Landelijk Grondwater Register
Voor het aanleveren van gegevens van het domein Grondwatergebruik (Grondwatergebruiksysteem (GUF) en Grondwaterproductiedossier (GPD)) is het Landelijk Grondwaterregister, het LGR, de preferente route. Je hoeft dan in het Bronhouderportaal verder niets te doen.
Voor het aanleveren van gegevens die vallen onder het domein Grondwatergebruik bestaat namelijk al langere tijd een goede ingang: het Landelijk Grondwater Register (LGR), dat in beheer is bij provincies. De applicatie ondersteunt de provincies, waterschappen en gemeenten bij het uitvoeren van de wettelijke taken rond het grondwaterbeheer en het opleggen van grondwaterheffingen. Dit register voedt ook de WKO-tool. Via het LGR komen de BRO-plichtige gegevens in de Landelijke Voorziening van de BRO.
Wil je geen gebruikmaken van het Landelijk Grondwater Register, dan moeten de voor de BRO verplichte gegevens aangeleverd worden via het Bronhouderportaal.
Het bevoegd gezag – in dit geval de gemeente - is verplicht om de gegevens van het bodemenergiesysteem aan te leveren bij de BRO. De melder (GBES-eigenaar of exploitant) hoeft dat dus niet te doen.
De gemeente is de bronhouder en heeft de verantwoordelijkheid voor de aanlevering van de gegevens.
Als je hebt aangeleverd via het LGR, dan zorgt LGR dat die gegevens in de BRO komen. Je hoeft daar dan zelf verder niets meer voor te doen. De termijn van twinig werkdagen begint in alle gevallen op het moment dat je de meetgegevens hebt ontvangen. Hoewel het LGR in de regel onmiddellijk doorlevert aan de BRO, is het verstandig om niet tot het einde van de 20 werkdagen te wachten voordat je gegevens aan het LGR levert.
De gebruikershandleiding van het LGR is op te vragen bij de Landelijk functioneel beheerder van het LGR via lgr@gbo-provincies.nl.
Het werkproces voor gebruikers verandert niet. Wel zijn een paar velden aan het Landelijk Grondwaterregister (LGR) toegevoegd of qua formulering aangepast, zodat de gegevens voldoen aan de verplichtingen voor de Basisregistratie Ondergrond. Voor puntlocaties is het LGR al gereed. Voor de lijn- en vlakregistraties wordt de applicatie van het LGR nog uitgebreid. Zodra dat ook is gerealiseerd voldoen de gegevens ook aan de BRO-standaard.
Als je gegevens van grondwatergebruik aanlevert via het Landelijk Grondwater Register (LGR), dan komen automatisch de verplichte BRO-gegevens in de BRO. Dit gaat namelijk rechtstreeks, dus buiten het Bronhouderportaal om. Dat maakt het voor bronhouders en hun dataleveranciers wel zo praktisch. Je kunt die grondwatergebruiksgegevens dan bekijken via bijvoorbeeld BROloket. Een controle van die gegevens in het Bronhouderportaal is dus ook niet van toepassing.
Alle gebruikers van het LGR zijn via een nieuwsbrief en gebruikersbijeenkomsten geïnformeerd over de veranderingen in het LGR en de preferente route voor het aanleveren van gegevens van het BRO-domein Grondwatergebruik via het LGR. Daarnaast is er vanuit de BRO onder meer op 9 juni 2022 het BRO’tje Introductie Grondwatergebruik in de BRO georganiseerd.
Alle gegevens die vanaf 1 juli 2022 worden ingevoerd bij het LGR moeten voldoen aan de eisen van de BRO. Dat betekent ook dat de gegevens volledig moeten zijn. Hierop wordt tijdens het proces van gegevens invoeren gecontroleerd, waarmee deze eis wordt gewaarborgd.
De historische gegevens die zijn aangeleverd bij het LGR (alles wat geregistreerd is voor 1 juli 2022) zijn mogelijk onvolledig of niet correct.
Het bevoegd gezag is zelf verantwoordelijk voor de controle van hun historische data in het LGR en kan dit via het LGR corrigeren en aanvullen als dat nodig is. Er is 2 jaar de tijd om alle data up-to-date te maken. Daarna worden de gegevens doorgezet naar de BRO. Met de registratieverplichting van de wet BRO is ook beoogd dat de inhoud compleet en actueel blijft.
Zodra de koppeling van het LGR met de BRO operationeel is, worden gegevens vanuit het LGR automatisch geleverd aan de BRO. Dat geldt ook voor wijzigingen. Wijzigingen kunnen wel al verwerkt worden in het LGR. Zodra het LGR gekoppeld is aan de BRO, worden die aanpassingen daar ook allemaal verwerkt. Het is daarom belangrijk dat gegevens die worden aangeleverd bij het LGR voldoen aan de IMBRO-kwaliteit ofwel de kwaliteitsstandaard van de BRO.
