Wormenhotel

wormenhotel

Wormen leven onder de grond. Door te graven en te ploegen helpen ze de bodem luchtig te houden. Maar ze maken ook compost! Doordat ze de bodem met dode planten die erin zitten opeten en verwerken, poepen ze humus uit. Dat is een stof vol mineralen, goed voor planten!

In Nederland leven zo’n 25 soorten regenwormen, waarvan de gewone regenworm het meest voortkomt. In een stuk grond zo groot als een voetbalveld kan wel een miljoen regenwormen voorkomen. Samen kunnen die wormen per dag zo’n 5 kilometer aan tunnels graven en per jaar verwerken ze zo’n 3000 kilo grond tot compost.

Regenwormen zijn leuk om te bekijken. Laat ze een keertje logeren bij je thuis. Zo maak je een wormenhotel.

Nodig:

  • 1 schone plastic fles van 1,5 liter
  • 1 klein, schoon plastic flesje met water op kamertemperatuur
  • Schaar
  • Plakband/tape
  • Donker papier
  • Aarde (dit is de grond waar de planten in groeien en ziet er zwart uit)
  • Zand (dit vind je in de zandbak of in de buurt van tegels en ziet er geel of grijs uit)
  • Droge bladeren of hooi
  • Ontbijtpap of havermout

wormen 1

Stap 1:

Knip de bovenkant van de grote fles af waar de fles breed wordt.

De randen zijn scherp, dus plak daar tape overheen.

Zet het kleine flesje met lauw water en dop erop in het midden van de grote fles. Zo gaan de wormen zich niet verstoppen in het midden, maar kun je ze straks ook zien.

Vul de grote fles buiten. Begin met een laag zand, dan een laag aarde, je kunt ook een laag met droge bladeren of hooi maken. Blijf steeds laagjes maken, tot de fles driekwart vol is.

Stap 2:

Nu begint de jacht op wormen. Bedenk zelf waar ze kunnen zitten. Tip: wormen wonen in de grond, maar zijn ook vaak te vinden onder grote stenen of een hoopje vochtige bladeren.

Zet je wormen in het wormenhotel. Ongeveer 3-5 wormen is voldoende. Zorg ervoor dat de grond in je fles een beetje vochtig is, maar niet nat. Leg bovenop droge bladeren en strooi er ook wat havermout of droge pap over. Zet het dak (de bovenkant van de fles met de dop) losjes op je hotel.

Stap 3:

Doe een stuk donker papier om de fles. Wormen zijn gewend in het donker te leven en zoeken daarom het donker op. Als je ze straks wil zien, moet je ze even de tijd geven in het donker hun hotel in te richten.

Laat het papier ongeveer 2 dagen zitten. In die tijd kun je mooi een boek over wormen lezen of informatie opzoeken op internet.

Haal het donkere papier van je hotel en kijk wat de wormen doen. Het is leuk om op te schrijven wat je ziet. Wat heb je geleerd?

Tot slot

Zet je je logeerwormen na een weekje weer in de tuin? Dan kunnen ze weer lekker verder graven!