Bestuurder

U bent bestuurder en het thema ondergrond wordt de komende tijd steeds belangrijker voor u. Denk aan de grote opgaven waar uw organisatie voor staat: energietransitie, (woning)bouw, klimaatadaptatie en beheer van infrastructuur en openbare buitenruimte. Die hebben allemaal te maken met de ondergrond en daar wordt het druk.

In de ondergrond kun je niet kijken. Daarom wordt die vaak vergeten, terwijl daar enorme kansen liggen voor uw beleid. Met de BRO kunt u ook onder de grasmat kijken. Daar vindt u de kansen voor integraal afgewogen gebiedsinrichting, inclusief de mogelijkheden voor uw bestuurlijke doelstellingen.

We geven u in vogelvlucht een aantal praktische handvatten mee.

Lees ook het bestuurdersboekje (pdf, 19 MB) van de BRO.

Wat moet u weten?

Wat u moet weten over ondergrondgegevens, toepassingen en de kansen die u kunt benutten. En waar is uw organisatie voor verantwoordelijk?

Hoe past u dit toe?

kunde rijkspicto

Als u weet wat de toepassingsmogelijkheden zijn, hoe kunt u die dan benutten in uw eigen praktijk? En wie kunnen u daarbij helpen?

Wat kunt u checken?

checklist rijkspicto

Hoe kunt u checken of ondergrondgegevens daadwerkelijk zijn meegenomen in de verkenning en planvorming. En wanneer controleer je wat?

Zie ook:

Film 'De bodem in kaart' over de bestuurlijke voordelen van werken met oog voor de ondergrond.