BRO nieuwsbrief april

In deze nieuwsbrief onder meer:

  • Gebruikersonderzoek naar afnemen BRO-gegevens
  • BRO te gast bij programma Atlas
  • Uitleg verantwoordelijkheden grondwatermonitoring
  • Wijziging in URL’s van REST-services
  • Geo-inspiratiedag 23 mei op GeoBuzz

Resultaten afnemersonderzoek BRO

Programma BRO heeft een gebruikersonderzoek laten uitvoeren onder afnemers: bronhouders, adviesbureaus en experts. Zo krijgen we meer inzicht in wie welke gegevens uit de Basisregistratie Ondergrond afneemt en hoe data en modellen toegepast worden. Belangrijkste resultaat was dat BRO-gegevens en -modellen vaak gebruikt worden. En dat ze worden ingezet voor heel veel verschillende beleidsterreinen, maar voornamelijk in stedelijke ontwikkeling, -inrichting en -planvorming, bij klimaatadaptatie en voor verkeer & vervoer en vergunningverlening.

BRO te gast bij programma Atlas

Het populair wetenschappelijke programma Atlas schenkt aandacht aan de ondergrond. Martin Peersmann, programmamanager BRO, vertelde laagdrempelig over het belang van kennis over de ondergrond voor vraagstukken als de energietransitie. Benieuwd? Je kunt het fragment terugkijken.

Verantwoordelijkheden Grondwatermonitoring

Stakeholders uit het Grondwatermonitoringdomein hebben vragen over de verschillende rollen en verantwoordelijkheden die de BRO met zich meebrengt. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat dezelfde put 2 keer in de BRO staat en hoe zit het met machtigingen? In dit artikel wat extra uitleg.

Geo-inspiratiedag op de GeoBuzz

Kom je ook naar de Geo-inspiratiedag? Op 23 mei verzorgen we deze dag samen met Geonovum op de Geobuzzin Gebouw 1931, Brabanthallen in   
‘s Hertogenbosch. Je vindt ons van 11.00 tot 15.00 uur op de beursvloer in het streamingtheater. Op het programma staan allerlei toepassingen die data in samenhang gebruiken, zoals de BRO-op-straat-app en de integrale gebruikstoepassing. Èn je ziet hoe gegevens, in combinatie met modellen en visualisaties, helpen om inzicht te krijgen in de leefomgeving. Ook daar waar je ogen normaal gesproken niet kunnen zien...

Wijziging in URL’s van REST-services

De URL’s van onze publieke REST-services zijn veranderd. We volgen daarmee  de afspraken van de Nederlandse overheid over de REST designrules. Vanaf nu zijn de oude URL’s niet meer actief en kun je alleen de nieuwe URL’s gebruiken.

Gepland onderhoud

In de weekenden van april en mei vindt onderhoud plaats aan de BRO-voorzieningen. Deze hebben gevolgen voor de bereikbaarheid van BRO-services en -functionaliteiten. Het onderhoud is nodig om defecten en verstoringen in de toekomst te voorkomen. Daarnaast zijn enkele updates noodzakelijk van ondersteunende services.

Handleiding Bronhouderportaal weer up-to-date

Het Bronhouderportaal heeft de afgelopen tijd een aantal updates gehad. De handleiding is nu ook bijgewerkt. Verder was de tekst hier en daar wat lang, dus dat is ook meteen meegenomen. Nieuwsgierig? Bekijk de handleiding.

Publieke consultatie loopt nog tot en met 2 mei

De publieke consultatie voor de 2e aanvulling van het registratieobject ‘Geologische boormonsterbeschrijving (BHR-G BMB) met historische gegevens (IMBRO/A)’ loopt nog tot en met 2 mei 2022. Jouw inbreng wordt zeer gewaardeerd. Meedoen is gemakkelijk en kan digitaal.

Veelgestelde vragen aan de BRO

1. Als ik de BRO-modellen gebruik waar moet ik dan op letten?

Allereerst is er een pagina met tips bij het gebruik van de modellen. Daarnaast raden we aan om ook altijd de pagina Toelichting te bekijken op BROloket. Je vindt daar informatie over het model, de toepassingsmogelijkheden, betrouwbaarheid en kwaliteit van een model. Verder is het goed om te kijken naar de actuele lijst met terugmeldingen die zijn gedaan op een model.

2. Ik heb data van oude putten en netten aangevuld, zodat het helemaal voldoet aan de IMBRO-kwaliteit. Hoe lever ik dat aan (IMBRO of IMBRO/A)?

Wanneer oudere gegevens voldoen aan IMBRO-kwaliteit, dan kunnen deze gegevens met dit kwaliteitsregiem aangeleverd worden. Sinds kort is het voor GMW en GMN ook technisch mogelijk om de gehele geschiedenis in één XML-bericht aan te leveren. Voorheen moest je de geschiedenis met losse aanvullingen opbouwen.

3. Wat is het verschil tussen SOAP en REST uitgifte?

Je kunt volledig geautomatiseerd BRO-gegevens opvragen via een SOAP webservice en een REST webservice. Voor SOAP heb je een PKI-clientcertificaat nodig, maar dan krijg je wel toegang tot de niet-publieke gegevens (mits jouw organisatie de bronhouder of (hoofd)dataleverancier van het desbetreffende registratieobject is). De REST service is voor iedereen die de publieke gegevens wil ophalen.

BRO Ondersteuning

Kun je niet vinden wat je zoekt of loop je vast? De Servicedesk helpt je graag bij het beantwoorden van alle BRO-vragen - niet alleen de technische. Bel 088-8664 999 of vul het contactformulier in.

Wist je dat...

  • Nederland de plannen omarmt voor Einsteintelescoop in grensgebied Zuid-Limburg? Hierbij is de Geologische Dienst (TNO) nauw betrokken.

  • Staatssecretaris Alexandra van Huffelen op de EU-conferentie van Ministers of Public Administration een pitch heeft gehouden om te laten zien hoe (ondergrond)data in Nederland ingezet worden voor beleid? Bekijk het Engelse filmpje van haar pitch.

BRO Agenda

Het programma BRO organiseert diverse online bijeenkomsten om bij te praten, jouw feedback te krijgen en samen te werken. We zien je graag bij een van onze videoconferenties of online vergaderingen!

Op de kalender in mei:

12 mei: BRO'tje

12 mei: BRO Ketendag

23 mei: Geo-inspiratiedag op Geobuzz

Volg jij ons al op LinkedIn?

IMG_1471

Via onze LinkedIn-pagina blijf je gemakkelijk op de hoogte van de laatste updates!

Je bent ingeschreven voor de BRO nieuwsbrief. Collega inschrijven voor de BRO nieuwsbrief of uitschrijven? In- of uitschrijven nieuwsbrief.