Nieuws
Resultaten
Delen
Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!
Onder de naam ‘Zicht op Nederland’ stonden 8 partijen in een grote belevingsstand op de Dag van de Ruimtelijke Ordening. We troffen daar de beleidsmakers, adviesbureaus en kennisinstellingen die werken aan ruimtelijke plannen voor Nederland. Niet iedereen is al databedreven. Door de geo-informatie beleefbaar te maken, kwamen mooi gesprekken over de noodzaak van datagebruik op gang. Ook met demissionair minister Hugo de Jonge en directeur-generaal Ruimtelijke Ordening, Marjolein Jansen.
Het lukt nog onvoldoende om water en bodem sturend te laten zijn bij de ruimtelijke ordening in Nederland. Dat is wel nodig, want de grenzen van wat nog kan, komen in beeld. Onverkort doorgaan op een eindigend pad is onverstandig en leidt tot zeer hoge kosten. Dat constateert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur in haar advies ‘Ruimtelijke ordening in een veranderend klimaat’. In het rapport geeft de raad tien aanbevelingen, verdeeld over vier oplossingsrichtingen, om de overheid te helpen om effectief te sturen op klimaatbestendige ruimtelijke ordening. Advies is: eerst kijken naar de lange termijn, dan pas keuzes maken voor het heden.
De ontwikkeling en implementatie van Milieukwaliteit liggen nog steeds mooi op schema. De integrale catalogi van de beide registratie-objecten zijn ter consultatie geweest. Na de zomer (Q3/Q4) kan iedereen beginnen met aanleveren van bestaande gegevens van Milieuhygiënisch Bodemonderzoek (SAD IMBRO/A). Naar aanleiding van wensen van onze mede-overheden is eind vorig jaar besloten om de wettelijke invoering van alle registratieobjecten van Milieukwaliteit niet gefaseerd, maar in één keer in te voeren. De voorbereiding van dit wettelijke traject neemt meer tijd in beslag dan gedacht en de wettelijke invoering gaat nu in op 1 juli 2025.
Zicht op Nederland organiseert dit jaar samen met Geonovum de Open Geodag. Deze vindt plaats op 7 november in de Prodentfabriek in Amersfoort. Het programma is nog niet bekend, maar je kunt je alvast aanmelden.
Van 24 mei tot en met 5 juli loopt de publieke consultatie van de catalogus Geologisch booronderzoek (BHR-G). Deze versie van de catalogus is uitgebreid met de geologische booronderzoeken van de Universiteit van Utrecht. Ook is een aantal werkafspraken in de catalogus verwerkt. Jouw inbreng wordt zeer gewaardeerd. Meedoen is makkelijk en kan digitaal.
Op de hoogte blijven van al het BRO-nieuws? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief!