Samenwerking circulaire grondstromen genomineerd voor Infratech Innovatieprijs

Gepubliceerd 29 oktober 2024

Er is rond circulaire grondstromen een bijzondere samenwerking ontstaan tussen publieke opdrachtgevers en marktpartijen die elkaar normaal gesproken niet zouden opzoeken. Zij hebben elkaar gevonden in de Buyer Group Grondstromen. Deze bijzondere samenwerking is genomineerd voor de Infratech Innovatieprijs 2024 voor duurzame samenwerking. Gezamenlijk doel van deze partijen: een stevige en realistische bijdrage te leveren aan hoogwaardig, circulair en kostenbewust werken met grond. Ook de BRO neemt, in de persoon van programmamanager Martin Peersmann, deel aan de Buyer Group.

De InfraTech Innovatieprijs is een tweejaarlijkse uitnodiging aan innovatief Nederland om baanbrekende ideeën te lanceren voor de aanleg en het onderhoud van infrastructuur in de breedste zin van het woord. Inzendingen komen vanuit het bedrijfsleven, overheden, particulieren en onderwijsinstellingen. Naast de categorieën productinnovatie en procesinnovatie wordt ook een prijs uitgereikt voor duurzame samenwerking. Daarbij kijkt een vakjury of de samenwerking tussen de verschillende partners lang meegaat en toekomstbestendig is. Verder moet duurzame samenwerking erop gericht zijn om duurzaamheidsambities te halen: hoe draagt de samenwerking er bijvoorbeeld aan bij dat de infrasector in 2030 grotendeels circulair is? De samenwerking in de Buyer Group Grondstromen (BGG) voldoet precies aan deze voorwaarden.

Samen slimmer werken

Bij opgaven als woningbouw, de aanleg van infrastructuur en het voorbereiden van ons landschap op het veranderende klimaat komen er grote hoeveelheden grond vrij. Maar er is ook meer grond nodig. Grondstromen zijn één van de grootste materiaalstromen binnen de Grond-, Weg- en Waterbouw-projecten. Daarom is de impact van hoogwaardig gebruik van grond groot. De partners in de BGG slaan daarom de handen ineen om hier een flinke impuls aan te geven.

Hoogwaardig gebruik van grond betekent dat we in ons land het gebruik van nieuw zand en nieuwe klei reduceren en de waarde van grond zoveel mogelijk behouden bij gebruik. Bijvoorbeeld om de biodiversiteit in een gebied te bevorderen. Je moet dus weten wat de kwaliteit van de grond is. Verder willen de partijen veel beter laten zien hoe de uitstoot van broeikasgassen verminderd kan worden door de meest duurzame transportmethode te kiezen. Je wil dus weten wie er grond aanbiedt en wie grond nodig heeft in de regio.

Praktijkvoorbeeld

Het is dus efficiënt om aanbieders en afnemers van grond aan elkaar te koppelen. Met de BRO ontwikkelt de Buyer Group Grondstromen een systeem waarbij gegevens over projecten met grondbehoefte en projecten met grondoverschot inzichtelijk worden gemaakt. Vraag en aanbod binnen de regio komt daar bij elkaar. Met deze innovatie kunnen we met actuele openbare gegevens over de ondergrond en grondstromen grondgestuurd ontwerpen, projecten met elkaar verbinden, de werkzaamheden volgen en is de herleidbaarheid van partijen transparant en geborgd. Essentie is daarbij is de tijdige toegang tot data. Hierbij gaat de Basisregistratie Ondergrond samenwerken met andere systemen.

We houden je via deze BRO-website op de hoogte van ontwikkelingen rond dit onderwerp.