Waterinfodag: een frisse duik in de ondergrond

Gepubliceerd 30 april 2024

Neem eens een frisse duik in de ondergrond. Met dat thema stonden we op donderdag 28 maart op de Waterinfodag. We kijken terug op een geslaagde dag vol interessante gesprekken over de vele mogelijkheden die de BRO biedt.

Boven- en ondergrond zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We moeten daarom datagedreven samenwerken en verder kijken dan alleen wat we om ons heen zien. Vandaar ook: neem eens een duik in de ondergrond.

In gesprek met elkaar

Erik Simmelink (informatiemanager grondwater bij TNO) en Nathalie Torenvliet (productmanager BRO bij TNO) bemanden de stand tijdens de Waterinfodag. Erik: “We kwamen zowel bekende als nieuwe gezichten tegen: van professionals tot studenten tot collega’s Dat leverde inspirerende gesprekken op.” Nathalie voegt toe: “De dag vloog voorbij. Zo hebben we veel waterschappen, provincies en gemeenten gesproken over de BRO.” Uit die gespreken bleek dat de combinatie van informatie over de opbouw van de ondergrond met hoogwaardige, betrouwbare grondwaterdata, de BRO een waardevol inzicht biedt in het grondwatersysteem.

Badjassen

Gezien het thema van de dag, droegen Erik en Nathalie hun BRO-badjas met de boodschap ‘Neem eens een frisse duik in de ondergrond. Dat bleek een succes voor de herkenbaarheid van de BRO, laten ze weten.

Omdat elke druppel telt

In het verlengde van de Waterinfodag hadden we onlangs ook een BRO’tje over grondwater en droogte. We zijn 2024 begonnen met grondwaterstanden die hoog zijn voor de tijd van het jaar. Maar de structurele droogteproblemen zijn daarmee niet opgelost. Welke maatregelen zetten waterschappen in tegen de droogte en welke rol spelen grondwaterdata daarbij? Hoe kunnen gemeentes en waterschappen samenwerken. Lonneke Schilte van Waterschap De Dommel legde dat samen met haar collega uit tijdens het BRO’tje ‘Omdat elke druppel telt’. Heb je het gemist, dan is het zeker de moeite waard om het BRO’tje terug te kijken.