Nieuws
Resultaten
Delen
Aanmelden nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!
Op 1 januari 2021 is deel 1 van tranche 3 gestart met het domein Grondwatermonitoring. Op 1 juli is het tweede deel van tranche 3 in werking getreden met objecten binnen het domein Bodem- & Grondonderzoek. Het gaat om een eerste versie van het Geologisch booronderzoek en om aanpassingen op het Bodemkundig booronderzoek, Bodemkundig wandonderzoek en Geotechnisch booronderzoek. In de praktijk zullen bronhouders met name te maken hebben met de nieuwe versie van het Geotechnisch booronderzoek.
De GEF-converter voor geotechnisch sondeeronderzoek wordt niet langer actief ondersteund. Het was een tijdelijke voorziening om gegevens aan te kunnen leveren via het Bronhouderportaal aan de BRO.
Minister Ollongren meldt in een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer dat de ontwikkeling van de BRO volgens planning verloopt. Ook neemt de minister het advies van de Stuurgroep BRO over om informatie over bodemverontreinigingen op te nemen in de Basisregistratie Ondergrond. Er moet dan nog wel besluitvorming plaatsvinden over financiering en uitbreiding van de BRO. De minister wil dat graag dit jaar nog in gang zetten. Het is de bedoeling dat de realisatie van deze uitbreiding van de BRO naadloos aansluit op de voltooiing van het lopende programma in 2022.
Ook in 2021 zijn BRO-coördinatoren weer bevraagd over de implementatie van de BRO. Uit het onderzoek blijkt dat de bekendheid van de BRO en zijn inhoud inmiddels op een hoog peil ligt. Maar de functie van coördinator is in veel gevallen nog niet formeel belegd en vaak moet de BRO ‘er bij gedaan worden’. Ook geven de BRO-coördinatoren aan dat zij niet goed kunnen overzien hoe het gebruik van de BRO binnen hun organisaties is. De communicatie vanuit de BRO wordt goed gewaardeerd, evenals het werk van de servicedesk.
De eerste leveringen van de nieuwe registratieobjecten voor grondwatermonitoring zijn een feit. Een aantal gemeenten en waterschappen leveren nu hun grondwatermeetnetten en grondwaterstandonderzoeken aan de BRO - met behulp van hun adviseurs en softwareleveranciers. De gemeente Assen en advies- en ingenieursbureau TAUW waren de eerste pioniers. Snel gevolgd door waterschap De Dommel in samenwerking met Avallo advies en Veldapps.
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!