BRO Nieuwsbrief september

header-2

In deze nieuwsbrief onder meer:

  • Nieuw: leermodule Milieukwaliteit in de BRO
  • Ontdek de aanleverroute voor Milieukwaliteit
  • Catalogi Milieukwaliteit vastgesteld
  • Flinke toename grondwaterstanden in de BRO
  • Interview:  Data cruciaal voor tegengaan droogte en beschermen natuur

Nieuw: Online leermodule Milieukwaliteit

Binnenkort moeten alle BRO-bronhouders, maar ook bodemadviseurs en BIS-medewerkers aan de slag met Milieukwaliteit. Het BRO-programma ondersteunt iedereen daar graag bij - ook met kennis en informatie. Vanaf nu bieden we je daarom een leermodule Milieukwaliteit aan. Daarin nemen we je stapsgewijs mee langs alle onderwerpen die van belang zijn voor jouw rol en functie.

Ontdek de aanleverroute voor Milieukwaliteit

Vanaf 1 oktober is het mogelijk om gegevens van het milieuhygiënisch bodemonderzoek (SAD) aan de landelijke voorziening van de BRO aan te leveren. We hebben beloofd het aanleveren van gegevens voor Milieukwaliteit voor bronhouders zo makkelijk mogelijk te maken. De softwareleveranciers van bodemapplicaties spelen hierin een belangrijke rol. In overleg met de bronhouder, zorgen zij ervoor dat de gegevens via Nazca Bodem, Veldapps of TerraIndex naar het Bronhouderportaal gaan.

Mijlpaal: catalogi Milieukwaliteit vastgesteld

Er is weer een bijzondere mijlpaal bereikt: de programmastuurgroep van de BRO heeft de catalogi (en bijbehorende producten) van de registratieobjecten SAD 1.1 en SLD 1.0 unaniem vastgesteld. Nu kan het wetsproces starten om de twee catalogi te verankeren in de Regeling Bro. Verwachting is dat Milieukwaliteit vanaf 1 juli 2025 in werking kan treden.

BRO Regioronde

2 (1)

Heb je je al aangemeld voor de BRO Regioronde? Nu kan het nog! Er is al veel belangstelling voor de 6 bijeenkomsten in oktober.  In de ochtend geven we je een overzicht over wat er tot nu toe in de BRO zit en gaan we het Bronhouderportaal in. De middag is gereserveerd voor informatie over Milieukwaliteit en al je vragen daarover. Je bent van harte uitgenodigd!

Flinke toename grondwaterstanden in de BRO

Grondwaterstanden

Het gaat goed met aanleveren van de grondwaterstanden (GLD). De afgelopen 1,5 maand zijn er 36 miljoen gegevens aangeleverd. De teller van het aantal grondwaterstanden staat nu op ruim 1 miljard. Hoe meer gegevens, hoe beter we in ons land het water- en bodemsysteem leren kennen. Zo wordt de BRO steeds waardevoller voor het nemen van besluiten over vraagstukken in de leefomgeving.

Data cruciaal voor tegengaan droogte en beschermen natuur

beeld_1_opening_essche_stroom_paul_verkuijlen_groot_1024x461

De helling van de beekdalen rond Eindhoven en Tilburg, klimaatverandering en een nadrukkelijker natuurbescherming vroegen om inzichten in het grondwater die zonder data niet mogelijk zijn. Het gevolg is dat steeds meer medewerkers bij Waterschap De Dommel inmiddels datagestuurde keuzes maken om het water in én onder het gebied beter te beheren.

