Nieuws
Resultaten
Delen
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!
Het BRO-standaardisatieteam voor het domein milieukwaliteit heeft onlangs de laatste sprintreview met belanghebbenden uitgevoerd. Daarmee is een einde gekomen aan bijna twee jaar intensief overleg over welke gegevens de BRO gaat bieden voor het milieuhygiënisch bodemonderzoek (SAD) en voor het overheidsbesluit bodemverontreiniging (SLD). Het eindresultaat van al het harde werk zijn de gegevenscatalogi voor beide registratieobjecten. De komende tijd vindt de formele vaststelling plaats en de juridische verwerking in de regeling Bro. En het is tijd voor de implementatie.
TNO test in samenwerking met Nazca (Visma Roxit) aanleveringen van het registratieobject Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD) voor het kwaliteitsregime IMBRO/A. De testresultaten geven een goede indicatie van de te verwachten resultaten voor de bronhouders.
De BRO bevat eenduidige en betrouwbare data over de ondergrond van Nederland. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we verplicht zorgvuldig omgaan met aangeleverde gegevens. Aan alle aangeleverde BRO-gegevens zit een geschiedenis vast, die we moeten bewaren. Je mag daarom onjuiste gegevens niet weggooien en nieuwe gegevens aanleveren. Je moet ze corrigeren. We krijgen daar de laatste tijd veel vragen over. Daarom een nadere uitleg.
Het gaat goed met het aanleveren van gegevens aan de BRO. We zien dat er een constante gegevensstroom is van sonderingen (CPT’s), booronderzoek (BHR) en grondwatermonitoringputten (GMW’s). Ook is er een enorme toename in grondwaterstanden (GLD) vanaf 2021. Ook het aanleveren van relatief nieuwe registratieobjecten komt op gang. Hoe meer gegevens, hoe waardevoller de BRO is voor het nemen van besluiten over vraagstukken in de leefomgeving.
De digitalisering van het Groningse Suikerunieterrein gaf de gemeente en omwonenden meer inzicht in de plannen voor het gebied. Dit proefproject, gestart samen met de BRO in 2019, was het begin van een grotere visie: het hele stedelijke landschap digitaal vormgeven. Inmiddels werkt de gemeente aan een virtuele omgeving van de stad, waar medewerkers en inwoners door de Groningse gebiedsplannen kunnen ‘wandelen’.
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!