Bronhouderportaal

Het Bronhouderportaal ondersteunt bronhouders en leveranciers bij een efficiënte levering van ondergrondgegevens aan de Basisregistratie Ondergrond.

Er is een uitgebreide handleiding van het Bronhouderportaal waarin uitgelegd wordt hoe het Bronhouderportaal werkt en hoe u collega's of organisaties kunt machtigen om namens u bepaalde taken uit te voeren, zoals het aanleveren of controleren van gegevens.

Aan de slag met het Bronhouderportaal?

Zorg dat u toegang heeft tot het Bronhouderportaal. Volg daarvoor onderstaande stappen. NB Na stap 1 heeft u ook toegang tot de demo-omgeving.

Stap 1: Meld uw organisatie aan bij de BRO

Aanmelden

Meld uw organisatie aan bij de BRO. Als u alleen gegevens controleert, moet u uw organisatie aanmelden als dataleverancier.Oefenen in de demo-omgeving.  In de demo-omgeving kunt u oefenen in het Bronhouderportaal en het aanleveren van gegevens proberen en testen, zonder dat de gegevens in de BRO terechtkomen. Als uw organisatie is aangemeld bij de BRO, kunt u via de BRO Servicedesk een demo-account aanvragen voor deze demo-omgeving van het Bronhouderportaal. U ontvangt dan een activatielink. Zodra u uw demo-account heeft geactiveerd, kunt u het Bronhouderportaal uitproberen. U herkent de demo-omgeving aan de url (https://demo.bronhouderportaal-bro.nl) en de groene kleur. Maakt u gebruik van eHerkenning 2+ voor de BRO (zie stap 2), dan hoeft u geen demo-account aan te vragen. U kunt dan met eHerkenning 2+ inloggen op de demo-omgeving. In de handleiding van het Bronhouderportaal staat extra uitleg voor het oefenen in de demo-omgeving.

Stap 2: Zorg voor eHerkenning 2+

Als u beheerder bent, zorg dan voor een eHerkenning 2+ (of hoger) dat is toegewezen aan de BRO. Vraag eHerkenning 2+ aan, gebruik hiervoor eventueel onderstaand stappenplan. Als u medewerker van een bronhouderorganisatie bent, kunt u inloggen met eHerkenning 2+ of u kunt aan de beheerder van het Bronhouderportaal van uw organisatie vragen om een e-mailaccount voor u aan te maken. Bekijk meer informatie over eHerkenning en de BRO.

Stappenplan eHerkenningsaccount 2+ aanvragen

Dit is een kwestie van de collega opsporen die eHerkenning beheert. Vaak ligt dit bij de IT-afdeling. Bij deze collega kunt u uw account aanvragen. Mogelijk heeft u daarnaast toestemming nodig van uw direct leidinggevende of uw directeur. Als uw organisatie nog geen eHerkenning heeft, dan kunt u uw inkoopafdeling vragen een contract af te sluiten met één van de vijf gecertificeerde aanbieders.

Samengevat doorloopt u de volgende stappen voor eHerkenning:

  1. Zoek uw eHerkenningscoördinator op en vraag wat de aanvraagprocedure is.
  2. Vraag toestemming van uw leidinggevende of directeur als dat het beleid is in uw organisatie.
  3. Wacht tot u uw gebruikersaccount ontvangt. Dat gebeurt meestal via de post.
  4. Activeer uw eHerkenningsaccount.
  5. Vraag uw eHerkenningscoördinator om u te machtigen voor
    1. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
    2. Bronhouderportaal Basisregistratie Ondergrond
  6. Geef hierbij uw telefoonnummer op als u sms-codes gaat gebruiken als éénmalige inlogcode.

Nu kunt u het account gebruiken om in te loggen in het Bronhouderportaal. Als u niet weet hoe dat werkt neem dan contact op met de BRO Servicedesk.

Stap 3: Aan de slag!

Project aanmaken in het Bronhouderportaal

Een gegevensleverancier kan niet aan de slag in het Bronhouderportaal als de bronhouder nog niet een project voor de leverancier in het Bronhouderportaal heeft aangemaakt. In de handleiding van het Bronhouderportaal staat uitgelegd hoe de bronhouder een project kan aanmaken.

Leveringsbestand maken

Volg de instructies waarvoor u gegevens wilt aanleveren. Raadpleeg ook handreiking gegevens aanleveren en de producten en hulpmiddelen voor het aanleveren van gegevens.

Een extra beheerder of beheerder wijzigen in het Bronhouderportaal

Een beheerder moet altijd inloggen met eHerkenning 2+ (of hoger). U kunt via de  BRO Servicedesk een extra beheerder van het Bronhouderportaal  aanmelden. Dat is handig in verband met afwezigheid tijdens bijvoorbeeld uw vakantie. Neemt u als beheerder afscheid van uw rol of van de organisatie? Zorg dan voor een overdracht. Ook het wijzigen van een beheerder regelt u via de BRO Servicedesk.

Tips of wensen

Heeft u ideeën hoe we het Bronhouderportaal verder kunnen verbeteren? Praat mee of mail uw suggestie naar de Servicedesk.