Opvraaglimieten voor publieke REST-services
Maak je gebruik van de publieke REST-services? Dan is het goed om te weten dat er opvraaglimieten zijn. Op die manier blijven de publieke services voor iedereen beschikbaar. Voor het opvragen van grotere hoeveelheden data biedt de BRO andere, slimme oplossingen.
De publieke REST-services zijn een relatief eenvoudige vorm van machine-to-machine communicatie met de Landelijke Voorziening. Ze zijn bedoeld voor BRO-gebruikers - bijvoorbeeld als softwareontwikkelaars – die een beperkte hoeveelheid publieke gegevens willen opvragen, visualiseren en/of valideren.
Opvraaglimieten publieke services
Om de stabiliteit van de REST-services te borgen zijn de opvraaglimieten geïmplementeerd. Overvragen van de publieke services wordt op deze manier voorkomen. Loop je tegen de limiet aan, dan verschijnt de melding dat het aantal verzoeken te hoog is (HTTP 429). De services zijn niet geschikt voor het opvragen van grote hoeveelheden gegevens.
Voor de BRO registratieobjecten zijn gemiddeld 5 requests per seconde toegestaan, specifiek voor de GLD endpoints gaat het om 3 requests per seconde.
Goede alternatieven
Voor het opvragen van grotere hoeveelheden gegevens of het opvragen van gegevens in kortere intervallen biedt de BRO verschillende alternatieven. Allereerst kun je bijvoorbeeld bij PDOK alle gegevens van de BRO in de vorm van ATOM- en WMS-services opvragen. Deze gegevens worden elke nacht ververst. Een andere mogelijkheid is volledig geautomatiseerd gegevens opvragen via de Soap webservices (Soap XML-API). Je haalt daarmee de gegevens direct op uit de Landelijke Voorziening zodra ze zijn geregistreerd.
Hulp nodig?
We hopen dat we hiermee duidelijkheid hebben kunnen geven over de limieten bij de REST-services en de alternatieven. Mocht er toch een situatie zijn waarbij deze limieten een beperking vormen en je komt er niet uit met de alternatieven, neem dan contact op met de BRO Servicedesk.
Meer informatie over de opvraaglimieten is te vinden op de informatiepagina over REST-services in de BRO Productomgeving.