Bronhouderportaal

Het Bronhouderportaal ondersteunt bronhouders en leveranciers bij een efficiënte levering van ondergrondgegevens aan de Basisregistratie Ondergrond.

In het Bronhouderportaal kunt u bepaalde taken toewijzen aan organisaties en machtigen om dat namens u uit te voeren. Verder heeft het Bronhouderportaal een aantal praktische functionaliteiten voor het aanleveren en controleren van gegevens. Verder is het belangrijk om te weten dat het alleen via het Bronhouderportaal mogelijk is om gegevens aan te (laten) leveren aan de landelijke voorziening om te registeren in de BRO.

Aan de slag met het Bronhouderportaal? Bekijk onderstaand stappenplan!

Stap 1: Meld u organisatie aan bij de BRO

Aanmelden

Meld uw organisatie aan bij de BRO.

Demo-omgeving Bronhouderportaal

Als uw organisatie is aangemeld bij de BRO, kunt u via de BRO Servicedesk een demo-account aanvragen voor het Bronhouderportaal. U ontvangt dan een activatielink. Zodra u uw demo-account heeft geactiveerd, kunt u  het Bronhouderportaal alvast uitproberen. U herkent deze demo-omgeving aan de url (https://demo.bronhouderportaal-bro.nl) en de groene kleur. Maakt u gebruik van eHerkenning 2+ voor de BRO (zie stap 2), dan hoeft u geen demo-account aan te vragen. U kunt dan met eHerkenning 2+ inloggen op de demo-omgeving.

Stap 2: Zorg voor eHerkenning 2+

Als u beheerder bent, zorg dan voor een eHerkenning 2+ (of hoger) dat is toegewezen aan de BRO. Vraag eHerkenning 2+ aan, gebruik hiervoor eventueel onderstaand stappenplan. Als u medewerker van een bronhouderorganisatie bent, zorg dan dat u kunt inloggen met e-mailaccount. De beheerder kan deze voor u in het Bronhouderportaal aanmaken. Bekijk meer informatie over eHerkenning en de BRO.

Stappenplan eHerkenningsaccount 2+ aanvragen

Dit is een kwestie van de collega opsporen die eHerkenning beheert. Dat kan een coördinator zijn, een beheerder of iemand van het directiesecretariaat of een inkoper. Bij deze collega kunt u uw account aanvragen. Mogelijk heeft u daarnaast toestemming nodig van uw direct leidinggevende of uw directeur. Als uw organisatie nog geen eHerkenning heeft dan kunt u uw inkoopafdeling vragen een contract afsluiten met één van de vijf gecertificeerde aanbieders.

Samengevat doorloopt u de volgende stappen voor het regelen van eHerkenning:

  1. Zoek uw eHerkenningscoördinator op en vraag wat de aanvraagprocedure is.
  2. Vraag toestemming van uw leidinggevende of directeur als dat het beleid is in uw organisatie.
  3. Wacht tot u uw gebruikersaccount ontvangt. Dat gebeurt meestal via de post.
  4. Activeer uw eHerkenningsaccount.
  5. Vraag uw eHerkenningscoördinator om u te machtigen voor:
  6. ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  7. Bronhouderportaal Basisregistratie Ondergrond.
  8. Geef hierbij uw telefoonnummer op als u met sms-codes gaat gebruiken als éénmalige inlogcode.

Nu kunt u het account gebruiken om in te loggen in het Bronhouderportaal. Als u niet weet hoe dát werkt neem dan contact op met de BRO Servicedesk .

Tip

Zorg er als beheerder voor dat er altijd een andere beheerder als achtervang is. Of zorg als nieuwe beheerder ervoor dat de eHerkenning 2+ (of hoger) is geregeld vóórdat je voorganger is vertrokken. Dit voorkomt onnodige vertraging.

Stap 3: Aan de slag!

Project aanmaken in het Bronhouderportaal

Een gegevensleverancier kan niet aan de slag in het Bronhouderportaal, als de bronhouder nog niet een project voor de leverancier in het Bronhouderportaal heeft aangemaakt.

Leveringsbestand maken

Volg de instructie van het registratieobject waarvoor u gegevens wilt aanleveren. Raadpleeg ook de producten en hulpmiddelen voor het aanleveren van gegevens.

Een extra beheerder of beheerder wijzigen in het Bronhouderportaal

Een beheerder moet altijd inloggen met eHerkenning 2+ (of hoger). U kunt via de  BRO Servicedesk een extra beheerder van het Bronhouderportaal  aanmelden. Dat is handig in verband met afwezigheid tijdens bijvoorbeeld uw vakantie. Neemt u als beheerder afscheid van uw rol of van de organisatie? Zorg dan voor een overdracht. Het wijzigen van een beheerder regelt u via de BRO Servicedesk

Releasenotes

Wilt u weten wat nieuw is in het Bronhouderportaal, raadpleeg dan de releasenotes.

Tips of wensen

Heeft u ideeën hoe we het Bronhouderportaal verder kunnen verbeteren? Praat mee of mail uw suggestie naar de Servicedesk.