Veelgestelde vragen: BRO-data in andere applicaties
Ja, die zijn er zeker. Op de pagina BRO en de bronnen staat een overzicht van beschikbare datasets en een korte checklist voor het opzetten van een digitale dataroom. Met die informatie kun je aan de slag. Kijk zeker ook bij BRO 4 BRO, de Praktijkvoorbeelden en de Praktijkverhalen om nog meer tips te benutten. Ook voor het maken van toepassingen geldt als het even kan: Samen maken we de BRO!
Zeker, op die manier krijg je beter inzicht in de ondergrond. Benut de tips bij BRO en de bronnen. Er zijn bovendien veel verschillende manieren om BRO-data (of modellen) met je eigen gegevens te combineren en zelfs een digital twin te maken. Dat is ook in 3D. De SubsurfaceViewer of de BRO 3D webservices bieden dan uitkomst.
Je kunt op verschillende manieren de BRO-data ophalen om in te kunnen lezen in jouw eigen applicatie. Op de site hebben we een overzicht met producten en hulpmiddelen om het werken met de BRO zo eenvoudig en prettig mogelijk te maken. Wil jij aan de slag met modellen, dan hebben we ook een aantal praktische tips. En bekijk zeker ook de praktijkvoorbeelden en benut elkaars kennis via BRO 4 BRO!
Via BROloket en PDOK (Publieke Dienstverlening op de Kaart), kun je bestanden met BRO-gegevens opvragen. Lees op de toelichtende pagina van BROloket en PDOK wat de mogelijkheden zijn. En benut de checklist digitale dataroom (pdf, 783 kB). Nieuw is de basisversie van de BRO 3D services.
Bij het inladen van BRO-gegevens in andere systemen, zoals GIS/ArcGIS/QGis, zie je geen visualisaties van de objecten. Deze visualisaties zitten niet in de XML, dus deze worden niet getoond. Op BROloket kun je natuurlijk wel grafieken en visualisaties van BRO-gegevens en bekijken en opslaan. Daarnaast zijn REST visualisatieservices beschikbaar.
Ja, er is een REST uitgifteservice. Via deze open API service worden alle publieke data ontsloten. Het grote voordeel voor BRO-gebruikers is dat er geen PKI-certificaat nodig is en de service is zelfbeschrijvend. De functionaliteit maakt het mogelijk om een grondwatermonitoringput direct na aanlevering te bekijken in de Basisregistratie Ondergrond met het ontvangen BRO-ID.
Je kunt op verschillende manieren de BRO-modellen ophalen om in te kunnen lezen in jouw eigen applicatie. Op de site hebben we een overzicht met praktische tips voor het gebruik van demodellen. En bekijk zeker ook de praktijkvoorbeelden en benut elkaars kennis via BRO 4 BRO! En het is nu ook mogelijk om BRO-data en -modellen in je eigen GIS-applicatie te gebruiken. Speciaal daarvoor zijn de BRO 3D services.
Bekijk zeker ook de veelgestelde vragen over de modellen.
3D webservices leveren datalagen die direct toe te voegen zijn in een 3D-omgeving, zonder dat verdere handelingen nodig zijn, zoals data downloaden en bewerken. Met één klik op de knop is een dataset uit de BRO, bijvoorbeeld een bepaalde weergave van GeoTOP, vanuit de Levende Atlas direct toe te voegen in een webscene. Dit maakt het voor gebruikers makkelijker om ondergrondgegevens te laden en te bekijken in een 3D GIS omgeving. Lees meer hierover bij BRO 3D services.
Ja, sinds kort is de basisversie van de BRO 3D webservice beschikbaar en dat betekent dat er een API-interface voor ArcGIS API-interface voor ArcGIS is die voldoet aan de OGC standaard I3S. Het voordeel is dat je daarmee eenvoudig en snel een aantal datatypen en modellen van de BRO in je eigen GIS-systeem kunt inladen of ze direct kunt bekijken in de browser. De ontwikkeling van BRO 3D webservices die voldoen aan andere OGC-standaarden, zoals 3D-Tiles, wordt verkend.
De eerste basisversie van de BRO 3D webservices zijn te bekijken met een internetbrowser. Ook kun je ze gebruiken in een eigen GIS-systeem dat I3S ondersteunt, waaronder dus ArcGIS online en ArcGIS Pro. Ga daarvoor naar BROloket en kies de pagina met informatie over webservices of ga rechtstreeks naar het portaal van de BRO 3D webservices. Daar vind je meer informatie. Afhankelijk van de applicatie die je kiest zijn er meerdere functionaliteiten beschikbaar. TNO verkent ook de ontwikkeling van BRO 3D webservices die voldoen aan andere OGC-standaarden, zoals 3D-Tiles. Op die manier maken we stap voor stap de ondergrondinformatie nog toegankelijker.
Er is eerst een basisvoorziening ontwikkeld voor de volgende registratieobjecten van de BRO: het model GeoTOP, het model REGIS II, Geotechnisch sondeeronderzoek en de Grondwaterstanden. Gegevens van booronderzoek maken in eerste instantie nog geen deel van uit van de BRO 3D webservices. Volg de ontwikkelingen van de BRO 3D webservices.
Vertrouwelijke data worden in de BRO 3D webservice hetzelfde behandeld als in de BRO: vertrouwelijke data zijn niet publiek toegankelijk.
Boringen zijn nog niet meegenomen bij de ontwikkeling van de BRO 3D webservices, sonderingen wel. Sonderingen die niet in de BRO zijn opgenomen vallen ook voor de BRO 3D webservices buiten scope.