Grondwatermonitoring nu in samenhang te bevragen

Gepubliceerd 1 oktober 2024

Vanaf nu kun je grondwatermonitoring in samenhang bevragen. De onderliggende metingen hebben namelijk de locatie van hun monitoringsput gekregen. Dat maakt het mogelijk om reeksen (grondwaterstanden) en tabellen (grondwatersamenstelling) per put op te vragen. Dit was een grote wens van gebruikers. Deze grondwatergegevens worden ontsloten via een nieuwe standaard: OGC API-Features. De OGC API’s zijn lichtere, op de taal van het web gebaseerde standaarden voor het uitwisselen van geo-informatie.

De Basisregistratie Ondergrond (BRO) is een jonge basisregistratie. Dat zorgt ervoor dat we relatief gemakkelijk kunnen innoveren en gebruik kunnen maken van nieuwe standaarden die beter aansluiten op de toekomst. Eén zo’n voorbeeld is de OGC API-Features, ontwikkeld door het Open Geospacial Consortium (OGC). OGC API-Features is een nieuwe standaard die ook in Nederland wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). De lichtere OGC API’s zijn minder specialistisch, makkelijker te gebruiken en spreken daardoor een grotere groep gebruikers aan. Deze Features zijn vanaf nu beschikbaar voor Grondwatermonitoring in samenhang. Deze zijn gemaakt door PDOK.

Locatie koppelen

Alle registratieobjecten van de BRO worden in hun volledigheid uitgegeven in een ‘objectset geopackage’. Maar een geopackage impliceert ook een geometrie (locatie). De registratieobjecten die metingen zijn, zoals grondwaterstandonderzoek, bevatten in de BRO geen locatie. Bovendien zijn de reeksen vaak zo omvangrijk, dat onze systemen dit niet goed kunnen verwerken.

De grondwatermonitoringput en de relaties met en tussen de bijbehorende registratieobjecten

Met de komst van de OGC Features API is het mogelijk om gebruikers beter te helpen, omdat deze API-service direct al onze andere services kan bevragen. De onderliggende metingen hebben hiertoe de locatie van hun put gekregen zodat de kengegevens (de samenvatting) afzonderlijk kunnen worden geselecteerd. Een URL maakt het dan mogelijk om reeksen en tabellen op te vragen. Onze bestaande REST-services zijn hiervoor robuuster gemaakt.

We passen wel een limiet toe om de beschikbare capaciteit te verdelen: het aantal verzoeken beperken we tot maximaal 1 à 2 verzoeken per seconde.

Vervolg

In de nabije toekomst realiseert TNO ook Grondwatergebruik in samenhang. Bestaande sets voor grondwatermonitoringput (GMW), grondwatermonitoringnetwerk (GMN), het grondwaterstandendossier (GLD), en wellicht grondwatersamenstellingsonderzoek (GAR) zullen hiermee op den duur verdwijnen.

Je vindt de OGC API-Features op de site van PDOK. Ook de karakteristieken zijn daar te vinden.