BRO nieuwsbrief oktober

In deze nieuwsbrief onder meer:

  • Terugblik Praktijkfestival Ondergrond & BRO'tjes
  • WENR lanceert BRO-film over verdroging
  • Duurzame doelen en de BRO
  • Migratie grondwatergegevens uit DINO
  • Nieuw: BRO Softwareplein
  • BRO sonderingen dagelijks actueel op PDOK
  • Uitfaseren WMTS en WFS dataservices op PDOK
  • Lopende publieke consultaties

Terugblik Praktijkfestival Ondergrond

Afgelopen dinsdag was het dan zover: het Praktijkfestival Ondergrond! We kijken met veel plezier terug op een geslaagde middag met bijna 600 deelnemers! Wij hebben genoten en horen van deelnemers terug dat het een interessante en inspiratievolle middag was. Kon u er niet bij zijn of wilt u uw ervaringen delen met uw collega's? Dat kan! De presentaties van de sessies zijn nu beschikbaar en in de loop van deze week komen de opnames van de sessies en overige filmpjes beschikbaar op de website.

Begin de dag met een BRO'tje

Op 22 oktober werd alweer het laatste webinar uitgezonden uit de serie 'Begin de dag met een BRO'tje'. De serie was gepland in de aanloop naar het Praktijkfestival Ondergrond dat plaatsvond op 27 oktober. We kijken of we de BRO’tjes in het nieuwe jaar een vervolg geven. Heeft u al een idee voor een specifiek onderwerp? Laat het ons dan weten via de BRO Servicedesk. Heeft u een BRO'tje gemist of een sessie delen met een collega? Bekijk dan de BRO'tjes terug.

WENR lanceert BRO-film over verdroging

WENR

Afgelopen zomer hebben we veel berichten over verdroging kunnen lezen. Het probleem zal als gevolg van klimaatverandering toenemen en heeft o.a. gevolgen voor natuur. We zullen moeten werken aan oplossingen die helpen het water zoveel mogelijk vast te houden. Hierover lanceerde Wageningen University & Research (WENR) onlangs een video.

Duurzame doelen en de BRO

Streven naar een duurzame, inclusieve en rechtvaardige wereld. Daarvoor werden vijf jaar geleden de 17 ontwikkelingsdoelen voor een duurzame wereld in 2030 aangenomen door alle lidstaten van de VN. Ze gelden in alle landen en voor alle mensen. Een groot aantal van deze doelen hebben baat bij kennis over de ondergrond en gebruik van betrouwbare data daarover.

Migratie grondwatergegevens uit DINO

Het BRO-programma gaat bronhouders helpen om historische grondwatermonitoringgegevens uit DINO te migreren naar de BRO. Hiervoor is speciaal de Taskforce Migratie opgezet. Vanaf 1 januari 2021 is het voor bronhouders wettelijk verplicht om naast de grondwatermonitoringputten, ook de grondwatermonitoringgegevens bij de BRO aan te leveren. Het gaat dan om grondwaterstanden en -kwaliteit. De historische gegevens (die voor 2021 zijn ingewonnen) zitten nog in DINO, de voorloper van de BRO. Een groot deel daarvan kan worden omgezet naar IMBRO/A en gemigreerd worden naar de BRO. Deze informatie is heel waardevol, o.a. voor het opstellen van historische reeksen. Hoe meer gegevens in de BRO, hoe meer we immers weten over de Nederlandse ondergrond! Helpt u mee?

Nieuw: BRO Softwareplein

Het programma BRO start vanaf 12 november 2020 met het BRO Softwareplein: iedere twee weken op de donderdag van 10.00 tot 11.00 uur. Het programma gaat daar regelmatig in gesprek met softwareleveranciers over BRO- softwarepakketten en aansluiting op de BRO-functionaliteiten. Dat is belangrijk, omdat aansluiting van nieuwe registratieobjecten en aanpassingen aan de bestaande een continu proces is, waarin het BRO-programma samen wil werken met de softwarepartners. Softwareleveranciers zijn uitgenodigd om actief deel te nemen. Wanneer u vragen heeft of een issue wilt voorleggen kunt u ‘inlopen’ op deze donderdagochtenden.

