Eindhoven heeft al een aantal jaren de Atlas van de ondergrond. In een digitale storymap zijn de onderwerpen die spelen in de ondergrond voor iedere geïnteresseerde op een laagdrempelige manier zichtbaar gemaakt.
Overzicht van beschikbare data in Nederland die relevant kunnen zijn voor gebruikers van de BRO.
RWS heeft validatieregels opgesteld voor het controleren van kwaliteit van data van grondwatersamenstelling en grondwaterputten.
De Omgevingsdienst Veluwe IJssel heeft in opdracht van de gemeente Apeldoorn ‘Apeldoorn Door-Grond’ ontwikkeld. Het is een van de manieren waarop Apeldoorn actief de ondergrond inbrengt in de ruimtelijke ordening. Het boek bevat een visie op ondergrondkwaliteiten met een praktische uitwerking , een kaartenatlas en een instrumentenkoffer.
De gemeente Amsterdam heeft een integrale ontwerpmethode voor de openbare ruimte ontworpen, waarbij gebruik wordt gemaakt van 3D-modellen. De ontwerpmethode is nodig, omdat Amsterdam op de drempel staat van een grote transitie, die aangedreven wordt door vier omvangrijke opgaven: klimaatsverandering, energietransitie, circulaire economie en groei van de stad.
Hoe verankeren we de ondergrond in reguliere beleidstrajecten? Die vraag wordt beantwoord in 'Ondergrond in zicht', een inspiratiedocument dat de gemeente Maastricht in samenwerking met de provincie Limburg ontwikkelde. Het document levert vakmatige bouwstenen voor beleidsontwikkeling: een ondergrondagenda, een instrumentenkoffer en een kennisdeel met informatie over de ondergrond en ondergrondkwaliteiten.