Veelgestelde vragen: BROloket en PDOK
Ja, als je op BROloket de ondergrondgegevens bekijkt staat in de linker balk van de kaartviewer een zwarte knop met een vraagteken, dat is de helpfunctie. Je vindt daar een praktische uitleg over het gebruik van de kaartapplicatie voor ondergrondgegevens. Voor de modellen is er een Snelstart.
Zeker, op die manier krijg je een beter inzicht in de ondergrond. Benut de tips bij BRO en de bronnen. Er zijn bovendien veel verschillende manieren om BRO-data (of modellen) met je eigen gegevens te combineren en zelfs een digital twin te maken. Dat is ook in 3D mogelijk. De SubsurfaceViewer of de BRO 3D webservices bieden dan uitkomst.
Het klopt dat je niet direct de gegevens op BROloket ziet die je hebt aangeleverd. Elke nacht is er een update van BROloket. De volgende dag kun je de gegevens dus bekijken – en als je wilt ook weer downloaden – via BROloket.
Zie je na een dag nog geen gegevens? Dan kan het zijn dat de gegevens wel zijn goedgekeurd, maar nog niet zijn ‘vastgesteld’. Zorg dus dat je alle stappen in het aanleverproces doorloopt. Lees er meer over het Aanleverproces in de handleiding van het Bronhouderportaal.
Via de SOAP en REST uitgifteservices is het daarentegen wel mogelijk om direct al de aangeleverde gegevens op te vragen.
Pas als je inzoomt bij de PDOK-viewer, worden kaartlagen geactiveerd. Op BROloket zie je pas gegevens als je in het menu selecteert welke gegevens je wilt zien. BROloket biedt op de kaart ook diverse filtermogelijkheden. Deze filters worden actief als je ver genoeg inzoomt.
Afhankelijk van de snelheid van jouw internetverbinding kan het soms even duren voordat de gegevens worden getoond.
Ga naar BROloket en selecteer in het menu het domein 'grondwatermonitoring'. Klik op het woord 'Grondwatermonitoring' en daarna op 'Grondwatermonitoringput'. Je krijgt diverse filteropties. Zoom eerst in naar het gewenste gebied om de zoekfilters in te kunnen stellen. Klik op het pijltje naast ‘bronhouder’ en selecteer de gewenste bronhouder. Op de kaart blijven de registraties van de geselecteerde bronhouder gekleurd en de registraties van andere bronhouders worden ‘uitgegrijsd’.
Ja, dat kan. Ga naar de pagina ‘Ondergrondgegevens’ BROloket en vul de url aan met ‘?bro-id=’ en het gewenste BRO-ID. Bijvoorbeeld: https://www.broloket.nl/ondergrondgegevens?bro-id=GMW000000005125. Je kunt dus met een BRO-id snel gegevens opzoeken.
Ja, dat is mogelijk. Zoek op BROloket het registratieobject waarvan je een QR-code wilt maken. Gebruik vervolgens die url, want daarin is het BRO-ID verwerkt, en een QR-code generator (via Google).
Iemand kan dan die QR-code scannen en komt vervolgens gelijk op de gegevens van dat registratieobject. Dat is bijvoorbeeld handig voor grondwatermonitoringputten. Medewerkers in het veld of nieuwsgierige voorbijgangers kunnen dan heel eenvoudig de gegevens van de put erbij pakken.
Houd er wel rekening mee dat de kaartviewer van BROloket gemaakt is voor schermgroottes van een laptop of desktop. Het raadplegen van gegevens en modellen via de kaart is beperkt mogelijk met een mobiel of tablet; niet alle functionaliteit werkt voor die schermgroottes
Ga hiervoor naar BROloket en selecteer in het menu het grondwatermonitoringdomein en klik vervolgens op 'grondwatermonitoring'. Vervolgens kun je op de term ‘grondwatermonitoringputten’ klikken. Je krijgt dan filteropties. Zoom eerst in naar het gewenste gebied om de zoekfilters in te kunnen stellen. Onderaan die filteropties kun je aanvinken dat je putten met grondwaterstandonderzoek wilt zien. Op de kaart worden de putten zonder grondwaterstanden uitgegrijsd, en putten met grondwaterstanden worden lichtblauw van kleur. Als je de grondwaterstand wilt zien van een bepaalde put, dan kun je op het lichtblauwe driehoekje klikken.
Er zijn een aantal oplossingen. Bij PDOK worden de datasets als één geheel (gehele Nederlandse grondgebied) uitgeleverd via bulk download services (ATOM feeds). Ook worden gegevens geplot in een eenvoudige viewer: de PDOK viewer. Afhankelijk van het gebruik zijn er verschillende mogelijkheden om BRO-gegevens te raadplegen. Lees er meer over in de Handreiking Afname BRO Gegevens. Wil je alles in 3D? Dat kan eenvoudig met de BRO 3D webservices.
Via de GeoServices (voornamelijk WMS) van PDOK kun je BRO-gegevens opvragen. Jij krijgt dan bij de meeste registratieobjecten alleen de kenset. De kenset bevat alleen de basisinformatie en geen visualisaties. Met de kenset kun je bepalen waar welke informatie beschikbaar is. De feitelijke metingen of onderzoeksgegevens, bijvoorbeeld de boormonsterprofielen, zitten daar niet in.
Wil je de volledige datasets? Download dan de Atom-feeds van PDOK. Of benut de mogelijkheden van de BRO 3D webservices.
Wil je gelijk alle metingen of onderzoeksgegevens via de kaart raadplegen? Ga dan naar het BROloket.
Het BROloket is het uitgifteportaal voor de Basisregistratie Ondergrond. Dit loket stelt uitsluitend BRO gegevens en modellen beschikbaar. Gedurende het programma BRO zullen steeds meer gegevens, die op dit moment nog in de DINO database zijn opgeslagen, gemigreerd worden naar de BRO. Niet alle gegevens zullen gemigreerd worden naar de BRO. Dit omdat in de DINO-database veel meer gegevens opgeslagen zijn dan in de BRO wet als authentieke gegevens aangemerkt zijn. De kwaliteitseisen die de BRO stelt zijn hoog. Gegevens die niet geconverteerd kunnen worden naar de BRO en dus in de DINO-database achterblijven, zullen in combinatie met BRO-gegevens via het DINOloket van TNO ontsloten blijven worden.
Zodra gegevens zijn aangeleverd bij de LV BRO, zijn die de volgende dag beschikbaar in het DINOloket en het BROloket (nachtelijke update). De formaten van het DINOloket zijn identiek aan die van het BROloket. Het voordeel van BROloket is dat alle gegevens voor het wettelijk verplichte gebruik voor bestuursorganen op één plek bij elkaar staan.
Meer informatie over de verschillende uitgiftekanalen van de Basisregistratie Ondergrond kun je lezen in de Handreiking afname BRO-gegevens.
De kaartapplicaties van BROloket zijn beschikbaar voor de volgende browserversies:
Chrome (vanaf 90), Edge (vanaf 90), Firefox (vanaf 91), Firefox ESR (78), Safari (vanaf 13) en werken het best op desktop en laptop (beperkt geschikt voor mobiel of tablet).
De kaartviewer van BROloket is gemaakt voor schermgroottes van een laptop of desktop. Het opzoeken van gegevens en raadplegen van modellen via de kaart is beperkt mogelijk met een mobiel of tablet; niet alle functionaliteit werkt voor die schermgroottes.