BRO nieuwsbrief februari
In deze nieuwsbrief onder meer:
- Meld je snel aan voor Expeditie BRO!
- Eerste historische RWS-grondwaterreeks in de BRO
- Aanleveren grondwaterstanden: overzicht van aanpassingen
- BRO'tje 10 maart over data en de omgevingsvisie
We mogen weer!
Het programma BRO fase 1 is bijna afgerond. Om het resultaat te vieren organiseren we op donderdag 17 maart Expeditie BRO in Amersfoort. Maar ook al is de eerste fase afgerond, de BRO is een reis waarvan het einddoel nog niet in zicht is! Je komt toch ook? We hebben een mooi programma samengesteld met inspirerende en interessante sprekers, verhalen van pioniers en natuurlijk een quiz. Ook maken we een reis door ons brein met neurowetenschapper Paul Smit en we nemen samen een duik in de BRO-praktijkvoorbeelden. Meld je snel aan!
Lever je eigen reisverhaal aan
Voor het festival Expeditie BRO zijn we op zoek naar jullie eigen reisverhaal. Hoe ben je aan de slag gegaan met de BRO? Wat heeft jouw organisatie daaraan gehad? Laat het ons weten in jullie filmpje!
Eerste historische RWS-grondwaterreeks in de BRO
Rijkswaterstaat gaat de komende tijd alle 'oude' DINO grondwaterreeksen in de BRO invoeren. Het grondwaterteam en het BRO-team van Rijkswaterstaat hebben een begin gemaakt en de eerste grondwaterreeks is aangeleverd.
BRO'tje 10 maart
Hoe kun je data benutten bij het maken van omgevingsbeleid? In dit BRO’tje laten we zien welke stappen je kunt nemen om te komen tot een Omgevingsvisie waarbij data als bouwstenen worden gebruikt. Dat doen we aan de hand van 2 praktijkvoorbeelden in Sittard-Geleen (energietransitie) en Lisse (klimaatadaptatie).
Aanleveren grondwaterstanden: overzicht van aanpassingen
Voor het aanleveren van de grondwaterstanden (GLD) aan de BRO is een andere aanpak nodig dan voor de andere registratieobjecten. Dat komt door de grote hoeveelheid historische gegevens die partijen in een keer aanleveren. In overleg en afstemming met gebruikers en softwareleveranciers zijn al diverse aanpassingen doorgevoerd bij de systemen van de BRO om het aanleveren te verbeteren. En er komen er nog meer aan. Een overzicht.
Veelgestelde vragen aan de BRO
1. Onze gemeente heeft nog niets aangeleverd aan de BRO. Wat kan ik doen om dit te regelen?
De eerste stap is het aanstellen van een BRO-coördinator. Je kunt namelijk pas aan de slag als er afspraken zijn gemaakt over mensen en middelen die nodig zijn voor de implementatie van de BRO. In veel overheden regelt het management dit. Gebruik daarbij de Implementatie Checklist als handige leidraad en pas contracten aan. Kijk vooral ook bij buurgemeenten en leer van elkaar. Zoek bijvoorbeeld inspiratie voor jullie aanpak bij de praktijkverhalen op de site, zoals van HLT Samen.
2. Ik ben beleidsmaker/projectleider. Wat moet ik weten over de BRO?
De Wet Bro brengt 4 plichten met zich mee. Ook jij moet daarmee aan de slag bij beleidsontwikkeling, beheer en onderhoud of in jouw project. Je kunt kansen benutten door eerder gegevens over de ondergrond en de ondergrondmodellen bij plannen te betrekken. Mogelijk verzamel je ook nieuwe gegevens en ben je gegevensleverancier namens een bronhouder. Betrek als beleidsmaker of projectleider de ondergrond in je denken en doen. Alle tips hebben we voor je verzameld op 1 pagina voor beleidsmakers/projectleiders.
3. Welke registratieobjecten van tranche 4 zijn van toepassing op gemeenten?
Met de komst van tranche 4 worden diverse registratieobjecten toegevoegd aan de BRO, maar niet al deze gegevens worden ingewonnen door jouw gemeente. In dit overzicht zie je met welke registratieobjecten je rekening moet houden bij jouw gemeente. In dat overzicht kun je doorklikken naar meer informatie over een registratieobject.
BRO Ondersteuning
Kun je niet vinden wat je zoekt of loop je vast? De Servicedesk helpt je graag bij het beantwoorden van alle BRO-vragen - niet alleen de technische. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in.
Wist je dat.....
- Je op het festival Expeditie BRO meer te weten komt over de werking van je eigen reptielenbrein? Neurowetenschapper Paul Smit neemt je mee.
- De BRO-kaart met alle praktijkvoorbeelden een make-over heeft gehad? Nu nog overzichtelijker!
BRO Agenda
Het programma BRO organiseert diverse online bijeenkomsten om bij te praten, jouw feedback te krijgen en samen te werken. We zien je graag bij een van onze videoconferenties of online vergaderingen!
Op de kalender in maart:
10 maart: BRO'tje
17 maart: Expeditie BRO
21 maart: BRO Ketendag
Volgt u ons al op LinkedIn?
Via onze LinkedIn-pagina blijf je gemakkelijk op de hoogte van de laatste updates!
Je bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.