BRO Nieuwsbrief oktober

In deze nieuwsbrief onder meer:

  • Lancering BRO 3D webservices
  • 3D-viewers Kadaster en TU Delft
  • GeoTOP uitgebreid met Almere
  • Weer grote stappen gezet in domein Milieukwaliteit
  • Nieuw: projecten organiseren in het Bronhouderportaal
  • Live BRO Ketendag op 23 november

BRO 3D webservices gelanceerd

bro-3d-services-beeldschermen (1)

De basisversie van de BRO 3D webservices is gelanceerd. 3D-data zijn nu rechtstreeks te gebruiken in GIS-software die de OCG-standaard I3S ondersteunt, zoals ArcGIS online. De Geologische Dienst Nederland (TNO) heeft hier de afgelopen maanden samen met ESRI en het Kadaster hard aan gewerkt. Een echte mijlpaal, omdat het gaat om een enorme hoeveelheid data, en de grote schaal van de modellen. En dat niet alleen: ook de visualisaties en het bouwen van functionaliteit om met deze data te kunnen werken, ging gepaard met veel technische uitdagingen en de nodige inhoudelijke expertise.

3D-viewers Kadaster en TU Delft

Naast de BRO 3D webservices, kun je vanaf nu ook zelf aan de slag met 3D Tiles in de landelijke dataset 3D Basisvoorziening van het Kadaster. Ook is er een PDOK 3D-viewer ingericht om de 3D Tiles mee te bekijken. Daarnaast heeft de TU Delft een nieuwe versie van de 3D BAG viewer gemaakt.

GeoTOP uitgebreid met Almere

geotop-almere-002-

De Geologische Dienst Nederland heeft GeoTOP verder uitgebreid. Vanaf 12 oktober 2023 is ook de ondergrond van Almere en het omringende water in het BRO-model opgenomen.

Mooie stappen Milieukwaliteit

De werkzaamheden voor het domein Milieukwaliteit verlopen voorspoedig en volgens planning met veel inbreng van de stakeholders. Hartelijk dank daarvoor! Belangrijke mijlpaal is dat de catalogus Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD IMBRO/A) begin januari definitief wordt vastgesteld. De eerste leveringen van historische data zouden dan vanaf begin 2024 kunnen starten.

Gemeente Dijk en Waard deelt conversietool

Bij veel overheden liggen nog grote aantallen grondwaterstanden voor de BRO op de plank. Dat geldt ook voor de gemeente Dijk en Waard. Deze grondwaterstanden hebben niet het juiste formaat om te kunnen leveren aan het Bronhouderportaal. Stefan Zamurovic ontwikkelde daarom een programma voor het converteren van grondwaterstanden voor grondwatermonitoring en stelt dat ter beschikking.

Projecten organiseren in het Bronhouderportaal

bronhouderportaal (1)

Vanaf nu kun je in het Bronhouderportaal projecten organiseren. Dit gebeurt met filters. Verder is een nieuw veld ‘categorie’ toegevoegd.

9 november: geplande korte verstoring Bronhouderportaal

Op donderdag 9 november tussen 8 en 9 uur verhuist het BRO-team bij TNO het Bronhouderportaal naar de eigen beheeromgeving. Gebruikers van het Bronhouderportaal zouden dan last kunnen hebben van storingen.

14 december: opruimen demo-omgeving

Het BRO-team bij TNO ruimt de demo-omgeving op. Dat gebeurt op 14 december. Kijk daarom naar je eigen testdata en controleer of je deze opnieuw kan aanbrengen. Eventueel kun je tot die tijd de brondocumenten uit het Bronhouderportaal halen.

Veelgestelde vragen aan de BRO

1. Is er een BRO API-interface voor ArcGIS?

Ja, sinds kort is de basisversie van de BRO 3D webservice beschikbaar en dat betekent dat er een API-interface voor ArcGIS is die voldoet aan de OGC standaard I3S. Het voordeel is dat je daarmee eenvoudig en snel een aantal datatypen en modellen van de BRO in je eigen GIS-systeem kunt inladen of ze direct kunt bekijken in de browser. De ontwikkeling van BRO 3D webservices die voldoen aan andere OGC-standaarden, zoals 3D-Tiles, wordt verkend.

2. Wat kun je met de Bronhouderportaal-API’s?

De Bronhouderportaal-API’s worden voornamelijk gebruikt om gegevens te valideren, aan te leveren of om leveringen te bekijken. Maar wist je dat er in de loop van dit jaar een nieuwe functionaliteit is toegevoegd? Zo kun je ook je machtigingen opvragen die je ontvangen hebt in het Bronhouderportaal. Daarnaast kun je transacties en BRO-registratieobjecten bekijken waar je zelf bronhouder en/of dataleverancier van bent. Bekijk snel de mogelijkheden in de API documentatie.

3. Waar vind ik een overzicht van API’s of webservices van de BRO?

Naast de mogelijkheid om op BROloket ondergrondgegevens en ondergrondmodellen te bekijken en te downloaden, zijn er ook diverse BRO-webservices. Op BROloket hebben we alle mogelijkheden op een rij gezet. Naast deze webservices is het ook mogelijk om de kenset of volledige dataset (Atom-feed) op PDOK te downloaden. Een overzicht van de uitgiftekanalen van de BRO staan ook beschreven in de Handreiking Afname BRO Gegevens.

Live BRO Ketendag: het is tijd voor jou!

BRO_Ketendemo_Inwinnen-Verwerken-Gebruiken-Beheren_Tegel

Er staat weer een Live BRO Ketendag op de planning! Op donderdag 23 november is het tijd voor jou!  Wat wil jij weten?  Hoe vullen anderen de rol van de BRO-coördinator in en wat kunnen we van elkaar leren? Heb je nog technische of praktische vragen of hindernissen waar je bij geholpen wil worden? Ben je erbij? Aanmelden kan via onderstaande link.

BRO Ondersteuning

Kun je niet vinden wat je zoekt of loop je vast? De Servicedesk helpt je graag bij het beantwoorden van alle BRO-vragen - niet alleen de technische. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in.

Wist je dat...

  • er drie inspirerende video's over het belang van BRO 3D webservices te bekijken zijn?
  • SIKB een beeldende samenvatting heeft gemaakt van het SIKB Jaarcongres op 3 oktober?
  • de Contourennotitie Nota Ruimte van minister De Jonge (BZK) klaar is, met daarin de belangrijkste bewegingen voor de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland?
  • het bijna Nationale Klimaatweek is en de BRO ook van grote betekenis is bij klimaatadaptatie? Op de themapagina Klimaat hebben we alle relevante informatie bij elkaar gezet.
  • we met de BRO ook voldoen aan de Europese richtlijn INSPIRE, zodat bronhouders daar geen aparte voorzieningen voor hoeven te treffen?

BRO Agenda

Het programma BRO organiseert diverse (online) bijeenkomsten om bij te praten, jouw feedback te krijgen en samen te werken. We zien je graag bij een van onze bijeenkomsten!

Op de kalender in oktober:

  • 2 november: InnovatieExpo
  • 16 november: BRO'tje over aardkundig erfgoed
  • 23 november: Live BRO Ketendag

Volg jij ons al op LinkedIn?

linkedin-bro

Via onze LinkedIn-pagina blijf je gemakkelijk op de hoogte van de laatste updates!

Je bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.