BRO Nieuwsbrief oktober

Header 1 (1)

In deze nieuwsbrief onder meer:

  • Grondwatermonitoring nu in samenhang te bevragen
  • Succesvolle BRO Regioronde
  • Wat je moet weten over terugmelden
  • Samenwerking circulaire grondstromen genomineerd
  • Bijna 100 BRO-wensen gerealiseerd

Grondwatermonitoring nu in samenhang te bevragen

grondwatermonitoring

Vanaf nu kun je grondwatermonitoring in samenhang bevragen. De onderliggende metingen hebben namelijk de locatie van hun monitoringsput gekregen. Dat maakt het mogelijk om reeksen (grondwaterstanden) en tabellen (grondwatersamenstelling) per put op te vragen. Dit was een grote wens van gebruikers. Deze grondwatergegevens worden ontsloten via een nieuwe standaard: OGC API-Features. De OGC API’s zijn lichtere, op de taal van het web gebaseerde standaarden voor het uitwisselen van geo-informatie.

Succesvolle BRO Regioronde

bro-regioronde

We kijken met veel plezier terug op de BRO Regioronde Milieukwaliteit. Meer dan 600 mensen namen deel aan de sessies. Hartelijk dank voor jullie inbreng en vragen! Dit leidde tot waardevolle inzichten. Momenteel verwerken we alle informatie en bekijken we hoe we jullie vaker kunnen ontmoeten. Alle presentaties en handige linkjes hebben we voor jullie verzameld op de documentatiepagina van de Regioronde.

Prioriteit vierde kwartaal: afronden Milieukwaliteit

milieukwaliteit

In een gezamenlijke kwartaalsessie zijn de prioriteiten voor het vierde kwartaal van 2024 vastgesteld.  Dit betreft vooral het afronden van Milieukwaliteit.

Wat je moet weten over terugmeldingen

terugmelden

Tijdens de BRO Regiorondes kregen we er veel vragen over: terugmeldingen. Hoe zit dat, wie moet wat doen, waar ligt de verantwoordelijkheid en wat moet je hiervoor in je organisatie inrichten? We zetten de aandachtspunten voor je op een rij.

Samenwerking circulaire grondstromen genomineerd

buyer-group

Er is rond circulaire grondstromen een bijzondere samenwerking ontstaan tussen publieke opdrachtgevers en marktpartijen die elkaar normaal gesproken niet zouden opzoeken. Zij hebben elkaar gevonden in de Buyer Group Grondstromen. Deze bijzondere samenwerking is genomineerd voor de Infratech Innovatieprijs 2024 voor duurzame samenwerking. Gezamenlijk doel van deze partijen: een stevige en realistische bijdrage te leveren aan hoogwaardig, circulair en kostenbewust werken met grond. Ook de BRO neemt, in de persoon van programmamanager Martin Peersmann, deel aan de Buyer Group.

Bijna 100 BRO-wensen gerealiseerd

bro-wensen

Iedereen kan wensen indienen bij de BRO. Het kan gaan om uitbreidingen of aanpassingen van de standaard, of technische wensen voor het aanleveren of afnemen van BRO-data. Deze maand hebben we het 330e verzoek ontvangen. En intussen zijn er al 96 wensen gerealiseerd.

Kamerbrief: rekening houden met water en bodem

water-en-bodem

Ministers Madlener (IenW) en Keijzer (VRO) hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over het principe van ‘water en bodem sturend’ voor ruimtelijke plannen. In de brief lichten zij toe hoe de passage over ‘rekening houden met water en bodem’ in het regeerakkoord zich verhoudt tot tekst ‘water en bodem sturend’, die door het vorige kabinet werd gehanteerd. Het woord ‘sturend’ werd door sommigen ook wel ervaren als ‘allesbepalend’, wat belemmerend kan werken voor de ruimtelijke ordening en de voortgang van de woningbouw. Het kabinet wil zich richten op wat wél kan en moet, gebaseerd op de kennis die we hebben van ons water- en bodemsysteem in een veranderend klimaat. ‘Rekening houden met’ dus.