BRO sonderingen dagelijks actueel op PDOK

De updates van de dataservices voor BRO-sonderingen (CPT) in PDOK verlopen vanaf nu geautomatiseerd. Dat betekent dagelijks actuele gegevens in plaats van wekelijks. Dit levert kwaliteit en tijdbesparing op in het beheer. Bij PDOK zijn nu ook de nieuwe WMS-service en de Atomfeed voor de sonderingen beschikbaar gesteld. De WMS bevat de dagelijks actuele sonderingen-kenset en de Atom bevat dagelijks de volledige sondering-gegevens als downloadbare Geopackage.

Uitfaseren WMTS en WFS dataservices op PDOK

Om het aantal dataservices in beheer enigszins te beperken heeft het programma BRO besloten om de WMTS- en WFS dataservices op PDOK per 1 december 2020 uit te zetten. Alle registratieobjecten worden via BROloket en via Atom (download) en/of WMS (viewservice) beschikbaar gesteld. Na berichtgeving hierover op PDOK werd duidelijk dat een enkele partij WFS-services toch nog gebruikt. Daarom wordt gekeken naar een vervanging hiervan. Dit gaat echter nog enige tijd duren.

Lopende publieke consultaties

Momenteel lopen er drie publieke consultaties:

Uw inbreng wordt zeer gewaardeerd. Meedoen is gemakkelijk en kan digitaal.

Veelgestelde vragen aan de BRO

1. Waar kan ik wensen of verzoeken voor verbetering van de BRO indienen en wat gebeurt daarmee?

U kunt dit eenvoudig doorgeven via het contactformulier van de BRO Servicedesk en daarbij ‘wijzigingsverzoek’ aanvinken. Uw wens of verzoek voor verbetering van de BRO wordt dan meegenomen in het BRO backlogoverleg. Alle wijzigingsverzoeken doorlopen een zorgvuldig proces en we houden u uiteraard op de hoogte van de uitkomst. In dit nieuwsbericht leest u meer over dit proces.

2. Ik wil mijn collega’s informeren over de BRO. Zijn er basispresentaties?

Ja dat kan zeker. We hebben een serie presentaties gemaakt die bedoeld zijn voor trainingen en presentaties. U kunt ze vinden in de Toolkit Communicatie die staat op de Service & Contact pagina. De PowerPoint-sheets zijn toegankelijk voor iedereen met of zonder enige basiskennis van de BRO. De startpresentatie 'De BRO in vogelvlucht' en een presentatie over de Wet Bro zijn nu beschikbaar. Binnenkort volgen ook de presentaties 'Werken met de BRO' en 'De registratieobjecten'. U kunt de presentaties benutten voor bewustwording en kennisoverdracht.

3. Komen er nog meer BRO’tjes en kan ik de gemiste BRO’tjes terugkijken?

We kijken of we de BRO’tjes in het nieuwe jaar een vervolg geven. Heeft u al een idee voor een specifiek onderwerp, laat het ons dan weten via de BRO Servicedesk. De eerste serie BRO’tjes die we hebben georganiseerd in aanloop naar het Praktijkfestival Ondergrond zijn allemaal terug te kijken via de site. Ook zorgen we dat de presentaties daar beschikbaar komen, waar we dan gelijk de vragen en antwoorden van de webinar in meenemen.

Service & Contact

BRO Ondersteuning

Kunt u niet vinden wat u zoekt of loopt u vast? De Servicedesk helpt u graag bij het beantwoorden van al uw BRO-vragen - niet alleen de technische. Ook zorgen de medewerkers voor het oplossen van uw problemen. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in.

BRO Ketendagen

Tijdens de maandelijkse Ketendag kunt u helpen bij het maken van de BRO. De BRO teams demonstreren de technische resultaten over de afgelopen vier weken. De dag staat vooral in het teken van uw feedback, zodat we de BRO nog verder kunnen ontwikkelen. De eerstvolgende Ketendag staat gepland op donderdag 19 november. U bent van harte welkom!

BRO Agenda

Het programma BRO organiseert diverse bijeenkomsten om bij te praten, uw feedback te krijgen en samen te werken. Dat gebeurt de komende tijd online. Kijk daarvoor in de agenda. We hopen dat u met ons mee wil blijven denken en zien u graag bij een van onze videoconferenties of online vergaderingen!

U bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.