3D-viewers Kadaster en TU Delft

Gepubliceerd 25 oktober 2023

Er is een aantal initiatieven rond 3D-viewers die we graag met je delen. Vanaf nu kun je zelf aan de slag met 3D Tiles in de landelijke dataset 3D Basisvoorziening van het Kadaster. En er is een PDOK 3D-viewer ingericht om de 3D Tiles mee te bekijken. Ook heeft de TU Delft de nieuwe versie van de 3D BAG viewer gemaakt.

Uiteraard kun je ook de ondergrond in je eigen 3D-omgeving makkelijk toegankelijk maken met de basisversie van de BRO 3D webservices die onlangs gelanceerd is.

Tiles en 3D-Viewer beschikbaar via PDOK

Al langere tijd is de dataset 3D Basisvoorziening beschikbaar via downloads. Voor visualisatie-doeleinden zijn nu ook 3D Tiles beschikbaar gekomen. 3D Tiles is een open (OGC) standaard en biedt een efficiënte manier om de 3D gebouwen en terreinen in 3D te visualiseren. 3D Tiles bevatten alleen gegevens die nodig zijn voor visualisatie-doeleinden, dit zorgt voor een snelle performance. Ook de toegepaste techniek van implicit tiling draagt bij aan de performance, met deze techniek wordt de omvang van de tiles (tegels) automatisch bepaald op basis van de aanwezige data. Dat is zeer efficiënt voor een snelle afhandeling van (bijvoorbeeld parallelle) bevragingen. Voor een gestandaardiseerde manier van bevragen is ervoor gekozen om een OGC API (3D GeoVolumes) in te richten waarin de 3D Tiles inclusief metadata te vinden zijn.

Net zoals bij de 2D datasets kun je de 3D Tiles ook bekijken in een viewer van PDOK. Hiervoor is de PDOK 3D-Viewer ingericht waarmee de 3D Tiles (data) bekeken kunnen worden. Zo kun je de gebouwen en terreinen vanuit verschillende perspectieven bekijken.

Iets aan PDOK laten weten over deze nieuwe 3D initiatieven? We ontvangen deze feedback graag!

3d_basisvoorziening

Nieuwe versie 3D BAG viewer

Er is een nieuwe versie van 3D BAG verschenen die voor iedereen toegankelijk is. Deze is gemaakt door de TU Delft en 3DGI. Naast enkele algemene verbeteringen bevat deze nieuwe versie per gebouw de grondoppervlaktes, dakoppervlaktes en muren. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen buitenmuren en muren die gedeeld worden tussen twee gebouwen. De nieuwe release bevat ook een nieuwe 3D BAG API, die directe toegang geeft tot de 3D BAG in CityJSON formaat, inclusief 3D geometrie.

3dbag_tudelft