Het model GeoTOP wordt in opdracht van bronhouder Ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gemaakt door de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO. Sinds 2020 maakt het model GeoTOP deel uit van de Basisregistratie Ondergrond. Het is nu dus een wettelijk model, dat betekent dat het gebruik verplicht is voor bestuursorganen. Ook zijn gebruikers verplicht om een terugmelding bij de BRO te doen als ze twijfelen over de juistheid van een aspect van het model.
Op 22 juni 2020 is het modelgebied Noord-Brabant en Noord- en Midden-Limburg toegevoegd aan GeoTOP. Daarna volgden in maart 2023 de twee oudste modelgebieden van GeoTOP, namelijk Zeeland en Goeree-Overflakkee. Er zat dus tijd tussen voordat die modelgebieden beschikbaar kwamen. Onderhoud, maar ook nieuwbouw vergt zo’n 2 tot 3 jaar per modelgebied. Vervolgens wordt in overleg met het ministerie en de stakeholders (provincies, waterschappen en gemeenten) bepaald aan welk gebied daarna wordt gewerkt. Het gaat dan enerzijds om onderhoud aan bestaande modelgebieden, en anderzijds om het toevoegen van Oost-Nederland, Drenthe, Flevoland en Zuid-Limburg. Wil je meedenken over de prioritering of heb jij goede redenen om een bepaald gebied met voorrang nieuw te laten ontwikkelen of te onderhouden? TNO nodigt je van harte uit om mee te denken. En inmiddels is aangekondigd dat in oktober 2023 het BRO-model GeoTOP uitgebreid wordt met een nieuw modelgebied ‘Almere’.
Bij het downloaden van GeoTOP op BROloket kun je de gratis professionele software, de SubsurfaceViewer, downloaden om de modellen op je eigen computer te kunnen bekijken en gebruiken. Dit biedt extra mogelijkheden.