderportaal te kunnen gebruiken.

Straks heeft iedereen in het Bronhouderportaal de mogelijkheid om het eigen account te beheren, zoals bijvoorbeeld het wijzigen van je wachtwoord.

Meer informatie

Over het wijzigen van je inlogaccount bij het Bronhouderportaal is een praktische handleiding (pdf, 6.6 MB) gemaakt. Heb je nog vragen? Stel ze dan aan onze BRO Servicedesk.