BRO nieuwsbrief september

In deze nieuwsbrief onder meer:

  • Save the date! 27 oktober Praktijkfestival Ondergrond
  • Begin de dag met een BRO'tje
  • Nieuwe webpagina: BRO 4 BRO
  • Een basisregistratie begint met goede afspraken
  • Nieuw proces wensen BRO
  • BRO gamechanger voor geotechniek
  • Update UNCLOS-grens tussen land en zee in de BRO

Save the date! 27 oktober Praktijkfestival Ondergrond

Over een maand is het zover! Op dinsdag 27 oktober 2020 van 12.00 tot 16.30 uur organiseert het programma BRO samen met WENR het Praktijkfestival Ondergrond. We doen dit geheel online. Meld u alvast aan!

Begin de dag met een BRO'tje

Sinds 3 september is het programma BRO gestart met een nieuw fenomeen: 'Begin de dag met een BRO'tje!' We programmeren speciaal voor alle BRO'ers een online serie colleges/webinars/workshops. Dat doen we op een vaste dag en een vast tijdstip: iedere donderdag van 9.00 tot 10.00 uur. Start de donderdag dus goed, begin met een BRO'tje! Schrijf snel in!

Nieuwe webpagina: BRO 4 BRO

Veel overheden zijn niet alleen aan de slag met de BRO, maar geven de ondergrond ook een plek in hun beleid, contractvorming, of in 3D-werken. Op de pagina BRO 4 BRO zijn deze ervaringen nu gebundeld terug te vinden. De rapporten en teksten op deze pagina zijn te gebruiken voor iedereen. Zo kunt u profiteren van het werk en de ideeën van anderen.

Een basisregistratie begint met goede afspraken

Het ontwikkelen van een basisregistratie begint met het maken van goede afspraken in de vorm van een standaard. Daarbij worden vele experts en gebruikers betrokken. Dan kunnen de gemoederen weleens hoog oplopen. Het standaardenteam van de BRO leidt alles in goede banen. “We zijn soms net een strijkijzer”, zegt procesmanager Ruud Boot.

Nieuw proces wensen BRO

Naast het bouwen aan de BRO, is inmiddels ook het beheer van de objecten uit Tranche 1 en 2 gestart. En daarmee ontstaan ook steeds meer wensen voor verbetering of aanvulling. Om dit in goede banen te leiden is er samen met gebruikers een proces voor het indienen en behandelen van verzoeken tot wijzigingen gemaakt. Het proces start op 1 oktober.

BRO gamechanger voor geotechniek

Interview in GWW magazine met: Kees-Jan van der Made, voorzitter van de Vereniging Ondernemers Technisch Bodemonderzoek (VOTB). "Data van de ondergrond gaan voor het overleven van de bouwsector doorslaggevend zijn. De stikstof- en de PFAS-crisis zijn serieuze waarschuwingen. De Basis Registratie Ondergrond wordt een game changer voor geotechniek".

Update UNCLOS-grens tussen land en zee in de BRO

De BRO gaat niet alleen over land, maar bevat ook gegevens over de ondergrond onder de zee. Daarom is het goed te weten dat de UNCLOS-grens in de BRO een update heeft gekregen. Deze lijn - of beter gezegd grens - geeft aan wat de scheidingslijn is tussen land en zee.

Veelgestelde vragen aan de BRO

1. Binnen welke termijn moet een bronhouder een terugmelding afhandelen?

Allereerst toetst TNO de terugmelding. Daarna wordt de bronhouder op de hoogte gesteld. Als nader onderzoek van de bronhouder nodig is, dan wordt de bronhouder gevraagd om binnen 14 weken het resultaat van dat onderzoek terug te koppelen aan de BRO Servicedesk. Dit is ook te lezen in de wet bro, artikel 33, lid 3. In de meeste gevallen zal de bronhouder zijn opdrachtnemer bij het onderzoek betrekken om de terugmelding af te handelen.

2. Moet data van een projectontwikkelaar ook aangeleverd worden bij de BRO?

De wet Bro beperkt verplichting van levering van BRO-data vooralsnog tot bestuursorganen, met de bijbehorende verantwoordelijkheid. Er zijn twee situaties denkbaar: 1. Gaat het om gebiedsontwikkeling in opdracht van de gemeente? Dan moeten in de anterieure overeenkomst afspraken gemaakt worden met de projectontwikkelaar, zodat de gegevens onder bronhouderschap van de gemeente worden aangeleverd aan de BRO. 2. Is de gemeente niet de opdrachtgever, maar wordt het gebied daarna wel in beheer genomen door de gemeente, dan is het verstandig om afspraken te maken over de levering van gegevens (eventueel via de vergunning). Het zijn immers gegevens die dan later weer gebruikt kunnen worden. Echter, in dit laatste geval is de levering van gegevens door de projectontwikkelaar niet verplicht.

3. Hoe kan ik BRO-data inlezen in andere applicaties?

U kunt op verschillende manieren de BRO-data ophalen om in te kunnen lezen in uw eigen applicatie. Op de site hebben we een overzicht met producten en hulpmiddelen om het werken met de BRO zo eenvoudig en prettig mogelijk te maken. Wilt u aan de slag met modellen, dan hebben we ook een aantal praktische tips. En bekijk zeker ook de praktijkvoorbeelden en benut elkaars kennis via BRO 4 BRO!

Service & Contact

BRO Ondersteuning

Kunt u niet vinden wat u zoekt of loopt u vast? De Servicedesk helpt u graag bij het beantwoorden van al uw BRO-vragen - niet alleen de technische. Ook zorgen de medewerkers voor het oplossen van uw problemen. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in.

BRO Ketendagen

Tijdens de maandelijkse Ketendag kunt u helpen bij het maken van de BRO. De BRO teams demonstreren de technische resultaten over de afgelopen vier weken. De dag staat vooral in het teken van uw feedback, zodat we de BRO nog verder kunnen ontwikkelen. De eerstvolgende Ketendag staat gepland op donderdag 1 oktober. U bent van harte welkom!

BRO Agenda

Het programma BRO organiseert diverse bijeenkomsten om bij te praten, uw feedback te krijgen en samen te werken. Dat gebeurt de komende tijd online. Kijk daarvoor in de agenda. We hopen dat u met ons mee wil blijven denken en zien u graag bij een van onze videoconferenties of online vergaderingen!

U bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.