Op dit moment worden nieuw geregistreerde installaties en gerealiseerde installaties gelijk al doorgeleverd aan de BRO vanuit het LGR. Wijzigingen op die installaties nog niet. Die worden wel verwerkt in het LGR maar nog niet doorgestuurd naar de BRO. Dat gebeurt zodra dit onderdeel operationeel waarna ook die wijzigingen automatisch worden doorgestuurd naar de BRO.
Ja, ook historische gegevens van grondwateronttrekkingen die vallen onder het domein Grondwatergebruik van de BRO, worden de komende 2 jaar gemigreerd naar de BRO. Bij historische gegevens gaat het dus om gegevens die dateren van voor 1 juli 2022 voor de start van de BRO voor het domein Grondwatergebruik. Deze historische gegevens moeten sowieso voordat ze naar de BRO gaan door de bronhouders (bevoegd gezagen) zorgvuldig gecontroleerd en - waar van toepassing - aangevuld en gecorrigeerd worden. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met het LGR. Mail naar lgr@gbo-provincies.nl of bel 085 - 486 22 22.
Historisch data kan in de nieuwe velden worden aangevuld in het LGR. Er zijn (nog) geen mogelijkheden om dat in bulk te doen; dit wordt nog ontwikkeld. Zie tips bij de vraag: Hoe kan ik historische gegevens die vallen onder het domein Grondwatergebruik aanleveren?
Dat is niet nodig.
Met het gebruik van het LGR wordt impliciet toestemming gegeven voor het doorleveren van de gegevens aan de Basisregistratie Ondergrond. Als de gemeente – of ander bevoegd gezag – zorgt dat de gegevens goed worden aangeleverd bij het LGR, dan is dat voldoende. Het LGR levert de gegevens dan door aan de BRO.
Als een gemeente expliciet bij het LGR aangeeft dat ze geen toestemming geven voor het doorleveren van de gegevens aan de Basisregistratie Ondergrond, dan levert het LGR de betreffende gegevens niet door naar de BRO. De gemeente is dan zelf verantwoordelijk voor dat de wettelijk verplichte gegevens aangeleverd worden bij de BRO via de andere route, te weten het Bronhouderportaal.
Het gebruik van LGR impliceert automatisch dat je toestemming geeft om de gegevens aan de BRO door te leveren. Alleen als een bronhouder geen toestemming geeft om de gegevens van LGR door te leveren naar de BRO, moet dit per mail gemeld worden aan BIJ12/GBO/LGR: lgr@gbo-provincies.nl.
Je moet dan zelf de gegevens aanleveren via het Bronhouderportaal. Volg hiervoor de instructie voor het aanleveren van gegevens voor Grondwatergebruiksysteem en de instructie voor het Grondwaterproductiedossier.
Wil je het LGR, BIJ12 of het GBO alsnog toestemming geven om de gegevens toch wel door te laten leveren aan de Basisregistratie Ondergrond? Neem dan contact op met het LGR. Mail naar lgr@gbo-provincies.nl of bel 085 - 486 22 22.
Als je de gegevens in het kader van een vergunning voor Grondwatergebruik rechtstreeks aanlevert bij het Landelijk Grondwater Register (LGR), dan heb je het Bronhouderportaal niet nodig. Het LGR zorgt dat de gegevens aangeleverd worden bij de BRO. Je hoeft dan dus geen gegevens te controleren in het Bronhouderportaal.
Nee, de huidige formulieren zijn op dat punt niet volledig. Er wordt gezocht naar een praktische oplossing ter overbrugging van de periode tot de DSO-formulieren gereed zijn.
Op dit moment is het niet mogelijk om een zaaksysteem te koppelen aan het LGR. De eerste stap in het verbeteren en optimaliseren van de gegevensverwerking naar het LGR, is het realiseren van een (bulk-)uploadfaciliteit. Waarbij vanuit een zaaksysteem benodigde uploadbestanden worden gecreëerd. Vanwege de diversiteit in zaaksystemen is het niet mogelijk om voor elk zaaksysteem een koppelvlak te bouwen.
Net als bij het koppelen van een zaaksysteem aan het LGR, is voor de aanlevering van bestanden met (bulk)gegevens een koppelvlak nodig. Dit koppelvlak moet nog worden ontwikkeld. Zodra dat er is, zal het LGR daar meer informatie over geven. Het streven van het LGR is om dat begin 2023 gereed te hebben.
Als vergunninghouder, waarvan de gebruiksgegevens, niet correct in het LGR staan kun je contact opnemen met het bevoegde gezag om de gegevens te laten aanpassen.
Als bevoegd gezag ofwel bronhouder kun je zelf de gegevens in het LGR corrigeren. De verwerking van die aanpassing naar de BRO vindt dan automatisch plaats.
Ben je geen van beide, dan is het mogelijk om een terugmelding te doen bij de BRO als je denkt dat de gegevens onjuist zijn. Er wordt dan contact opgenomen met de bronhouder.