BRO nieuwsbrief juni

In deze nieuwsbrief onder meer:

  • Overijssel levert 70 miljoen meetwaarden aan de BRO
  • Kamerbrief: BRO fase 1 nadert afronding en start fase 2
  • Nieuw in de BRO per 1 juli 2022
  • Aanleveren via het LGR: hoe werkt dat?

Overijssel levert 70 miljoen meetwaarden aan de BRO

Overijssel: man aan het meten

Bij het leveren van grondwaterstanden aan de BRO gaat het vaak om véél data. Het Bronhouderportaal moet daarom een tandje bij zetten, en daar wordt hard aan gewerkt. Met de nieuwe werkwijze - één belletje naar de BRO Servicedesk en een maximale grootte van bestanden - wordt ruimte gereserveerd voor het doen van bulk-leveringen. Dat dit werkt, bewijst de provincie Overijssel die met IntellinQ 70 miljoen metingen succesvol aanleverde.

Kamerbrief: BRO fase 1 nadert afronding en start fase 2

de registratieobjecten fase 1

Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening en Wonen) heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer over de BRO. Hij verwacht dat het lopende Programma BRO uiterlijk eind 2022 succesvol zal zijn afgerond - binnen de geplande termijn en binnen het budget. De BRO levert inmiddels ook grote maatschappelijke baten op in geld en kwaliteit. De minister geeft voor Fase 2 van de BRO aan dat deze uitbreiding zal focussen op het verzamelen van nieuw ontstane informatie over milieukwaliteit in bodem en ondergrond. Daarna zijn de bestaande digitaal beschikbare datasets aan de beurt.

Nieuw in de BRO per 1 juli 2022

Domein grondwatergebruik

Vanaf 1 juli 2022 wordt het domein Grondwatergebruik toegevoegd aan de BRO. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

Meer over het LGR

wko tool

Het Landelijk Grondwater Register (LGR) speelt een belangrijke rol bij het aanleveren van gegevens van het domein Grondwatergebruik. Hoe gaat dat en wat wordt van bronhouders verwacht?

Veelgestelde vragen aan de BRO

1. Ik wil mijn gegevens voor Grondwatergebruik gelijk goed aanleveren bij het LGR, wat is handig om te weten?

De voorkeursroute voor het aanleveren van gegevens is via het LGR. Het gaat daarbij om gegevens van Grondwatergebruiksystemen en Grondwaterproductiedossiers. Op de site staat al veel informatie en ondertussen breiden we de veelgestelde vragen over Grondwatergebruik uit. Staat jouw vraag hier nog niet tussen? Neem dan contact op met de BRO Servicedesk.

2. Moet de boring van een GBES in de BRO?

Als een boring wordt gedaan in verband met de aanleg van een gesloten bodemenergiesysteem (GBES), dan moet die boring in principe ook door het bevoegd gezag geregistreerd worden onder het registratieobject Booronderzoek (BHR). De meeste boormonsterbeschrijvingen van een GBES zijn dusdanig summier dat ze vallen onder toegepast geologisch booronderzoek (BHR-AG), dat voorlopig niet is opgenomen in de BRO. De boring kan dan niet geregistreerd worden in de BRO.

3. Hoe lang worden gegevens in de demo-omgeving bewaard?

De demo-omgeving is bedoeld om te kijken hoe het Bronhouderportaal werkt. Je kunt daar je bestanden testen. De gegevens van het testen worden niet in de BRO geregistreerd. Het is niet de bedoeling om die gegevens in de demo-omgeving te bewaren. In overleg met gebruikers zullen op gegevens dan ook op een gegeven moment uit de demo-omgeving worden verwijderd.

BRO Ondersteuning

Kun je niet vinden wat je zoekt of loop je vast? De Servicedesk helpt je graag bij het beantwoorden van alle BRO-vragen - niet alleen de technische. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in.

Wist je dat...

BRO Agenda

Het programma BRO organiseert diverse online bijeenkomsten om bij te praten, jouw feedback te krijgen en samen te werken. We zien je graag bij een van onze videoconferenties of online vergaderingen!

Tijdens de zomermaanden juli en augustus organiseren wij geen nieuwe BRO'tjes. Wel kun je je alvast aanmelden voor het eerstvolgende BRO'tje op 8 september via het aanmeldformulier.

Op de kalender in juli:

7 julli: BRO Ketendag

Volg jij ons al op LinkedIn?

IMG_1471

Via onze LinkedIn-pagina blijf je gemakkelijk op de hoogte van de laatste updates!

Je bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.