Gemeente Zwolle ziet de ondergrond als fundament voor een gezonde leefomgeving, energietransitie, klimaatadaptatie en grondwaterbeheer. De gemeente legde de belangrijkste uitgangspunten hiervoor vast in haar omgevingsvisie.
In haar omgevingsvisie besteedt de provincie Utrecht nadrukkelijk aandacht aan de ondergrond. Doel is te komen tot een veilig en verantwoord duurzaam gebruik van die ondergrond en zorg voor het grondwater.
De provincie Drenthe wil dat het gebruik van de ondergrond duurzaam is. Daarom heeft de provincie als eerste provincie in Nederland het initiatief genomen een structuurvisie ondergrond op te stellen: Met Drenthe de diepte in. Deze structuurvisie bestaat uit een rapport, kaarten en factsheets.
De Gooi en Vechtstreek is een dynamisch gebied. Er spelen veel opgaven en het gebied is momenteel al drukbezet met allerlei functies die elkaar beconcurreren om de schaarse ruimte. Het bodemgrondwatersysteem in het gebied geeft randvoorwaarden aan het gebruik van het gebied. Voor de gemeentelijke omgevingsvisie is een rapport over bodem en ondergrond gemaakt.
In de omgevingsvisie Hillegom is duurzaamheid leidend. In de ondergrond van Hillegom liggen dan ook veel ruimteclaims voor de toekomst. De gemeente heeft met bewoners en ondernemers onderzocht welke kwaliteiten van Hillegom belangrijk zijn en bekijkt hoe die gekoesterd kunnen worden. Tegelijkertijd moeten grote vraagstukken als energietransitie, klimaatadaptatie en centrumontwikkeling een antwoord krijgen.
Gemeente Zaanstad ziet het nut om de ondergrond te betrekken bij het oplossen van maatschappelijke opgaven. Hét moment om dat te doen is bij het opstellen van de omgevingsvisie. Het 'Regioproject Bodem en
Ondergrond in de omgevingsvisie' van de gemeente Zaanstad beschrijft de rol van ondergrond in relatie tot mogelijke maatschappelijke opgaven.