Nieuws
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!
Tot halverwege 2021 gingen zo’n 4.000 registraties per maand door het Bronhouderportaal. Tegenwoordig zijn dat er 40.000. Een factor 10 meer dus. De verwerking van brondocumenten in het Bronhouderportaal en demo-omgeving van het Bronhouderportaal kost mede daardoor meer tijd. Er wordt gewerkt aan de performance om dat te verbeteren.
De nieuwe versies van de Bodemkaart en Geomorfologische Kaart uit de BRO zijn nu beschikbaar. De inrichting van deze services is vernieuwd en de viewservices zijn nu sneller.
De gegevens in de Basisregistratie Ondergrond (BRO) komen niet alleen uit actuele booronderzoeken, maar ook uit het (verre) papieren verleden. In opdracht van RWS heeft TNO de gegevens van 1.459 booronderzoeken uit de periode van 1900 tot nu omgezet in digitale data. Waardevolle geologische data zijn zo beschikbaar voor iedereen. De verwachting is dat deze gegevens vanaf medio 2023 ook beschikbaar zijn in de BRO. Een mooi voorbeeld voor andere bronhouders.
BRO en Databank Ondergrond Vlaanderen organiseren met enige regelmaat Kennisdagen Bodem en Ondergrond. We nemen dan een hele middag om met elkaar van gedachten te wisselen over een specifiek onderwerp. Doel is om van elkaar te leren. Deze keer stond de kennisdag geheel in het teken van geotechniek.
Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening en Wonen) heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer over de BRO. Hij verwacht dat het lopende Programma BRO uiterlijk eind 2022 succesvol zal zijn afgerond - binnen de geplande termijn en binnen het budget. De BRO levert inmiddels ook grote maatschappelijke baten op in geld en kwaliteit. De minister geeft voor Fase 2 van de BRO aan dat deze uitbreiding zal focussen op het verzamelen van nieuw ontstane informatie over milieukwaliteit in bodem en ondergrond. Daarna zijn de bestaande digitaal beschikbare datasets aan de beurt.
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!