Nieuws
Resultaten
Delen
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!
De VNG heeft onderzocht wat bij gemeenten de impact is van het opnemen van gegevens over bodemenergiesystemen (BES) en PFAS in de BRO. De VNG onderschrijft de meerwaarde van deze gegevens in de BRO. Uit de analyse blijkt wel duidelijk dat de impact van het opnemen van zowel BES als PFAS sterk afhangt van de reikwijdte van de leverplicht en de gekozen oplossingsrichting: levert de gemeente alleen gegevens aan waarvoor zij zelf opdracht heeft gegeven, of moeten ook de gegevens van derden ingevoerd worden?
De collega's van Rijkswaterstaat maken een reeks van drie podcasts onder de naam 'Onderaards'. In deze reeks neemt theatermaakster Thabi Mooi de luisteraar mee op reis door het onderaardse om te ervaren hoe de mens gevormd wordt door de bodem én andersom. De eerste podcast 'Scheuren' staat nu online.
Hoe zijn de geo-registraties opgebouwd? Tot welke aandachtspunten leidt dat als je ze gaat gebruiken? En hoe zit het met data die door burgers is ingewonnen? Wat zijn fundamentele waarden voor data en welke afspraken zijn daarvoor in de maak? Deze vragen en meer beantwoorden we op de Geo-inspiratiedag op 29 juni 2021.
Het heeft veel meerwaarde om in de Basisregistratie Ondergrond (BRO) stapsgewijs ook milieuhygiënische gegevens op te nemen. Dat is de belangrijkste conclusie van een onderzoek van SIKB, Verdonck Klooster & Associates en DoorGrond Advies, dat is uitgevoerd in opdracht van het Programmabureau BRO. De BRO bevat al een breed scala aan informatie over de ondergrond. Het maatschappelijk draagvlak is groot om daaraan ook informatie over schone of verontreinigde bodem, van publieke en private organisaties toe te voegen. De eerste prioriteit ligt bij het ontsluiten van gegevens uit bodemonderzoeken. Dubbele onderzoekskosten en verlies van gegevens bij overdracht van taken worden daarmee voorkomen.
In opdracht van het programma BRO heeft Stichting Climate Adaptation Services een handreiking opgesteld voor het gebruik van de BRO bij vraagstukken rond klimaatadaptatie. De rol van de bodem is daarbij heel belangrijk, maar wordt nog niet vanzelfsprekend meegenomen in beleid en stresstesten. De handreiking geeft hiervoor praktische aanwijzingen, tips en voorbeelden.
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!