Terugmeldingen REGIS II: kleine release omgeving Leersum-Amerongen en omgeving Cuijk

regis2-nieuwe-versie-terugmeldingen

In de nieuwste versie van het BRO-model REGIS II heeft de Geologische Dienst Nederland twee fouten opgelost die gemeld zijn via een terugmelding. Het model geeft aan wat de goed en slecht doorlatende lagen in de ondergrond zijn. Een actueel REGIS II-model is van belang voor grondwaterstromingsmodellen die hierop gebaseerd zijn

Nederlandse geologen ontvangen prijs voor publicatie

holdredge-award

Een groep van Nederlandse en Britse geologen heeft de Holdredge Award gewonnen voor hun boek over geomodellering in beide landen. De prijs wordt uitgereikt door de internationale vereniging van geologen en gaat naar publicaties die een uitmuntende bijdrage leveren aan het beroep van ingenieursgeologie. Twee van de auteurs zijn Michiel van der Meulen (TNO) en Holger Kessler (BGS). Martin Peersmann, Programmamanager BRO, ziet de prijs als mooie internationale erkenning voor het toonaangevende werk dat in Nederland wordt gedaan aan de geomodellering.

BRO wint SAG Award 2024

uc24-sag-awards-4021 (1)

Het BRO-project 3D webservices heeft de Special Achievement in GIS (SAG) Award gewonnen. De prijs is maandag 15 juli uitgereikt tijdens de Esri User Conference in San Diego. De SAG Award wordt uitgereikt als blijk van waardering aan organisaties die een bijzondere prestatie hebben geleverd op GIS-gebied. Het project BRO 3D webservices is een samenwerking tussen de Geologische Dienst Nederland (TNO), Esri Nederland en het programma Basisregistratie Ondergrond van het ministerie van VRO. Doel van het project is het eenvoudiger toegankelijk maken van data en modellen over de ondergrond in 3D.

Veelgestelde vragen aan de BRO

1. Wat is een brondocument?

Een brondocument is bestand met gegevens voor de Basisregistratie Ondergrond. Zo’n bestand is altijd een combinatie van ondergrondgegevens met een verzoek. Het verzoek kan bijvoorbeeld zijn om de gegevens te registreren of te wijzigen. Het bestandsformaat voor de BRO moet altijd een IMBRO of IMBRO/A XML-formaat zijn.

2. Wat is een transactie?

Elk verwerkt verzoek aan de Landelijke Voorziening van de Basisregistratie Ondergrond is een transactie, bijvoorbeeld een verzoek om gegevens te registreren, aan te vullen of te wijzigen. Je kunt in het Bronhouderportaal jouw transacties opzoeken bij ‘Bekijken’. Bekijk de uitleg hierover in het BRO’tje over het Bronhouderportaal.

3. Het leveringsformaat vind ik complex: wat kan ik doen?

Vraag de dataleverancier om de gegevens klaar te zetten in het Bronhouderportaal van de BRO. Je kunt dat contractueel vastleggen. Daarna hoef je alleen nog maar de gegevens te controleren. Een andere optie is om hulp van een softwareontwikkelaar te vragen. Zorg dat je systeem wordt aangepast, zodat jouw organisatie de gegevens eenvoudig kan aanleveren bij de BRO.

BRO Ondersteuning

Kun je niet vinden wat je zoekt of loop je vast? De Servicedesk helpt je graag bij het beantwoorden van alle BRO-vragen - niet alleen de technische. Bel 088-8664 999 of mail naar support@broservicedesk.nl.

Wist je dat...

BRO'tje over stedelijk grondwater in de praktijk

‘Water en bodem sturend’ laten zijn bij ruimtelijke ordening is best een uitdaging. Toch worden al goede stappen gezet. In het BRO’tje van 17 oktober nemen we je mee naar projecten in Os en Nijkerkerveen waar in de bouwplannen in of vlakbij het stedelijk gebied rekening wordt gehouden met grondwater en bodemsamenstelling.

BRO Agenda

Het programma BRO organiseert diverse (online) bijeenkomsten om bij te praten, jouw feedback te krijgen en samen te werken. We zien je graag bij een van onze bijeenkomsten!

Op de kalender in oktober:

  • 2 oktober: Ketendemo
  • 7, 9, 14, 22, 24 en 30 oktober: Regioronde Milieukwaliteit
  • 17 oktober: BRO'tje
  • 17 oktober: Nationaal Warmte Congres

Volg jij ons al op LinkedIn?

schermafbeelding-2024-04-25-om-14-28-10-1-

Via onze LinkedIn-pagina blijf je gemakkelijk op de hoogte van de laatste updates!

Je bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.