BRO Nieuwsbrief juni

Header 2

In deze nieuwsbrief onder meer:

  • Flinke toename gegevens in de BRO
  • Standaarden Milieukwaliteit gereed, hoe nu verder?
  • Ketentest Milieukwaliteit
  • Bij fouten: geen nieuwe levering, maar correctie
  • Interview: Groningen ondersteunt participatie met virtual reality
  • Terugblik Dag van de Ruimtelijke Ordening

Flinke toename gegevens in de BRO

registratieobjecten

Het gaat goed met het aanleveren van gegevens aan de BRO. We zien dat er een constante gegevensstroom is van sonderingen (CPT’s), booronderzoek (BHR) en grondwatermonitoringputten (GMW’s). Ook is er een enorme toename in grondwaterstanden (GLD's) vanaf 2021. Ook het aanleveren van relatief nieuwe registratieobjecten komt op gang. Hoe meer gegevens, hoe waardevoller de BRO is voor het nemen van besluiten over vraagstukken in de leefomgeving.

Standaarden Milieukwaliteit gereed, hoe nu verder?

milieukwaliteit-ketentest

Het BRO-standaardisatieteam voor het domein Milieukwaliteit heeft onlangs de laatste sprintreview met belanghebbenden uitgevoerd. Daarmee is een einde gekomen aan bijna twee jaar intensief overleg over welke gegevens de BRO gaat bieden voor het Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD) en voor het Overheidsbesluit Bodemverontreiniging (SLD). Het eindresultaat van al het harde werk zijn de gegevenscatalogi voor beide registratieobjecten. De komende tijd vindt de formele vaststelling plaats en de juridische verwerking in de regeling Bro. En het is tijd voor de implementatie.

Ketentest Milieukwaliteit

TNO test in samenwerking met Nazca (Visma Roxit) aanleveringen van het registratieobject Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD) voor het kwaliteitsregime IMBRO/A. De testresultaten geven een goede indicatie van de te verwachten resultaten voor de bronhouders.

Bij fouten: geen nieuwe levering, maar correctie

De BRO bevat eenduidige en betrouwbare data over de ondergrond van Nederland. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we verplicht zorgvuldig omgaan met aangeleverde gegevens. Aan alle aangeleverde BRO-gegevens zit een geschiedenis vast, die we moeten bewaren. Je mag daarom onjuiste gegevens niet weggooien en nieuwe gegevens aanleveren. Je moet ze corrigeren. We krijgen daar de laatste tijd veel vragen over. Daarom een nadere uitleg.

Groningen ondersteunt participatie met virtual reality

5

De digitalisering van het Groningse Suikerunieterrein gaf de gemeente en omwonenden meer inzicht in de plannen voor het gebied. Dit proefproject, gestart samen met de BRO in 2019, was het begin van een grotere visie: het hele stedelijke landschap digitaal vormgeven. Inmiddels werkt de gemeente aan een virtuele omgeving van de stad, waar medewerkers en inwoners door de Groningse gebiedsplannen kunnen ‘wandelen’.

Terugblik Dag van de Ruimtelijke Ordening

4

Onder de naam ‘Zicht op Nederland’ stonden 8 partijen in een grote belevingsstand op de Dag van de Ruimtelijke Ordening. We troffen daar de beleidsmakers, adviesbureaus en kennisinstellingen die werken aan ruimtelijke plannen voor Nederland. Niet iedereen is al databedreven. Door de geo-informatie beleefbaar te maken, kwamen mooie gesprekken over de noodzaak van datagebruik op gang. Ook met demissionair minister Hugo de Jonge en directeur-generaal Ruimtelijke Ordening, Marjolein Jansen.

Rli: Water en bodem nog niet sturend bij ruimtelijke ordening

Het lukt nog onvoldoende om water en bodem sturend te laten zijn bij de ruimtelijke ordening in Nederland. Dat is wel nodig, want de grenzen van wat nog kan, komen in beeld. Onverkort doorgaan op een eindigend pad is onverstandig en leidt tot zeer hoge kosten. Dat constateert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in haar advies ‘Ruimtelijke ordening in een veranderend klimaat’. In het rapport geeft de raad tien aanbevelingen om de overheid te helpen om effectief te sturen op klimaatbestendige ruimtelijke ordening. Advies is: eerst kijken naar de lange termijn, dan pas keuzes maken voor het heden.

