Intentieverklaring Federatief Datastelsel

Gepubliceerd 5 december 2024

De geo-basisregistraties worden in 2025 opgenomen in het Federatief Datastelsel (FDS). Marjolein Jansen, Directeur-Generaal Ruimtelijke Ordening tekent hiervoor binnenkort een intentieverklaring. Deze verklaring bevestigt het voornemen om data in te zetten voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en om te werken volgens de uitgangspunten van het FDS. Tijdens de IBDS-Stelseldag op 11 december tekenen ook andere departementen, uitvoeringsorganisaties en bronhouders soortgelijke intentieverklaringen voor hun registraties.

Het Federatief Datastelsel (FDS) is een vertrouwensraamwerk van afspraken en standaarden voor datadeling binnen de overheid. Dit stelsel is in ontwikkeling en nu zo ver dat de huidige basisregistraties kunnen deelnemen. De geo-basisregistraties voldoen aan alle uitgangspunten van het FDS en zijn daarom al geschikt om op te nemen. Het gaat dan om BAG, BGT, BRT, BRK en BRO.

De vruchten plukken

Met de intentieverklaring geven alle stelseldeelnemers aan dat zij data in willen zetten voor het aanpakken van maatschappelijke opgaven en betere dienstverlening. Zo kan iedereen de vruchten plukken van de digitalisering van de samenleving. De partijen geloven dat dit alleen lukt als bij het datadelen de publieke waarden centraal staan.

Marjolein Jansen in het IBDS Magazine: “Door de intentieverklaring te tekenen, willen we als ministerie laten zien dat samenwerking over bestuurslagen en domeinen niet alleen noodzakelijk, maar ook haalbaar is. Het FDS is een belangrijke stap in de richting van een datagedreven overheid die effectief en transparant werkt in het belang van alle Nederlanders.”

Zicht op Nederland

Als we het Federatief Datastelsel zien als paraplu, dan is Zicht op Nederland de invulling van de FDS-werkwijze in de fysieke leefomgeving. Met Zicht op Nederland gaan we verder dan alleen het ontsluiten van basisdata, we willen ook allerlei relevante sectordata ontsluiten. En we gaan ook verder dan alleen overheidsdata, want we willen ook dat private partijen de data kunnen gebruiken - als dat mag. Zo dragen we bij aan een domeinoverstijgend gegevenslandschap waarin gebruikers op dezelfde manier alle mogelijke data kunnen vinden en hergebruiken. Het is dan ook belangrijk dat we vanuit VRO met FDS samenwerken in de uitwerking van de FDS-afspraken en standaarden. Zo kunnen we gebruikmaken van generieke functies die vanuit FDS beschikbaar komen en profiteert FDS van de kennis die wordt opgedaan bij Zicht op Nederland.