BRO Nieuwsbrief mei

Header 1

In deze nieuwsbrief onder meer:

  • Interview: jonge bodemprofessionals aan het woord
  • Meer dan 300 BRO wijzigingsverzoeken ingediend
  • Planning Milieukwaliteit
  • Resultaten publieke consultatie Milieukwaliteit
  • Publieke consultatie Geologisch Booronderzoek (BHR-G)
  • Aanpassingen Grondwatermonitoringput beschikbaar in 2025
  • BRO Regioronde in oktober

Jonge bodemprofessionals: een frisse blik op de ondergrond

Ruimtelijke opgaven hebben enorme impact op de directe leefomgeving - niet alleen boven, maar ook ónder de grond. JongBodem, de netwerkorganisatie voor jonge bodemprofessionals, wil de bodemthema’s met een frisse blik benaderen. Deze jonge professionals zijn opgevoed in het digitale tijdperk en zijn nodig om de opgaven van nu en morgen het hoofd te bieden.

Meer dan 300 BRO wijzigingsverzoeken ingediend

2

Sinds augustus 2020 kan iedereen wijzigingsverzoeken indienen bij de BRO. Het kan gaan om uitbreidingen of aanpassingen van de standaard, of technische wensen voor het aanleveren of afnemen van BRO-data. Deze maand hebben we het 300e verzoek ontvangen. Welke wensen zijn dat en wat doen we met al die verzoeken?

Planning Milieukwaliteit

10

De ontwikkeling en implementatie van Milieukwaliteit liggen nog steeds mooi op schema. De integrale catalogi van de beide registratieobjecten zijn ter consultatie geweest. Na de zomer (Q3/Q4) kan iedereen beginnen met aanleveren van bestaande gegevens van Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD IMBRO/A).

Resultaten publieke consultatie Milieukwaliteit

Er zijn veel reacties binnengekomen op de publieke consultatie over de concept catalogi voor Milieuhygiënisch bodemonderzoek (SAD) en Overheidsbesluit bodemverontreiniging (SLD). Veel mensen uit zowel de overheden als de advieswereld hebben met een scherpe blik gekeken en hun commentaren ingebracht. Waarvoor dank! Hierbij een overzicht van de reacties.

Publieke consultatie Geologisch booronderzoek (BHR-G)

bag

Van 24 mei tot en met 5 juli loopt de publieke consultatie van de catalogus Geologisch booronderzoek (BHR-G). Deze versie van de catalogus is uitgebreid met de geologische booronderzoeken van de Universiteit van Utrecht. Ook is een aantal werkafspraken in de catalogus verwerkt. Jouw inbreng wordt zeer gewaardeerd. Meedoen is makkelijk en kan digitaal.

Aanpassingen Grondwatermonitoringput beschikbaar in 2025

De standaard voor het registratieobject Grondwatermonitoringput (GMW) is uitgebreid en aangepast. Eind dit jaar worden deze aanpassingen doorgevoerd in het Bronhouderportaal en de Landelijke Voorziening. De aanpassingen worden formeel vastgesteld per 1-1-2025.

BRO Regioronde in oktober

4

De BRO komt naar je toe in oktober! In de aanloop naar die wettelijke verplichting van Milieukwaliteit merkt het BRO-projectteam BRO dat er veel vragen zijn over dit onderwerp. Daarom gaan we met alle gebruikers en BRO-coördinatoren in vijf regio’s aan de slag. We helpen je hier graag bij, dus meld je aan.

BRO'tje 27 juni: Aan de slag met 3D

brotje (1)

Op weg naar een 3D digitale gemeente zijn al flink wat stappen gezet. Recent leverden VNG en Kadaster een platform op dat gemeenten ondersteunt bij het zelf regelen van de toegang tot lokale 3D-data: de website 3DtilesNederland.nl. In het BRO'tje op donderdag 27 juni nemen de betrokken partijen je graag mee in dit project en vertellen ze meer over het gebruik van 3D data in gemeentelijke registraties.

Save the date: Open Geodag

Open Geodag

Zicht op Nederland, waar BRO onderdeel van is, organiseert dit jaar samen met Geonovum de Open Geodag. Het congres vindt plaats op 7 november in de Prodentfabriek in Amersfoort. Het programma is nog niet bekend, maar je kunt je alvast aanmelden.

Veelgestelde vragen aan de BRO

1. Ik loop (regelmatig) tegen het maximale aantal te downloaden dataset mum aan downloads aan op BROloket. Wat kan ik doen?

Bij PDOK worden de datasets als één geheel (gehele Nederlandse grondgebied) uitgeleverd via bulk download services (ATOM feeds). Ook worden gegevens geplot in een eenvoudige viewer: de PDOK viewer. Afhankelijk van het gebruik zijn er verschillende mogelijkheden om BRO-gegevens te raadplegen. Lees er meer over in de Handreiking Afname BRO Gegevens (bro-productomgeving.nl). Wil je alles in 3D? Dat kan eenvoudig met de BRO 3D webservices.

2. Hoe kan het dat ik mijn geleverde gegevens nog niet zie op BROloket?

Gegevens die aangeleverd zijn via het Bronhouderportaal zie je de volgende dag op BROloket. Zie je na een dag nog geen gegevens? Dan kan het zijn dat de gegevens wel zijn goedgekeurd, maar nog niet zijn ‘vastgesteld’. Zorg dus dat je alle stappen in het aanleverproces doorloopt. Lees er meer over het Aanleverproces (bro-productomgeving.nl) in de handleiding van het Bronhouderportaal.

3. Ik heb een mail ontvangen over terugmeldingen: wat moet ik doen?

Sinds kort krijg je automatisch bericht vanuit het Bronhouderportaal als er een terugmelding is gedaan. Het gaat dan over een registratieobject dat door jouw organisatie is aangeleverd. Of het gaat om een terugmelding die al langere tijd open staat. Het is belangrijk om gelijk actie te ondernemen. In de mail wordt uitgelegd wat de bedoeling is. Kom je er niet uit, neem dan contact op met de BRO Servicedesk. Dan helpen wij je verder. Op die manier verbeteren we samen de kwaliteit van de BRO.

BRO Ondersteuning

Kun je niet vinden wat je zoekt of loop je vast? De Servicedesk helpt je graag bij het beantwoorden van alle BRO-vragen - niet alleen de technische. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in. Let op: 11 juni zijn wij slecht bereikbaar. Heb je een vraag? Mail ons even.

Wist je dat...

BRO Agenda

Het programma BRO organiseert diverse (online) bijeenkomsten om bij te praten, jouw feedback te krijgen en samen te werken. We zien je graag bij een van onze bijeenkomsten!

Op de kalender in juni:

5 juni: Urban Future Congres

6 juni: Sprintreview Milieukwaliteit

6 juni: GovTech Day 2024

27 juni: BRO'tje

Volg jij ons al op LinkedIn?

schermafbeelding-2024-04-25-om-14-28-10

Via onze LinkedIn-pagina blijf je gemakkelijk op de hoogte van de laatste updates!

Je bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.