BRO nieuwsbrief november

In deze nieuwsbrief onder meer:

  • Samenwerking Milieukwaliteit 'grondig' gestart
  • Eerste sprintreview Milieukwaliteit

Grondige start samenwerking Milieukwaliteit

De tweede fase van de Basisregistratie Ondergrond (BRO) is ‘grondig’ gestart!  Met een kleine nacontrole van milieukwaliteits-onderzoek in Zaandijk bezegelden de partijen BRO, SIKB, Geonovum en TNO hun samenwerking. Op 1 november zijn de werkzaamheden rond het opnemen van Milieukwaliteit in de BRO officieel begonnen.

Eerste sprintreview Milieukwaliteit

Het team standaarden is gestart met de standaardisering die nodig is voor het nieuwe domein Milieukwaliteit. Het team werkt iteratief (agile) en laat graag na iedere sprint zien waaraan gewerkt is. Ook vinden we  het fijn als je meedenkt. Dat gebeurt in de sprintreviews. Opname en presentaties kun je terugvinden op onze website. Wil je erbij zijn? Meld je dan aan. Vaste gast worden kan ook.

eHerkenning Bronhouderportaal

Gebruikers van het BRO Bronhouderportaal die inloggen met eHerkenning, hoeven voorlopig niet in actie te komen. Het BRO-beheerteam heeft gewerkt aan een tussenoplossing voor de plotselinge wijziging in eHerkenning, die geen impact heeft op gebruikers. Gebruikers hebben hierover een bericht ontvangen.

Veelgestelde vragen aan de BRO

1. Het liefst vraag ik in 1x alle gegevens die horen bij een grondwatermonitoringput op, kan dat?

Er is een REST-uitgifteservice waarmee dit mogelijk is. Via een API-koppeling kun je op die manier deze gegevens in 1x opvragen. Je hoeft dan dus niet per registratieobject aan te sluiten op de REST-uitgifteservice en zelf alle gegevens die horen bij de putten te combineren. Je leest er meer over in dit Een andere manier om geautomatiseerd gegevens op te vragen is via SOAP .

2. Eigenlijk zou ik heel graag grondwaterstanden in Excel opvragen vanuit de BRO, kan dat?

Ook deze gebruikerswens is mogelijk gemaakt. Het uitwisselformaat van de BRO is XML. Dit heeft te maken met Europese wetgeving. De BRO-gegevens voldoen daarmee ook aan de INSPIRE-richtlijnen. Het werkveld maakt voor een deel nog gebruik van Excel. Om daarin tegemoet te komen, is er een experimentele REST-uitgifteservice waarmee GLD-gegevens in Excel opgevraagd kunnen worden.

3. Waar moet je op letten bij REST-uitgifteservices?

De uitgifte REST-services zijn bedoeld voor ‘incidenteel’ gebruik. Ze zijn niet geschikt voor uitgifte in bulk. De REST-services zijn dan ook niet bedoeld voor ‘tiling’ (op basis van geografische kenmerken de selectie van gegevens steeds verder verfijnen). In de toekomst zullen de REST-uitgifteservices daar ook tegen beschermd worden (‘throttling’). Voor het opvragen van gegevens in bulk en het toepassen van verfijnde selecties zijn Atom feeds beschikbaar bij PDOK.

BRO Ondersteuning

Kun je niet vinden wat je zoekt of loop je vast? De Servicedesk helpt je graag bij het beantwoorden van alle BRO-vragen - niet alleen de technische. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in.

Wist je dat...

  • Je meer kennis over Milieukwaliteit op kunt doen via  SIKB-TV?
  • Het verwijderen uit de BRO iets anders is dan uit registratie nemen? Verwijderen kan namelijk niet. {hyperlink naar onderstaande FAQ}
  • Het uitmaakt in welke volgorde je brondocumenten aanbiedt in het Bronhouderportaal.
  • Als jij data van het domein Grondwatergebruik aanlevert bij het LGR (Landelijk Grondwater Register), dat het dan in de BRO komt? Handig toch!

BRO Agenda

Het programma BRO organiseert diverse online bijeenkomsten om bij te praten, jouw feedback te krijgen en samen te werken. We zien je graag bij een van onze videoconferenties of online vergaderingen!

Donderdag 15 december staat het eerstvolgende BRO'tje gepland over BRO to the future.  Je kunt je alvast aanmelden.

Op de kalender in november en december:

Volg jij ons al op LinkedIn?

BRO-linkedin

Via onze LinkedIn-pagina blijf je gemakkelijk op de hoogte van de laatste updates!

Je bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.