Eropuit

Geofort

Geo-uitjes

  • Museonder: het eerste ondergrondse museum ter wereld! Wat leeft er onder het aardoppervlak nu en vroeger? Ga je mee naar het middelpunt van de aarde?
  • Watermuseum: beleef een spetterend dagje uit in Arnhem. Een écht doe-museum waar je van alles te weten komt over water van boven én onder de grond.
  • Discovery museum: hier in Kerkrade kun je onder andere het ontstaan van de aarde meemaken, geheel in 360 graden projecties.
  • Geopark Hondsrug: bezoek de hotspots bezoeken die jullie als fans van geologie en archeologie niet willen missen.
  • GeoFort:  een spannend forteiland waar alles draait om de aarde.
  • Wereldbodemmuseum Wageningen (website in Engels): tentoonstelling van bodemtypes van de wereld.
  • Dino experience park: spelend leren en avontuurlijk spelen tussen de dino's in Gouda
  • Museum De Bastei: een dwaalhof vol geschiedenis waar je begint bij het ontstaan van het landschap duizenden jaren geleden

Onder de grond in de stad

In een aantal steden in Nederland kun je een kijkje nemen onder de grond:

Geologische bezienswaardigheden

Geologische bezienswaardigheden zijn plekken in het landschap die vanuit geologisch oogpunt interessant zijn. Op die plekken kun je goed zien hoe het landschap is ontstaan en welke krachten in het verleden aan het werk zijn geweest om ons land te vormen. 
Neem een kijkje!

Vuursteenmijnen

Bezoek de mijngangen waar in de prehistorie vuursteen weggehakt werd. Deze steen gebruikten mensen toen voor het maken van speerpunten, bijlen en andere werktuigen. En voor het maken van vuur. Kijk op de site voor excursies.

Geologische schatten in het Geuldal

Ga op avontuur tussen de bronnen op het pad, de vuursteenafzetting bij Zevenwegen en de aaneengeklonken sterrenstenen bij Vaals. Realiseer je je wel dat je door een landschap wandelt dat zich in driehonderd miljoen jaar, door middel van aardverschuivingen en riviersporen, heeft gevormd?
Kijk welke routes er zijn.

Geologische fiets- en wandelexcursies

Lekker naar buiten en toch iets leren over de ondergrond en geologie van Nederland? Stap op de fiets of ga wandelen! Geologie is dichterbij dan je denkt.