Het model GeoTOP wordt in opdracht van bronhouder ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening gemaakt door de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO. Sinds 2020 maakt het model GeoTOP deel uit van de Basisregistratie Ondergrond. Het is nu dus een wettelijk model, dat betekent dat het gebruik verplicht is voor bestuursorganen. Ook zijn gebruikers verplicht om een terugmelding bij de BRO te doen als ze twijfelen over de juistheid van een aspect van het model.
Op 22 juni 2020 is het modelgebied Noord-Brabant en Noord- en Midden-Limburg toegevoegd aan GeoTOP. Daarna volgden in maart 2023 de twee oudste modelgebieden van GeoTOP, namelijk Zeeland en Goeree-Overflakkee. In oktober 2023 is GeoTOP uitgebreid met Almere en zuidwestelijk Flevoland. Ook is in 2023 gestart met het modelleren van de nog ontbrekende delen van GeoTOP, te weten het IJsselmeergebied, Drenthe en Oost-Nederland (ook wel modelgebied ‘Oost-Nederland’ genoemd). Naar verwachting wordt dit grote modelgebied in 2026 opgeleverd. Als sluitstuk volgt in de jaren daarna Zuid-Limburg waarmee GeoTOP landsdekkend wordt.
Bij het downloaden van GeoTOP op BROloket kun je de gratis professionele software, de SubsurfaceViewer, downloaden om de modellen op je eigen computer te kunnen bekijken en gebruiken. Dit biedt extra mogelijkheden.