Gemeente Dijk en Waard deelt conversietool voor grondwatermonitoring

Gepubliceerd 24 oktober 2023

Bij veel overheden liggen nog grote aantallen grondwaterstanden voor de BRO op de plank. Dat geldt ook voor de gemeente Dijk en Waard. Deze grondwaterstanden hebben niet het juiste formaat om te kunnen leveren aan het Bronhouderportaal. Stefan Zamurovic ontwikkelde daarom een programma voor het converteren van grondwaterstanden voor grondwatermonitoring en stelt dat ter beschikking.

Stefan Zamurovic is technisch ondersteuner riolering bij de gemeente Dijk en Waard. Hij legt uit hoe de tool werkt: “Het programma doet een conversie naar het vereiste bestand (IMBRO/XML) voor het Bronhouderportaal. We kunnen hierdoor veel extra gegevens van het grondwater aanleveren. Dit scheelt ons maanden werk. De grondwaterstanden in de BRO kunnen we zo voor iedereen beschikbaar maken. Hopelijk zijn andere gemeenten hier ook mee geholpen. Daarom delen we het graag.”

dijkenwaard
Figuur 1. BRO Loket met een grondwatermonitoringput BRO van Dijk en Waard

Programma

Het programma zet een CSV-bestand van een grondwatermonitoringput inclusief grondwaterstanden om naar XML en kan zo worden geleverd in het Bronhouderportaal.

Stefan: “Het programma is gebouwd in Python met behulp van ChatGPT en is simpel in gebruik. Bijna alles gaat automatisch in het programma. Er zijn maar vijf dingen die je zelf in moeten vullen. Daarom is op de tool-pagina op de BRO-website een instructie toegevoegd. Bij vragen horen we dit graag.”

dijkenwaard2
Figuur 2. Het ontwikkelde programma door Stefan Zamurovic

Het programma Basisregistratie Ondergrond stimuleert het uitwisselen en (her)gebruiken van BRO-aanleverfunctionaliteiten, maar is niet verantwoordelijk voor de inhoud en de toetsing ervan. Twijfel of vragen over deze tool? Neem dan contact op met Stefan Zamurovic (s.zamurovic@dijkenwaard.nl).


Praktische tools

Op zoek naar meer praktische tools? Op deze pagina vind je een overzicht.