Kamerbrief: rekening houden met water en bodem
Ministers Madlener (IenW) en Keijzer (VRO) hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over het principe van ‘water en bodem sturend’ voor ruimtelijke plannen. In de brief lichten zij toe hoe de passage over ‘rekening houden met water en bodem’ in het regeerakkoord zich verhoudt tot tekst ‘water en bodem sturend’, die door het vorige kabinet werd gehanteerd. Het woord ‘sturend’ werd door sommigen ook wel ervaren als ‘allesbepalend’, wat belemmerend kan werken voor de ruimtelijke ordening en de voortgang van de woningbouw. Het kabinet wil zich richten op wat wél kan en moet, gebaseerd op de kennis die we hebben van ons water- en bodemsysteem in een veranderend klimaat. ‘Rekening houden met’ dus.
Aanleiding voor de kamerbrief was een vraag tijdens het Tweeminutendebat Water op 8 oktober jl. van kamerlid Gabriëls. Hij vroeg naar de visie van het Kabinet op water en bodem naar aanleiding van de tekst in het Regeerprogramma (‘rekening houden met water en bodem’). De brief gaat in op de (onbedoelde) werking van het woord ‘sturend’ en de uitleg die aan de passage in het regeerakkoord gegeven wordt.
Kamerbrief
In de kamerbrief stelt het kabinet dat ‘Water Bodem Sturend’ onbedoeld een belemmerend beeld oproept. Het kabinet wil zich juist richten op wat wél kan en moet, gebaseerd op de kennis die we hebben van ons water- en bodemsysteem in een veranderend klimaat. “We willen op zoek naar oplossingen die de verschillende belangen verenigen in plaats van scheiden, door zoveel mogelijk multifunctioneel ruimtegebruik en creatieve oplossingen”, aldus Madlener en Keijzer. “Daarom hanteren we vanuit het Rijk nu de term ‘rekening houden met’. Dat doet recht aan wat ermee bedoeld is: we houden aan de voorkant rekening met water en bodem bij de te maken afwegingen voor een robuuste ruimtelijke ordening en inrichting. Water en bodem zijn immers letterlijk de basis; dan is er veel mogelijk.”
Slimme keuzes maken
De ministers vinden het van belang om voor toekomstige welvaart en veiligheid keuzes in de ruimtelijke ordening te maken die rekening houden met water en bodem. In de kamerbrief zeggen zij: “Dat doen we bijvoorbeeld bij het bouwen van huizen, om te voorkomen dat nieuwe huizen op termijn gaan verzakken of een groot risico kennen op wateroverlast en schade (zoals funderingen). Daar is niemand bij gebaat. Tegelijkertijd betekent ‘rekening houden met’ ook dat we meebewegen met water en bodem en soms bijvoorbeeld accepteren dat er wateroverlast is. Denk aan een tuin van een woning die af en toe onder water komt te staan wanneer deze grenst aan een sloot die soms overloopt. ‘Rekeninghouden met’ werkt dus twee kanten op. Het accent komt daarbij te liggen op wat er wel kan en hoe we daarvoor zorgen. We moeten creatief zijn en slimme keuzes maken met goede technische oplossingen, daar waar mogelijk, houdbaar en betaalbaar.”