Nieuws
Resultaten
Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!
Interview met Michiel van der Meulen (TNO)
“De Basisregistratie Ondergrond levert nieuwe gegevens op, maar roept ook meteen nieuwe vragen en wensen op. Daar willen we bij TNO in voorzien. Een bijzonderheid hierbij is dat de BRO ervoor zorgt dat er meer partijen met ondergrondinformatie aan de slag gaan, die niet dezelfde bekendheid en deskundigheid hebben als de gebruikers die we tot nu toe altijd hebben bediend. Ik heb geleerd dat de beeldtaal van de BRO-modellen die wij maken hierin belangrijk is. Er ligt nu voor ons een grote, maar ook leuke uitdaging om hier stappen in te maken, zodat experts beter met ook niet-deskundigen kunnen communiceren over de ondergrond.”
De regelgeving voor de verplichte aanlevering van Geotechnisch Boormonsteronderzoek is per 1 januari 2020 in werking getreden. Door een samenloop van omstandigheden viel dit samen met de release van de nieuwe versie van de NEN-EN-ISO 14688 norm. Om zo spoedig mogelijk over te kunnen gaan naar deze nieuwe norm zijn werkafspraken gemaakt met de ketenpartners en brancheorganisatie VOTB. Deze werkafspraken zijn inmiddels ook technisch geïmplementeerd. Dat betekent dat u aan de slag kunt.
Er zijn aanpassingen geïmplementeerd voor het registratieobject Grondwatermonitoringput uit Tranche 1. Met de aanpassing putcodes wordt het gemakkelijker voor BRO-gebruikers om putgegevens te raadplegen aan de hand van en herkenbaar kaartblad of NITG-code. Er is ook een aanpassing doorgevoerd voor inmeten van posities en maaiveld. Dit maakt het mogelijk om gegevens vanuit uitgevoerde meetrondes op te nemen in de BRO. Hiermee komt het BRO-programma tegemoet aan specifieke gebruikerswensen. Speciaal daarvoor zijn werkafspraken gemaakt: met stakeholders overeengekomen aanvullingen op de catalogus.
Er zijn drie kleine aanpassingen geïmplementeerd voor het registratieobject Bodemkundig Wandonderzoek (SFR) uit Tranche 2. Met de aanpassing kan transitie plaatsvinden van SFR-gegevens uit het Bodem Informatie Systeem BIS. Hiervoor is een werkafspraak gemaakt: een met stakeholders overeengekomen aanvulling op de catalogus. Bronhouders kunnen vanaf nu hun gegevens aanleveren aan de BRO.
Vaste afnemers van BRO-data en modellen via PDOK, let op:
PDOK herziet haar aanpak voor service-URL’s. Want datamodellen en webservices veranderen en dat leidt in veel gevallen tot nieuwe URL’s. Bovendien is er nu de mogelijkheid om uniforme en simpelere URL’s te maken. Er is een overgangsperiode voor gebruikers als het gaat om de oude URL’s.
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!