Oude versie BROloket gaat offline

broloket

Het BROloket, het uitgifteloket voor gegevens en modellen van de BRO, is begin dit jaar omgezet naar een nieuwe versie. De oude versie wordt binnenkort offline gezet. We verzoeken je daarom om alleen nog maar de nieuwe versie te gebruiken.

Bodem van het jaar 2025 gezocht!

bodem-van-het-jaar

De Nederlandse Bodemkundige Vereniging kiest eind dit jaar een Bodem van het Jaar voor 2025. Dit gebeurt op 5 december op de de World Soil Day. Je kunt hieraan meedoen door een foto te maken van een bodem in Nederland. Een mooie manier om de bodem onder de aandacht te brengen!

BRO'tje 14 november: Hoe neem je je collega’s mee in de BRO?

brotje-14november (1)

Hoe krijg je het voor elkaar om de BRO te laten landen in je organisatie? Er zijn veel afdelingen en projecten die te maken hebben met de ondergrond bij een overheid. De BRO kent bovendien heel veel verschillende registratieobjecten. Hoe zorg je dat iedereen z’n werk doet? Het meest belangrijke voor BRO-coördinatoren is het borgen van de processen.

7 november: Open Geodag

Open-Geodag (1)

Op 7 november organiseert Geonovum een Open Geodag in Amersfoort. Thema dit jaar is: Databedreven werken. Zicht op Nederland, inclusief BRO natuurlijk, is groot onderdeel in het programma. Een dag vol inspirerende èn praktische workshops!

Veelgestelde vragen aan de BRO

1. Wie is mijn BRO-coördinator?

Wil je weten wie in jouw organisatie de BRO-coördinator is? Vraag even rond in je organisatie en kom je er niet uit, neem dan contact op met de BRO Servicedesk. Het is namelijk handig om te weten wie bij jouw organisatie het aanspreekpunt is voor de BRO. Dat is vooral van toepassing voor bronhouders. Lees meer hierover bij Werken met de BRO - Basisregistratieondergrond bij de rol bronhouder.

2. Is er een netwerk van BRO-coördinatoren?

Nog niet, maar je kunt natuurlijk wel je eigen netwerk starten. Neem contact op met je buurgemeentes (de BRO Servicedesk kan je daar eventueel bij helpen) en start een initiatief om elk kwartaal bij elkaar te komen. Samen sta je sterker. Wissel tips uit en bespreek cases of vraagstukken rondom de BRO. En heb je een hulplijn nodig? Neem dan contact op met de BRO Servicedesk.

3. Ik zoek BRO-ervaring: waar moet ik beginnen?

Raadpleeg de BRO Monitor. Daarin kun je zien hoe ver de gemeenten bij jou in de buurt zijn. Zoek je dus ervaring met een bepaald registratieobject en wil je weten hoe zij iets hebben aangepakt of opgelost? Neem dan een kijkje bij elkaar in de keuken. Of check daar de top 20 bronhouders, gebaseerd op het aantal door hen geregistreerde registratiegegevens in de BRO.

BRO Ondersteuning

Kun je niet vinden wat je zoekt of loop je vast? De Servicedesk helpt je graag bij het beantwoorden van alle BRO-vragen - niet alleen de technische. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in.

Wist je dat...

BRO Agenda

Het programma BRO organiseert diverse (online) bijeenkomsten om bij te praten, jouw feedback te krijgen en samen te werken. We zien je graag bij een van onze bijeenkomsten!

Op de kalender in november:

  • 7 november: Open Geodag
  • 14 november: BRO'tje
  • 14 november: DeltaCongres
  • 21 november: Nationaal Congres Bodemdaling
  • 25 en 26 november: GeoBuzz

Volg jij ons al op LinkedIn?

schermafbeelding-2024-04-25-om-14-28-10-1- (1)

Via onze LinkedIn-pagina blijf je gemakkelijk op de hoogte van de laatste updates!

Je bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.