BRO nieuwsbrief januari
In deze nieuwsbrief onder meer:
-
Interview: Ons waterschap is lekgeprikt...
-
Overdracht beheer BRO
-
Nieuwe aanpassingen Bronhouderportaal
-
17 maart: Expeditie BRO, save de date!
Ons waterschap is lekgeprikt…
Waterveiligheid staat hoog op de Nederlandse agenda. Waterschappen hebben de taak om die veiligheid te toetsen en zo nodig de dijken te versterken. Om goed te weten hoe het met de dijken is gesteld, laat waterschap Drents Overijsselse Delta veel sonderingen en booronderzoeken uitvoeren. Die staan (bijna) allemaal in de BRO. “Je zou kunnen zeggen dat ons waterschap is lekgeprikt, als je de BRO-kaart zo bekijkt”, zegt Menno Oosting, GIS-specialist bij het waterschap. “Dat doen we niet voor niets!”
Beheer BRO overgedragen aan TNO en Geonovum
Het beheer van de BRO is vanaf 1 januari 2022 in handen van de Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO. Geonovum en TNO zullen in samenwerking het beheer van de standaarden op tactisch niveau uitvoeren. Het strategisch beheer blijft bij het team Geo dat onder de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (ministerie BZK) valt.
Expeditie BRO
Op donderdag 17 maart 2022 organiseren we Expeditie BRO, het festival over Ondergrond en BRO. Tijdens deze middag gaan we op expeditie: de BRO is er gekomen, er staat een mooi resultaat waarop we verder gaan bouwen. Wij nemen u mee langs de hoogtepunten en de kansen voor de toekomst. En natuurlijk zorgen we voor veel inspiratie en interactie. Het precieze programma is nog niet bekend, maar inschrijven kan al! Dan houden we u op de hoogte.
BRO'tje 10 februari
In de BRO zitten een aantal grondwatermodellen. Denk aan REGIS II en aan het nieuwste model Grondwaterspiegeldiepte. Maar TNO heeft ook grondwatertools, die grondwaterkwaliteit en grondwaterstanden in beeld brengen. In dit BRO'tje zetten we ze allemaal op een rijtje en laten we zien hoe de modellen en tools in te zetten zijn bij concrete vraagstukken. Maar eerst lopen we even kort door de nieuwe storymap over alle BRO-modellen.
Storymap BRO-modellen
Wat vertellen de modellen in de BRO ons nu precies over de ondergrond? Voor niet iedereen is dat gesneden koek. Daarom is er een storymap gemaakt die uitlegt wat modellen wel en niet laten zien en waarvoor ze gebruikt kunnen worden.
Nieuwe aanpassingen Bronhouderportaal
Stap voor stap blijven we bij de BRO werken aan het verbeteren van het Bronhouderportaal. Daarbij laten we ons adviseren door u als gebruiker. Twee recente aanpassingen zorgen voor duidelijkere processen.
- Bronhouders die zelf leveringen in het Bronhouderportaal doen, kunnen die nu automatisch door laten leveren. De levering hoeft niet meer gecontroleerd en vastgesteld te worden.
- Bronhouders kunnen per machtiging automatisch goedkeuren of accorderen aan of uit zetten. De optie om dit op organisatieniveau te regelen is weggehaald.
Aanleveren BHR-GT alleen nog volgens versie 2.1
Vanaf 1 januari 2022 kunt u geen Geotechnisch Booronderzoek (BHR-GT) meer aanleveren volgens versie 1.1. Deze is uit productie gehaald. Momenteel kan alleen nog aangeleverd worden volgens versie 2.1.
Veelgestelde vragen aan de BRO
1. We willen onze medewerkers de BRO-op-straat-app laten gebruiken, kan dat?
Ja natuurlijk. Houd er wel rekening mee dat de BRO-op-straat-app is ontwikkeld als proef, om de kracht van ondergrondmodellen en -data op locatie te ervaren. Er zit geen support en onderhoud op de app. U kunt wel eigen data inladen en daarmee wordt de app informatief voor diverse doeleinden. Wilt u de app langdurig voor eigen processen gebruiken? Laat die dan door een marktpartij (door)ontwikkelen. De app is geschikt voor iPad en werkt vanaf IoS 15.0. U kunt de app downloaden in de appstore.
2. Kan ik Grondwatermonitoringputten en Grondwatermonitoringnetten met geschiedenis aanleveren?
Jazeker, het is toegestaan om van de registratieobjecten grondwatermonitoringput (GMW) en Grondwatermonitoringnet (GMN) ook meteen de geschiedenis aan te leveren. Ook als het gaat om gegevens volgens IMBRO-kwaliteit. Dit is praktisch omdat u dan in 1x alles kunt aanleveren van een put of net. Voorheen moest u bijvoorbeeld bij IMBRO-putten uit 1990 eerst de put registreren en vervolgens met losse leveringen de gegevens over inkorten, oplengen en aanvullen. Een voorbeeldbericht van GMN met geschiedenis staat in de BRO Productomgeving.
3. Wat moet ik doen met grondwaterstanden van voor 2021?
Volgens de Wet Bro bent u niet verplicht om de gegevens van grondwaterstanden (GLD) van voor 2021 niet aan te leveren. Het is wel mogelijk om deze gegevens aan te leveren. Op die manier krijgt u met die gegevens een beter beeld van de ontwikkeling in de tijd van de grondwaterstanden op een bepaalde locatie. BRO-gebruikers hebben dan toegang tot twee reeksen: de historische reeks (IMBRO/A) en vervolgens de grondwaterstanden vanaf 2021 (IMBRO).
BRO Ondersteuning
Kunt u niet vinden wat u zoekt of loopt u vast? De Servicedesk helpt u graag bij het beantwoorden van al uw BRO-vragen - niet alleen de technische. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in.
Wist u dat.....
- Het YouTube-kanaal van de BRO is vernieuwd? Alle filmpjes zijn ondergebracht in rubrieken, waardoor het kanaal veel overzichtelijker is geworden. Kijk maar eens rond.
- Stephan Gruijters, de projectmanager van de BRO bij TNO, een zilveren IPMA-award heeft gekregen? Dit is een prijs voor projectmanagers die in 2021 hun IPMA-B certificaat hebben gehaald. De prijs is een initiatief van IPMA NL, een wereldwijd netwerk en kennisplatform voor projectprofessionals.
BRO Agenda
Het programma BRO organiseert diverse online bijeenkomsten om bij te praten, uw feedback te krijgen en samen te werken. We zien u graag bij een van onze videoconferenties of online vergaderingen!
Op de kalender in februari:
10 februari: BRO'tje
17 februari: BRO Ketendag
Volgt u ons al op LinkedIn?
Via onze LinkedIn-pagina blijft u gemakkelijk op de hoogte van de laatste updates!
U bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.