Per 1 maart: Versie 1 REST interface Bronhouderportaal uitgeschakeld

Gepubliceerd 29 januari 2024

Per 1 maart zet het BRO-team bij TNO Versie 1 van de REST interface van het Bronhouderportaal uit. Iedereen die data aanlevert aan de BRO, kan dan via deze versie geen gegevens meer aanleveren of valideren. Versie 2 staat al langer voor je klaar. Deze versie biedt functioneel meer mogelijkheden. Er is dus actie vereist als je Versie 2 nog niet gebruikt.

Met het uitzetten van Versie 1 zijn we niet over één nacht ijs gegaan. Dataleveranciers hebben voor de overstap naar V2 anderhalf jaar de tijd gekregen. Vanuit de BRO is daar ook regelmatig via diverse kanalen over gecommuniceerd. De datum van 1 maart is dan ook een harde datum.

Overstappen naar Versie 2
Voor overstappen naar V2 staat er API documentatie  voor je klaar.  Er is ook een nieuwe token nodig voor het gebruik van Versie 2. In de handleiding van het Bronhouderportaal lees je hoe je zo’n nieuw token aanmaakt. Alle V1 tokens vervallen per 1 maart. Het is dan niet meer mogelijk om gegevens aan te leveren of te valideren via de V1 REST Interface.

Verschil versie 1 en 2
Om Versie 2 te kunnen gebruiken, is nog maar 1 token per organisatie nodig. Hiermee komen minder tokens in omloop en dat komt de veiligheid ten goede, zoals toegelicht in dit eerdere nieuwsbericht.

Ook is er meer mogelijk met Versie 2 waarmee invulling is gegeven aan veelgevraagde functionaliteit. Zo kun je de machtigingen van jouw organisatie opvragen, en kun je registratieobjecten en transacties bekijken waarvan jouw organisatie de bronhouder en/of dataleverancier is.

Een ander belangrijk verschil is dat je een projectnummer nodig hebt bij het aanleveren van brondocumenten. Dit projectnummer kun je vinden in het Bronhouderportaal, of door gebruik te maken van de functionaliteit waarmee je machtigingen kunt opvragen.

Nieuw: Publieke validatieservice
Sinds deze week is de publieke validatieservice beschikbaar voor alle registratieobjecten. Een aantal dataleveranciers heeft aangegeven niet altijd tijdig een machtiging te ontvangen van de bronhouder. Zij willen vooraf wel kunnen controleren of de gegevens voldoen aan de kwaliteitseisen van de BRO. Dit is nu mogelijk met de publieke validatieservice van het Bronhouderportaal.