Digitale Tweeling Trofee voor BRO-praktijkvoorbeeld Circulaire Grondstromen
Het BRO Praktijkvoorbeeld Circulaire Grondstromen heeft de internationale Trofee voor Digitale Tweelingen gewonnen in de categorie Research & Development. De prijs is uitgereikt tijdens de Digital Twins Trophies op het congres BIM World Paris. Het praktijkvoorbeeld combineert de toepassing van bodemkwaliteitsgegevens met ondergrondmodellen en bestaat uit een digitale tweeling en een marktplaats. Martin Peersmann, programmamanager BRO is blij met de prijs: “Het is geweldig om te zien dat de expertise op het gebied van Digitale Tweelingen van de betrokken samenwerkende overheden en marktpartijen wordt erkend en beloond.”

Het tekort aan grondstoffen als zand en klei wordt een steeds urgenter probleem - niet alleen in ons land, maar wereldwijd. De vraag naar grond is groot, bijvoorbeeld voor woningbouw, versterking van dijken en de energietransitie. Tegelijkertijd willen we bij de bouw zo min mogelijk CO2, fijnstof en stikstof produceren. Daarom moeten we slimmer omgaan met beschikbare grond.
De transitie naar een duurzamer hergebruik van grond heeft baat bij gebruik van (openbaar) beschikbare data over de ondergrond en de inzet van Digitale Tweelingen. In het praktijkvoorbeeld Circulaire Grondstromen wordt een Digital Twin ingezet om te berekenen hoeveel grond er vrijkomt en te bepalen welke kwaliteit deze grond heeft. Vervolgens is het zinvol om afgegraven grond dichtbij weer te kunnen gebruiken, in plaats van het eerst in grondbanken ver weg op te slaan. Een ‘marktplaats’ kan aanbieders en afnemers van grond efficiënt koppelen.

Welverdiende erkenning
Het praktijkvoorbeeld Circulaire Grondstromen is gemaakt om te laten zien hoe gegevens over Milieukwaliteit uit grondonderzoeken ingezet kunnen worden voor datagedreven werken aan duurzaam gebruik en hergebruik van grond. En het vervoer daarvan. De digitale tweeling die hierbij is gebruikt heeft indruk gemaakt op de jury van de Digital Twin Trophies.
Martin Peersmann: “Een prijs win je niet alleen, dat doe je samen. Graag feliciteer ik betrokken ketenpartners, waaronder directie Bodem van het ministerie IenW, Rijkswaterstaat, leden van de Buyer Group Grondstromen, HWBP-project UDWH (Uiterwaarden Wamel, Dreumel en Heerewaarden), Copernicos, Gemeente Lelystad, Provincie Flevoland en ‘Grip op Grond’ van de Provincie Friesland, evenals de medewerkers van softwarebedrijf Sogelink. Zij hebben allemaal bijgedragen aan dit succes. Het is duidelijk dat samenwerking en innovatie in de bouwsector essentieel zijn, vooral in deze tijd waarin digitale tweelingen steeds belangrijker worden. Nogmaals gefeliciteerd met deze welverdiende erkenning!”
BRO prijswinnaar
Het is niet de eerste keer dat de BRO een prijs wint:
- 2019: InfraTech Innovatieprijs voor de procesinnovatie Geokennis-op-maat - Sterke Lekdijk
- 2020: Internationale Esri 3D- prijs – Amsterdam Amstelstad
- 2021: Computable Award meest innovatieve ICT-overheidsproject - Noordzee Energietransitie: kansen in de ondergrond
- 2024: BIM World Paris - Circulaire Grondstromen
En we komen binnenkort met meer winnend nieuws!
Delen
Zie ook
- Artikel over circulaire grondstromen:
Datagedreven naar duurzamer (her)gebruik van grond - Webinar over dit onderwerp