BRO genomineerd voor Computable Award: stem mee!

Gepubliceerd 5 juli 2021

Het project ‘Hergebruik en ontmanteling olie- en gasinfrastructuur’ van de BRO is genomineerd voor de Computable Awards 2021 in de categorie Overheidsproject. Dit project gaat over inzet van ICT bij het verkennen van hergebruik en ontmanteling van de bestaande olie- en gasinfrastructuur, zowel op land als op het Nederlandse deel van de Noordzee. Oordeel van de jury was: “De toegevoegde waarde van het project is zeer onderscheidend.”

Ieder jaar reikt het vakblad Computable in 20 categorieën een prestigieuze award uit voor het meest innovatieve ICT-project. Er stroomden dit jaar 813 aanmeldingen binnen. Het project van de BRO is opgeleverd in de vorm van een digitaal bladerboek (StoryMap) rondom 3D- en 2D-kaarten, digital twins, afbeeldingen en video’s. Dit verhaal laat zien hoe 3D kan worden ingezet als hulpmiddel bij beeldvorming en hoe het bijdraagt aan het overbrengen van informatie en kennis rondom complexe thema’s en ondergronds ruimtegebruik. Voor de StoryMap werkte de BRO samen met Staatstoezicht op de Mijnen (ministerie EZK), TNO, Geodan, Arcadis, Nexstep, Nogepa, EBN en Neptune Energy.

Startbeeld van de genomineerde StoryMap

Juryrapport

Voor het BRO-project zijn diverse digital twins gebouwd: 3D digitale tweelingen van de boven- en ondergrond. Daarbij zijn diverse data- en gegevenssets van verschillende bronnen aan elkaar gekoppeld. Deze digital twins faciliteren discussies en maken specialistische kennis toegankelijker voor een breder publiek. Door deze twins aan te bieden in een digitaal bladerboek van StoryMap wordt de lezer op een laagdrempelige en eenvoudige manier geleid door complexe materie.

De jury onderkende de toegevoegde waarde van het gebruik van een StoryMap met digital twins om kennis voor leken toegankelijk te maken. Ook was er oog voor de complexiteit van het project, dat voornamelijk te vinden was in de brede samenwerking en de bereidheid van en tussen de vele verschillende partijen die onderdeel uitmaakten van dit project. De jury vond het ook een bijzonder project, omdat het de eerste keer is dat een soortgelijk project geïnitieerd werd over dit onderwerp.

Stem mee!

De mening van de vakjury bepaalt voor de helft wie er gaat winnen, de andere helft is in handen van de publieksstem. Daarom vinden we het geweldig als jij ook op ons project wil stemmen! Dat kan via de stemmodule. Na het invullen van een formulier ontvang je een stemlink. Je kunt maar één keer stemmen. Het BRO-project is te vinden onder de categorie ‘Overheidsproject’. Stemmen kan tot en met zondag 10 oktober. Op 2 november worden de winnaars bekend gemaakt.


Stem uitbrengen

Wilt u ook op ons project stemmen?  Dat kan via de stemmodule op de site van Computable.