Publieke consultatie Geologisch booronderzoek (BHR-G)

bag

Van 24 mei tot en met 5 juli loopt de publieke consultatie van de catalogus Geologisch booronderzoek (BHR-G). Deze versie van de catalogus is uitgebreid met de geologische booronderzoeken van de Universiteit Utrecht. Ook is een aantal werkafspraken in de catalogus verwerkt. Jouw inbreng wordt zeer gewaardeerd. Meedoen is makkelijk en kan digitaal.

BRO Regioronde in oktober

2

De locaties en het programma van de BRO Regioronde zijn bekend. Je bent van harte uitgenodigd! In de aanloop naar de wettelijke verplichting van Milieukwaliteit merkt het BRO-projectteam BRO dat er veel vragen zijn over dit onderwerp. Daarom gaan we met alle gebruikers en BRO-coördinatoren in vijf regio’s aan de slag. We helpen je hier graag bij, dus meld je aan.

Denk je mee over de BRO'tjes?

brotje

Ook na de zomer organiseren we iedere maand een BRO'tje. We zijn nog op zoek naar inspirerende en interessante onderwerpen. Heb je ideeën? Laat het ons weten via bro@minbzk.nl. Jouw input wordt zeer gewaardeerd!

Veelgestelde vragen aan de BRO

1. Bij wie kan ik terecht voor correcties in gemigreerde data?

Voor verschillende bronhouders heeft TNO data vanuit DINO gemigreerd naar de Basisregistratie Ondergrond. Als daarna (nog) correcties nodig zijn van die data, dan is het aan de bronhouder om een andere partij bereid te vinden om die gegevens te corrigeren (tenzij bij die migratie vanuit DINO fouten zijn gemaakt). Datzelfde geldt voor terugmeldingen op gemigreerde data.

2. Hoe wijzig ik de bronhouder of de dataleverancier van een al geregistreerd registratieobject?

Stel er zijn gegevens zijn in de BRO gezet, maar het registratieobject blijkt van een andere bronhouder te zijn. Of de dataleverancier van al geregistreerde gegevens moet aangepast worden. Het maakt niet uit om welke van deze twee aanpassingen het gaat: de bronhouder moet hiervoor contact opnemen met de BRO Servicedesk. Stuur daarbij gelijk een Excel mee waarin staat om welke BRO ID’s het gaat. In de toekomst kan dit geregeld worden in het Bronhouderportaal

3. Heb je met de BRO geen archief meer nodig?

Je kunt de BRO niet als archief gebruiken. Een dossier bevat in de regel véél meer gegevens dan in de BRO worden opgenomen. Voor de eigen bedrijfsvoering, bewijsvoering of verantwoording van een bronhouder of historisch belang moeten die extra gegevens bewaard blijven, afhankelijk van de selectielijst die van toepassing is. Een eigen archief is dus wel nodig. Het is dan praktisch om ook de aan de BRO geleverde gegevens daarbij integraal te archiveren.

BRO Ondersteuning

Kun je niet vinden wat je zoekt of loop je vast? De Servicedesk helpt je graag bij het beantwoorden van alle BRO-vragen - niet alleen de technische. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in.

Wist je dat...

BRO Agenda

Het programma BRO organiseert diverse (online) bijeenkomsten om bij te praten, jouw feedback te krijgen en samen te werken. We zien je graag bij een van onze bijeenkomsten!

Op de kalender na de zomer:

  • 12 september: BRO'tje
  • 26 september: SIKB Jaarcongres

Volg jij ons al op LinkedIn?

schermafbeelding-2024-04-25-om-14-28-10 (1)

Via onze LinkedIn-pagina blijf je gemakkelijk op de hoogte van de laatste updates!

Je bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.