BRO wint SAG Award 2024

Gepubliceerd 16 juli 2024

Het BRO-project 3D webservices heeft de Special Achievement in GIS (SAG) Award gewonnen. De prijs is maandag 15 juli uitgereikt tijdens de Esri User Conference in San Diego. De SAG Award wordt uitgereikt als blijk van waardering aan organisaties die een bijzondere prestatie hebben geleverd op GIS-gebied. Het project BRO 3D webservices is een samenwerking tussen de Geologische Dienst Nederland (TNO), Esri Nederland en het programma Basisregistratie Ondergrond van het ministerie van VRO. Doel van het project is het eenvoudiger toegankelijk maken van data en modellen over de ondergrond in 3D.

Om goed afgewogen beslissingen te kunnen nemen over opgaven als klimaatadaptatie, duurzame energie en woningbouw, is het essentieel boven- en ondergrond integraal en in samenhang te bekijken. Dat kan alleen goed in 3D. Tot voor kort was het nog veel werk om alle BRO-data en -modellen in een GIS-systeem in te laden. Het gaat om heel veel data op de grote schaal van heel Nederland. Daar is heel veel rekenkracht voor nodig. Met de BRO 3D webservices is dit werk eigenlijk al voor je gedaan. Inmiddels is de 3D-data rechtstreeks te gebruiken in een aantal standaard 3D-viewers (ArcGIS en CesiumJS versie 1.99) en game engines (als Unity en Unreal via SDK’s). Hiervoor worden open OGC-standaarden gebruikt.

3D webservices

Voorheen moesten gebruikers van ondergronddata en BRO-modellen deze zelf downloaden en bewerken om deze in geografische software toe te passen. De Geologische Dienst Nederland (TNO), Esri Nederland en het Kadaster ontwikkelden samen met het ministerie van VRO de BRO 3D webservices om dit te vereenvoudigen. De eerste basisversie van de BRO 3D services is nu beschikbaar voor de OGC-standaard I3S. In deze basisversie zitten de modellen GeoTOP, REGIS II, en datasets van grondwatermonitoringputten en sonderingen. De Basisversie is rechtstreeks in een internetbrowser in 3D te bekijken en te combineren met andere data. Bovendien zijn aanvullende functies beschikbaar als je deze webservices gebruikt in (GIS-) softwaresystemen die de OGC-standaard I3S (Index 3D Scene Layers) ondersteunen

Erkenning

Martin Peersmann, programmamanager BRO is blij met de prijs: “Het is fijn om te zien dat alle inspanningen van alle BRO-collega’s bij TNO en het ministerie en ook de medewerkers bij Esri hier tot een mooi resultaat hebben geleid. Ik ben heel blij met de basisversie van de BRO 3D services. Deze prijs is toch een erkenning van het mooie werk dat we met alle partijen samen doen. Ik hoop dat de services voor velen een nuttig instrument zijn bij ruimtelijke vraagstukken.”

Het is overigens niet de eerste keer dat de BRO een prijs wint:


Zie ook

De waarde van 3D gebiedsontwikkeling

Ondergrond in zicht

Inzicht in grondwater