BRO Nieuwsbrief maart

Header 2

In deze nieuwsbrief onder meer:

  • Nieuwe Bodemdalingskaart Flevoland
  • Nieuwe versie BROloket live!
  • Save the date: BRO Regioronde Milieukwaliteit
  • BRO'tje 11 april: Omdat elke druppel telt
  • Eropuit!

Nieuwe Bodemdalingskaart Flevoland

In Flevoland is de bodem sinds de drooglegging in de vorige eeuw flink gedaald, op sommige plaatsen ruim een meter. De gevolgen daarvan zijn op verschillende plaatsen goed te zien. Provincie en waterschap willen de toekomstige bodemdaling veel beter in beeld hebben om goede beslissingen te kunnen nemen over gebiedsontwikkeling en watermaatregelen. Daarom vroegen zij drie kennisinstituten om een nieuwe bodemdalingskaart op te stellen. Bij het maken van deze prognosekaart bleek dat actuele en hoogwaardige data cruciaal zijn.

Nieuwe versie BROloket live!

Beelden nieuwsbrief ZoNBRO januari (1)

De nieuwe versie van BROloket staat live. Afgelopen jaar heeft het BRO-team bij TNO hard gewerkt aan de gebruiksvriendelijkheid en aan allerlei zaken ‘onder de motorkap’. De bèta-versie is afgelopen maanden al door velen van jullie bekeken en beproefd.

Save the date: BRO Regioronde Milieukwaliteit

5

De BRO komt naar je toe in juni! Per 1 januari 2025 is Milieukwaliteit een nieuw en verplicht onderdeel in de BRO. In de aanloop naar die wettelijke verplichting merkt het BRO-projectteam BRO dat er veel vragen zijn over dit onderwerp. Daarom gaan we met alle gebruikers en BRO-coördinatoren in vijf regio’s aan de slag. We gaan dan in op vragen als: Wat houdt het onderwerp milieukwaliteit precies in? Hoe kan ik beginnen en richt ik mijn proces in? Hoe ziet het tijdpad eruit en wanneer moet wat klaar zijn?

BRO'tje 11 april: Omdat elke druppel telt

4

We zijn 2024 begonnen met grondwaterstanden die hoog zijn voor de tijd van het jaar. Maar de structurele droogteproblemen zijn daarmee niet opgelost. Welke maatregelen zetten waterschappen in tegen de droogte en welke rol spelen grondwaterdata daarbij? In het BRO’tje op 11 april nemen we een kijkje in de praktijk van Waterschap De Dommel in Noord-Brabant en gaan in gesprek met BRO-expert Erik Simmelink.

Terugmelden op de kaart

Het nieuwe BROloket is live. Hierin is ook de mogelijkheid opgenomen om geautomatiseerd terug te melden op registratieobjecten. Bronhouders kunnen hier binnenkort mailnotificaties over krijgen.

Veelgestelde vragen aan de BRO

1. Is er een handleiding voor het gebruik van BROloket?

Ja, als je op BROloket de ondergrondgegevens bekijkt, staat in de linkerbalk van de kaartviewer een zwarte ?-knop met de helpfunctie. Je vindt daar een praktische uitleg over het gebruik van de vernieuwde kaartapplicatie voor ondergrondgegevens. Voor de modellen is er een Snelstart.

2. Hoe kom ik als dataleverancier aan een token voor de API van het Bronhouderportaal?

Als je geautomatiseerd wilt aanleveren via de API van het Bronhouderportaal, dan is een token verplicht. Elk token is uniek en alleen te gebruiken voor de eigen organisatie. Dataleveranciers hebben ook een eigen token nodig en kunnen die aanmaken met deze instructie. Een medewerker van de bronhouderorganisatie hoeft dus geen token aan te maken voor een dataleverancier.

3. Voor wie geldt de BRO-gebruiksplicht van gegevens en modellen en wanneer?

Omdat er veel vragen leven bij overheden en leveranciers hebben we meer informatie over de gebruiksplicht in de praktijk op een rij gezet. Ook hebben we tips en een contractvoorbeeld waarmee je zorgt dat aannemers en onderaannemers via de opdracht (het bestek) voldoen aan de gebruiksplicht van de BRO.

BRO Ondersteuning

Kun je niet vinden wat je zoekt of loop je vast? De Servicedesk helpt je graag bij het beantwoorden van alle BRO-vragen - niet alleen de technische. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in.

Wist je dat...

  • We in de ketendemo op 11 april laten zien wat onder andere klaar is voor Milieukwaliteit?
  • We straks ook delfstoffen op de maan in de BRO kunnen zetten? Als de Einsteintelescoop naar Nederland komt, kunnen we het heelal beter bestuderen. We kunnen dan ook planetaire geologie bedrijven. Dan wordt het mogelijk om ook de delfstoffen op de maan in de BRO te zetten.
  • Jasper Snippe na 14 jaar Rijkswaterstaat bij de BRO (ministerie BZK) Plaatsvervangend Programmamanager is geworden?

Eropuit

Er komt een lang paasweekend aan. Ga - met of zonder kinderen - op excursie onder de grond of bezoek een geologische bezienswaardigheid. Wij maakten een lijstje met inspirerende geo-uitjes, geologische bezienswaardigheden en prachtige wandel- en fietsroutes.

BRO Agenda

Het programma BRO organiseert diverse (online) bijeenkomsten om bij te praten, jouw feedback te krijgen en samen te werken. We zien je graag bij een van onze bijeenkomsten!

Op de kalender in april:

  • 9 april: Webinar Visma/Roxit implementatie Milieukwaliteit
  • 11 april: BRO'tje
  • 11 april: sprintreview Milieukwaliteit
  • 18 april: Symposium Bodem Breed

Volg jij ons al op LinkedIn?

Via onze LinkedIn-pagina blijf je gemakkelijk op de hoogte van de laatste updates!

Je bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.