BRO Nieuwsbrief april

Header 1

In deze nieuwsbrief onder meer:

  • Digitale Tweeling Trofee voor BRO-praktijkvoorbeeld Circulaire Grondstromen
  • Interview: Aan de slag met 3D-data
  • Voorstel wijziging Wet Bro naar Tweede Kamer
  • Afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving gelanceerd
  • Kwartaalnieuws
  • BRO'tje 16 mei: Ontdek het vernieuwde BROloket

Digitale Tweeling Trofee voor BRO-praktijkvoorbeeld Circulaire Grondstromen

Beelden nieuwsbrief ZoNBRO (1)

Het BRO Praktijkvoorbeeld Circulaire Grondstromen heeft de internationale Trofee voor Digitale Tweelingen gewonnen in de categorie Research & Development. De prijs is uitgereikt tijdens de Digital Twins Trophies op het congres BIM World Paris. Het praktijkvoorbeeld combineert de toepassing van bodemkwaliteitsgegevens met ondergrondmodellen en bestaat uit een digitale tweeling en een marktplaats. Martin Peersmann, programmamanager BRO is blij met de prijs: “Het is geweldig om te zien dat de expertise op het gebied van Digitale Tweelingen van de betrokken samenwerkende overheden en marktpartijen wordt erkend en beloond.”

Aan de slag met 3D-data

Op weg naar een 3D digitale gemeente zijn al flink wat stappen gezet. Recent leverden VNG en Kadaster een platform op dat gemeenten ondersteunt bij het zelf regelen van de toegang tot lokale 3D-data: de website 3DtilesNederland.nl.

Voorstel wijziging Wet Bro naar Tweede Kamer

7

De Wet basisregistratie ondergrond wordt gewijzigd. Dit is nodig om drinkwaterbedrijven aan te kunnen wijzen als bronhouder van gegevens in de BRO. Zo kunnen ook zij hun gegevens rechtstreeks aan de BRO leveren. Hiermee komen heel veel extra gegevens beschikbaar, die samen zorgen voor een nog completer beeld van ons grondwater. Daarnaast legt het wetsvoorstel een plicht op om digitaal beschikbare historische data aan te leveren voor alle registratieobjecten. Het voorstel voor wijziging van de wet is onlangs aangeboden aan de Tweede Kamer.

Afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving gelanceerd

Waar en hoe kan het beste klimaatadaptief gebouwd worden? Het Ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving wil daar handvatten voor bieden. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) stuurde het afwegingskader onlangs naar de Tweede Kamer. Klimaatadaptief bouwen is een uitwerking van het principe ‘water en bodem sturend’.

Kwartaalnieuws

Beelden nieuwsbrief ZoNBRO (5)

Er is weer een nieuw kwartaal aangebroken, dus tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. We geven je graag een kort overzicht van het opgeleverde werk in het eerste kwartaal van 2024. Ook vertellen we wat de komende maanden op de planning staat.

BRO Regioronde in oktober

In de BRO Regioronde Milieukwaliteit gaan we met alle gebruikers en BRO-coördinatoren in vijf regio's aan de slag. We willen daarbij graag aansluiten op de praktijk. Dat lukt beter als we de Regioronde organiseren in oktober in plaats van in juni. In de volgende nieuwsbrief volgen de data en kun je je aanmelden.

Waterinfodag: een frisse duik in de ondergrond

waterinfodag (1)

'Neem eens een frisse duik in de ondergrond'. Met dat thema stonden we op donderdag 28 maart op de Waterinfodag. We kijken terug op een geslaagde dag vol interessante gesprekken over de vele mogelijkheden die de BRO biedt.

BRO'tje 16 mei: Ontdek het vernieuwde BROloket

broloket-vernieuwd

Onze BRO-collega's bij TNO hebben het BROloket vernieuwd. Het loket is gebruiksvriendelijker geworden en er is ook gewerkt aan allerlei zaken 'onder de motorkap'. De TNO-collega's laten graag zien wat er allemaal is aangepast. Zo zijn de visualisaties onderhanden genomen en uniform gemaakt. Verder heeft het team het mogelijk gemaakt om geautomatiseerd terug te melden op registratieobjecten. In het BRO'tje laat een aantal gebruikers van het loket zien hoe zij de nieuwe functionaliteiten gebruiken.

Veelgestelde vragen aan de BRO

1. Moet ik leveringen van BRO-gegevens via het LGR ook goedkeuren e.d. in het Bronhouderportaal?

Als je gegevens van grondwatergebruik aanlevert via het Landelijk Grondwater Register (LGR), dan komen automatisch de verplichte BRO-gegevens in de BRO. Dit gaat namelijk rechtstreeks, dus buiten het Bronhouderportaal om. Dat maakt het voor bronhouders en hun dataleveranciers wel zo praktisch. Je kunt die grondwatergebruiksgegevens dan bekijken via bijvoorbeeld BROloket. Een controle van die gegevens in het Bronhouderportaal is dus ook niet van toepassing.

2. Wat is het verschil tussen het tabblad ‘Aanleveren’ en ‘Bekijken’ in het Bronhouderportaal?

Bij ‘Aanleveren’ gaat het specifiek over jouw leveringen via het Bronhouderportaal. Je vindt daar allerlei functionaliteiten, die gericht zijn op het aanleverproces. Bij het tabblad ‘Bekijken’ krijg je een doorkijkje naar de landelijke voorziening. Dat is dus veel breder dan alleen jouw leveringen.

3. Kan ik op BROloket alleen de gegevens van mijn waterschap, provincie of gemeente bekijken?

Ja, dat kan nu heel eenvoudig. BROloket is vernieuwd. Je kunt met de zoekfunctie een specifiek waterschap, een provincie of bijvoorbeeld je eigen gemeente selecteren. Op die manier krijg je alleen de gegevens van die locatie. Het is (nog) niet mogelijk om een meerdere waterschappen, provincies of gemeentes te selecteren. Mocht dat voor jou handig zijn (of heb je andere wensen), dan kun je je wens kenbaar maken bij de Servicedesk.

BRO Ondersteuning

Kun je niet vinden wat je zoekt of loop je vast? De Servicedesk helpt je graag bij het beantwoorden van alle BRO-vragen - niet alleen de technische. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in.

Wist je dat...

  • we op 9 april samen met VismaRoxit een webinar organiseerden over Milieukwaliteit in de BRO?
  • demissionair minister Hugo de Jonge te gast was bij een webinar van ROmagazine en sprak over de grote ruimtelijke keuzes in Nederland?
  • de BRO boeiende lesprogramma’s heeft ontwikkeld met EduGIS? Benut de lessen ondergrond tijdens de Geoweek.
  • we op deze BRO-pagina praktische tools hebben verzameld. Aanvullingen zijn uiteraard welkom.
  • kinderen in de meivakantie hun eigen wormenhotel kunnen maken?

BRO Agenda

Het programma BRO organiseert diverse (online) bijeenkomsten om bij te praten, jouw feedback te krijgen en samen te werken. We zien je graag bij een van onze bijeenkomsten!

Op de kalender in mei:

  • 13 t/m 24 mei: GeoWeek
  • 16 mei: BRO'tje
  • 30 mei: Dag van de Ruimtelijke Ordening

Volg jij ons al op LinkedIn?

Schermafbeelding 2024-04-25 om 14.28.10

Via onze LinkedIn-pagina blijf je gemakkelijk op de hoogte van de laatste updates!

Je bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.