Kijktip: Ondersteboven

Gepubliceerd 25 september 2023

Samen met SIKB werkt de BRO aan Milieukwaliteit. SIKB maakte in het kader van haar jaarcongres een videoreeks over onze bodem, ondergrond, water en archeologie. Met de BRO is een video opgenomen onder de titel ‘Bodem, de drager van onze toekomst’. Deze video gaat het over belang van kennis over de ondergrond bij gebiedsinrichting.

Videoreeks ‘Ondersteboven’

In aanloop naar het SIKB Jaarcongres op 3 oktober 2023 is de videoreeks ‘Ondersteboven’ gelanceerd. In de serie gaat journalist Dolf Jansen op zoek naar verhalen over onze bodem, ondergrond, water en archeologie. Deze verhalen tonen een vooruitblik op de onderwerpen die centraal staan tijdens het Jaarcongres.

De video die samen is gemaakt met de BRO, is onderdeel van de videoreeks. Martin Peersmann, programmamanger bij BRO, vertelt in de video over hoe belangrijk ondergronddata zijn voor gebiedsontwikkeling. Paola Huijding en John Kohschulte Brokhaus van de gemeente Almere vertellen hoe belangrijk die data zijn voor de ontwikkeling van het gebied Almere Pampus.

In het gebied Pampushaven moeten 100.000 woningen komen. Ook is er behoefte aan groen en spelen klimaatadapatie en energietransitie een grote rol. Om het gebied slim in te richten, zijn ondergrondgegevens nodig. Almere werkt daarvoor aan een Masterplan Ondergrond.

Bekijk de videoserie 'OndersteBoven'.

SIKB Jaarcongres

Kom je ook naar het Jaarcongres van SIKB op 3 oktober? Het Jaarcongres zet de bodem op zijn kop: het presenteert de skyline van de benedenwereld. Wie werkt in de bodem, met het water of een nieuwe archeologische archieflade opentrekt is gediend met de beelden en de verhalen daarover. Net als de opdrachtgevers, de bestuurders en de politieke vertegenwoordigers. Die beelden en verhalen kunnen de ondergrondse- en bovengrondse inrichting van Nederland onderbouwen. Bij het SIKB Jaarcongres 2023 komt de bodem boven. Aanmelden kan op de website van SIKB.